ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Могат ли да се лакират ноктите с вирус


  Изследователи открили, че вирусите притежават оцветяващи свойства, неотстъпващи на традиционните пигментни оцветители.
  Учени от университета на Калифорния в Бъркли (САЩ) предлагат боя, която няма да се обезцвети с времето. Тази боя не се основава на пигменти - химични съединения, които абсорбират някои светлинни вълни и отразяват други. Парадоксалното е, че за оцветител се използват вируси. Повърхността, покрита с вирусни частици, променя оптичните си свойства.

Гледане на Кафе
Сините ивици по лицето на мандрила са обусловени от особената структура на колагеновите нишки - белтък, влизащ в състава на костите и стъкловидното тяло на очите. (снимка: elrina753)

  В действителност, този метод на оцветяване, отдавна е реализиран в природата. Синият цвят на човките при някои патици, сините лица на маймуните мандрили дължат своя цвят на съединителнотъканния белтък колаген. Този белтък сам по себе си не притежава светопоглъщащи и светоотразяващи свойства, но влиза в състава на стъкловидното тяло на очите. Натрупвайки се в подредени клъстери, колагенът придобива способността да отразява по различен начин светлинните вълни. При това, на различни нива – нишките на белтъка се усукват във „въжета“, а „въжетата“ в още по – сложни връзки, откъдето произтичат различните оптични свойства.
  На учените им хрумнала идеята да пресъздадат в изкуствени условия същия начин на оцветяване, но вместо колаген, използвали бактериофаг М13. Пръчковидните частици на този вирус могат да образуват сложни структури, наподобяващи преплетените нишки на колагена. Когато се намира в разтвор, М13 може да образува различни спирали, листове и други видове клъстери. Според учените, това смътно напомня течните кристали. Изследователите успели да „замразят“ такъв вирусен „кристал“: в разтвор с вируса те потопили стъклена пластинка, която след това бавно извадили.

Промяната в цвета на пластинката с вирусно покритие в зависимост от скоростта, с която е изваждана от разтвора и ъгъла на падащата светлина. /илюстрация: авторите на изследването/

  При тази процедура, влезли в действие различни сили и взаимодействия между въздуха, стъклото и течността. Изпарението, силите на повърхностното напрежение и взаимодействието на вирусните частици с течността довели до това, че стъклената повърхност се покрила с тънък слой подредени вирусни частици. Това подреждане можело да изглежда различно, под формата на усукани въжета или напомнящо вълнообразната повърхност на юфка. Променяйки скоростта на изваждане на пластинката от разтвора и концентрацията на вируса в него, можели да влияят върху здравината на връзките между вирусните частици и начина им на отлагане върху пластинката. Съответно, така се променяли и оптичните свойства на полученото покритие.
  Ако изваждали пластинката от разтвора бавно, а концентрацията на вируса в него била висока, то цветовете по повърхността се преливали като в дъга, променяйки нюансите си в зависимост от ъгъла на падащата светлина. Ако пластинката се изваждала бързо, вирусното покритие приличало на суха юфка и цветът му не се променял. По такъв начин учените успели да получат червен, син, зелен и жълт цвят. Резултатите от своите експерименти представили в списание Nature.
  Този метод на оцветяване се различава от пигментния, където всичко се решава от химическите връзки в боята, чието нарушаване води до избледняването и. В случая с „вирусното оцветяване“ такава опасност, казват учените, няма, тъй като покритието работи по друг начин със светлинните вълни. За сега не е ясно, дали вирусните частици ще се задържат толкова добре върху други повърхности, като тъкани например. Впрочем, вирусите лесно се поддават на генетични модификации и може би не е далеко деня, когато даже страшният вирус на СПИН ще бъде не повече от лак за нокти.

Гледане на Кафе
Дата: 21 - ви октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Могат ли да се лакират ноктите с вирус
Могат ли да се лакират ноктите с вирус
Изследователи открили, че вирусите притежават оцветяващи свойства, неотстъпващи на традиционните пигментни оцветители.
Бактериите ще дадат шансове на Джаксън Полък
Вирусите могат да лакират нокти, чухте ли? Е, бактериите могат да създават истински шедьоври на изобразителното изкуство!
Опасен вирус атакува предприятия
Специалисти от Symantec предупреждават за опасния софтуер Duqu, който поразително прилича на известния червей Stuxnet.
Учените са много близо до създаването на ваксина срещу рак
Получен е вирус, който сам намира раковите клетки и потиска растежа на метастатичните тумори, без да засяга здравите тъкани.
Американските безпилотни самолети са атакувани от вирус
Злонамерена програма се изкачи до компютрите на военновъздушна база Creech, от където се управляват повечето от безпилотните летателни апарати на U. С. ВВС, прихващаща въведената с клавиатурата информация. За сега не успяват да се ...
Как са еволюирали компютърните вируси
И накрая, най – разпространения вид киберпрестъпници, е кражбата на информация. В тази сфера се появи нова цел – промишления шпионаж, като се добавиха и потенциални играчи - държавни правителства, военни структури и крупни компании
Как кафявите очи могат да се превърнат в сини
В САЩ е разработена технология, променяща цвета на очите с помощта на лазер. Вариантът за сега е само един: хората с кафяви очи могат да ги променят на светло-сини.
Маймуните могат да правят изводи от собствените си грешки
Способността да планира своето поведение въз основа на миналия опит до сега се считаше за привилегия на човека. Изследователи от университета в Йейл показаха, че и маймуните също могат да съжаляват за неправилните си постъпки и да ...
Инфекциозните заболявания могат да се откриват от космоса
Учените са потвърдили зависимостта между промяната в осветеността на градовете, видна от сателитните снимки, и разпространението на инфекции.
Животните могат да се контролират чрез светлина
За разлика от предишни експерименти, тук контролирането на невроните става без намеса на генното инженерство.
123456 ... 22
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други