ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Метод за трансформация на клетки без стволови посредници


Гледане на Кафе
Обичайната трансформация на една клетка в друга, обикновено преминава през етапа на „всемогъщите" стволови клетки. Но този начин е скъп, дълъг и изпълнен с онкологични израждания на преобразуваните клетки. За щастие, е разработен метод за превръщане на кожни клетки в неврони „експресно”, заобикаляйки стволовата фаза.
  Екип от изследователи от Станфордския университет (САЩ) съобщават, че са в състояние да превърнат фибробласти на човешки кожни клетки в неврони, заобикаляйки етапа на индуцирани плурипотентни стволови клетки. В момента, с индуцираните стволови клетки са свързани най-големите надежди на регенеративната медицина, когато болната или наранена тъкан може просто да се замени, въвеждайки зародишни клетки на тези тъкани. Същността на метода е следната: вземат кои да са зрели клетки на пациента, и ги хранят със сложен генно-белтъчен коктейл, заставяйки ги да забравят своята специализация. Клетките се трансформират в аналог на ембрионални стволови клетки, които могат да се видоизменят в клетки на всички тъкани (именно това представляват индуцираните плурипотентни клетки). След това им се задава посоката, в каква тъкан да се развият.
  Превръщането на специализираните клетки в стволови, отнема няколко месеца. Освен това, тези клетки изведнъж могат да се трансформират в туморни. Затова учените започнали да мислят, как да превърнат една клетка в друга, без сложния и опасен "стволови" етап. Разработеният метод получил името - клетъчна трансдиференциация.
  В списание „Nature” е описана рецептата, позволяваща да се направи нервна клетка от кожен фибробласт. Фибробластите са клетки на съединителната тъкан, участващи, например, в заздравяването на рани. Учените вкарали в ДНК на фибробластите само три гена, и те се трансформирали в нервни клетки. Тези неврони не можели да провеждат електрически сигнал, а за да ги научат на това, на изследователите им бил необходим четвърти ген, но след няколко седмици, "конвертираният" неврон реагирал на електрически импулс, включвайки своите трансмембранни йони помпи, както го правят нормалните нервни клетки. След още няколко седмици получените неврони започнали да образуват синаптични връзки в култура с обичайни, "биологични" неврони.
  Не може да се каже, че резултатите са перфектни. Учените провеждат подобни експерименти с миши и човешки фибробласти, като ефективността на метода с човешките клетки е 2-4% фибробласти превърнати в неврони - в сравнение с 8% при мишките. Повечето от получените неврони били използвани като невротрансмитер на глутамат. Използването на тези неврони в медицината би се ограничило  до лечение на Паркинсон, болест свързана с разрушаването на глутамат-зависимите нервни клетки. Освен това фибробластите, като изходен материал за трансдиференциацията, не са в състояние да се делят  с такава интензивност, като индуцираните стволови клетки.
  Простотата и скоростта на метода, както и възможността да се избегнат онкологични усложнения, го правят изключително привлекателен, както за теоретични изследвания, така и за практическо приложение в медицината.
  Гледане на Кафе
Дата: 27 - ми май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Метод за трансформация на клетки без стволови посредници
Метод за трансформация на клетки без стволови посредници
Екип от изследователи от Станфордския университет (САЩ) съобщават, че са в състояние да превърнат фибробласти на човешки кожни клетки в неврони, заобикаляйки етапа на индуцирани плурипотентни стволови клетки.
Бъдещето на стволовата клетка зависи от нейната форма
Кое заставя стволовите клетки да се трансформират в строго определен клетъчен тип? Как, например, костните стволови клетки разбират, какво им е нужно за да станат именно костни клетки, а не хрущялни?
Препрограмираните стволови клетки провокират имунен отговор
Резултатите от изследванията на молекулярни биолози от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ), поставиха под съмнение перспективите за използване на индуцирани плурипотентни стволови клетки в медицината.
За пръв път е трансплантирана синтетична трахея
На 36-годишен пациент, страдащ от рак на трахеята, е трансплантирана трахея, създадена в лаборатория от неговите собствени стволови клетки. Проведената в Швеция на 9 юни операция е първата успешна подобна трансплантация.
До изкуственото месо в магазините остават броени години
Създаването на хамбургер от стволови клетки на крава е дълъг и сложен процес. По оценки на учените, неговата себестойност е в хиляди, но скоро нещата ще се променят.
Идентифицирани са стволовите клетки, иницииращи растежа на косата
Сътрудници на Йейлския университет са открили източника на сигнали, който предизвиква растежа на косата. Откритието може да доведе до развитието на иновативни методи за лечение на плешивост.
Открит е ген водещ до формирането на нервната система
Хипотезата, че нервната система на ембриона се формира сама по себе си, без специфичен сигнал, не е потвърдена. Японски учени откриха ген, който отключва трансформацията на зародишните клетки в невронни.
Как да се възстанови мозъка след инсулт
Важна стъпка в тази посока е направил екип от учени на Университета във Флорида - но засега, само като пример върху невроните на плъхове, и само в епруветка.
Създадена е нанокръпка за сърцето
Американски биоинженери използвали миниатюрни въглеродни нанотръби, като поддържаща структура, за възстановяване на сърдечни клетки.
Намерен е удобен метод за обработка на метално стъкло
В лабораторията на Калифорнийският технологичен институт успешно е изпробван нов метод за обработка на заготовки от метално стъкло.
123456 ... 9
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други