ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Мобилен дом-трансформер ще приютява пострадали от стихийно бедствие


 

Гледане на Кафе
Портативният дом е готов за прием на пострадалите. (снимка: Daiwa Lease)

Японските инженери се надяват, че тяхното съоръжение ще стане по-удобна алтернатива на палатки и други временни приюти за тези, които са загубили подслон.
  Системата EDV-1, създадена от компанията Daiwa Lease, прилича на стандартен контейнер за товари и е със същите размери: основа- 6 х 2,4 м, височина - 2.5 м. Съоръжението има външна обвивка-кутия(стените и покрива над основната стена се припокриват), която се плъзга нагоре с хидравлични подемници. Заедно с нея се повдигат и опорите – приблизително, като при кран .
  С тази добавка, при инсталиране съоръжението се превръща в двуетажна сграда, оборудвана с всичко необходимо за живота на малко семейство. На първият етаж има кухненски бокс, душ, тоалетна, склад за консумативи и лекарства, и 800-литров резервоар за вода/за битови нужди/. Вторият етаж е оборудван с походни легла, бюро и рафтове.
  Връзката се осигурява  от сателитна антена, а водата (до 20 литра на ден) може да бъде получена от кондензация на атмосферната влага. Основният източник на енергия са слънчеви панели с обща мощност от 2 кВт, с които са облицовани стените и покрива на EDV-1. През нощта и при лоши атмосферни условия могат да се включват горивни клетки. И двата източника работят на литиево-йонни батерии, осигуряващи необходимата енергия.
  Десеттонното жилище може да се транспортира като обикновен контейнер – с камион, железопътни линии или по море.
  Представянето на EDV-1 ще се състои по време на американското мероприятие Little Tokyo Design Week, което ще се проведе в района Малко Токио на Лос Анджелис, от 14 до 17 юли 2011 г.
 

Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Мобилен дом-трансформер ще приютява пострадали от стихийно бедствие
Мобилен дом-трансформер ще приютява пострадали от стихийно бедствие
Японските инженери се надяват, че тяхното съоръжение ще стане по-удобна алтернатива на палатки и други временни приюти за тези, които са загубили подслон.
Робот – трансформер
Малкото експериментално устройство е оборудвано както с колела, така и с перки за издигане във въздуха. Трансформерът, който все още няма име, се справя успешно и с двете задачи.
Представен е мобилен завод за производство на амонячно гориво
Производителността на оборудването е 4-40 хиляди литра на ден и може да се постави до всяка една бензиностанция, ако амонякът смени бензина като гориво.
В Хонконг е разработен проект за противоураганна къща
При първите признаци на урагана съоръжението… се скрива под земята, като неговите обитатели са в безопасност по време на стихийното бедствие.
Британците не си мият ръцете
Всеки шести мобилен телефон във Великобритания има следи от чревната бактерия Escherichia coli. И знаете ли защо? - Защото някои не си мият ръцете със сапун след използване на тоалетната.
Как са еволюирали компютърните вируси
И накрая, най – разпространения вид киберпрестъпници, е кражбата на информация. В тази сфера се появи нова цел – промишления шпионаж, като се добавиха и потенциални играчи - държавни правителства, военни структури и крупни компании
Apple патентова универсален захранващ адаптер
Apple е подала в американското ведомството за патенти и търговски марки (USPTO) заявката за патент на захранващ адаптер, подаващ електричество едновременно на няколко приспособления от различен тип.
Създаден е свръх здрав и бързо втвърдяващ се материал, който да замени бетона
Разработеният в Япония строителен материал с такива свойства може значително да ускори строежа на сгради.
В Естония се появи женски робот-манекен за виртуална проба на дрехи
Основният проблем при закупуването на дрехи по интернет, без да броим сигурността на електронните плащания, е невъзможността да се пробва дрехата, която ви харесва.
Броят на севернокорейските абонати, ползващи клетъчна връзка, приближава милион
Koryolink, единственият 3G оператор в Северна Корея (КНДР), съобщава за бързо нарастване на мобилните абонати в страната.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други