ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Милиарди очила за бедните

 

  Британският физик Джошуа Силвър, разработващ универсални очила за коригиране на късогледство и далекогледство, възнамерява да осигури на всички, които не могат да си го позволят.
  В 80-те години на миналия век, специалистът по атомна физика, а сега професор в Оксфордския университет, Джошуа Силвър проявява интерес към саморегулиращи се оптични системи. Както признава ученият, това било нещо като хоби, което в крайна сметка се превърнало в мисия на живота му.

Гледане на Кафе
Чудото да виждаш.  (снимка: CVDW)

  Професор Силвър е конструирал леща, състояща се от чифт гъвкави прозрачни мембрани, пространството между които е запълнено със силиконов гел. В рамката е вграден регулатор, движението на който може да добавя или отнема слой, като по този начин се настройва силата на оптичното устройство по таблиците за проверка на зрението. Допълнителният гел се намира в шприц, прикрепен със скоба, който може да бъде отстранен след приключване на настройката.
  Самото изделие изглежда твърде невзрачно: твърде голямо и масивно. Тези, за които помощта на офталмолог е недостъпна, не биха могли да избират приборите или процедурите за корекция на зрението. Затова пък, този начин на „правене“ на очила е далеч по – евтин от традиционния.
  Ученият е започнал хуманитарната си мисия в сътрудничество със Световната здравна организация. Директорът на програмата за предотвратяване на слепотата му споделил, че в света близо един милиард се нуждаят от иновативните очила. Г-н Силвър успял да получи правителствена гаранция за безвъзмездното производство на първите образци.
  Оглавяваният от него Център за борба с проблемите на зрението в развиващите се страни (CVDW), инициирал производството на около 30 хиляди бройки, които ще се използват от жителите на бедните страни. Тяхната цена е все още твърде висока – 20 – 25 долара, но г-н Силвър обещава да я намали няколко пъти. Наскоро той си осигури подкрепата на Световната банка, така че неговата програма-максимум - осигуряване на очила за милиарди хора до 2020 г. - може да стане реалност.

Гледане на Кафе
Дата: 27 - ми септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Милиарди очила за бедните
Милиарди очила за бедните
Британският физик Джошуа Силвър, разработващ универсални очила за коригиране на късогледство и далекогледство, възнамерява да осигури на всички, които не могат да си го позволят.
Sony ще патентова универсални 3D очила
Идеята е да се направят стерео-очила, съвместими с различни устройства, от различни производители.
Създаден е полимерен материал, бързо променящ цвета си под действието на светлината
Лещите на иновативните очила стават по-тъмни или променят цвета си само за една секунда, като цикълът може да се повтори един милион пъти почти без загуба на качество.
Google демонстрира възможностите на очилата Project Glass
Google публикува видео, от което може да се добие представа за възможностите на това необичайно устройство.
Какво ще шепнат Google Glass и защо това е добре
Може би точно в това се състои чудото на Google Glass, именно в картите Now, а не в гласовите команди – ключът към тяхната популярност.
Японци показаха най-големият в света 3D-дисплей с висока резолюция
Компанията JVC Kenwood и Японският Национален институт за информационни и комуникационни технологии (NICT) са създали 3D панел с рекордния размер - 200 инча.
Нов препарат забавя развитието на катаракта
Учените, създали първият в света медикамент забавящ развитието на катаракта, са сред петте финалисти на конкурса за бизнес-проект, организиран от Университета на Куинсланд.
HP TouchSmart 620 3D - моноблок с 23-инчов тъчскрийн
От 15 ноември Hewlett-Packard започва продажбите на настолния компютър TouchSmart 620 3D клас -всичко в едно- с поддръжка на 3D-контент.
Системата Senseye Ви позволява да управлявате смартфона си с поглед
Компанията Senseye разработва едноименна система, която, както се очаква, ще позволи да управлявате смартфона си с очи.
Инфекциозните заболявания могат да се откриват от космоса
Учените са потвърдили зависимостта между промяната в осветеността на градовете, видна от сателитните снимки, и разпространението на инфекции.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други