ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Мери Шели е казала истината


  Тексаски астроном се опитал да изясни истината за една от най-известните легенди в историята на западната литература – според която, "ярката и блестяща луна" над Женевското езеро е вдъхновила 18-годишната Мери Шели за книгата и "Франкенщайн или новият Прометей".
  Мери Шели твърдяла, че е написала своята готическа приказка след спор, само за една юнска нощ през 1816 г., гледайки луната през прозореца.
   Доналд Олсън, професор в Университета на Тексас в Сан Маркос (САЩ), не вижда причина за съмнение в искреността на една млада дама.

Гледане на Кафе
Ричард Ротуел. Портрет на Мери Шели - 1840 г.

  Г-н Олсън е известен със страстта си към тайните на изкуството и историята. Например, изследването му за приливите и отливите в Ламанша, принуди историците да преразгледат общоприетата датата за  нахлуването на Юлий Цезар в Британия. Освен това, с помощта на астрономически таблици, той е в състояние да определи точно къде и кога Винсент ван Гог е нарисувал прочутата си картина "Звездна нощ“.
  За пръв път Мери Шели разказва как и хрумва идеята за Франкенщайн, в предговора към изданието от 1831 г. Веднага възникнало подозрение, че това не е нищо повече от рекламен трик.
  Легендата разказва, че през юни 1816, Мери Шели е живеела с бъдещия си съпруг Пърси Шели в швейцарската Вила Диодати. През тази нощ те били в компанията на лорд Байрон, Клеър Клермон, и Джон Полидори. Байрон предложил на събралите се, да опитат ръката си в написването на история за призраци.
   В дневника на Полидори е открит запис, че в нощта на 16 юни, приятелите наистина са се събрали във вила Диодати за философски дебат, който приключил „след часът на вещиците." На следващия ден той пише: "Всеки започна да пише истории за призраци, освен мен."
  Вила Диодати все още стои над Женевското езеро, а стаята, в която е била Мери Шели е добре известна. Г-н Олсън и колегите му са провели  "обширно топографско проучване на местността" и анализирали информацията за времето през юни 1816 година. Между другото, Байрон и Полидори писали, че ваканцията била необичайно дъждовна.
  Същата нощ, обаче, ярка луна е трябвало да покрива хълма и да блести директно в прозореца на спалнята на Мери Шели, плътно до два часа през нощта на 16 юни. Ако писателката е започнала работа сутринта, тя наистина малко е поукрасила историята на своето вдъхновение. Нищо не пречи обаче, да се предположи, че компанията се е разотишла малко след полунощ ("Часът на вещиците"), и талантливото 18-годишно момиче, развълнувано от разговорите и фантастичната гледка от прозореца, веднага е хванало перото.
  Резултатите от изследването са публикувани в списание Sky and Telescope.

Гледане на Кафе
Дата: 27 - ми септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Мери Шели е казала истината
Мери Шели е казала истината
Мери Шели твърдяла, че е написала своята готическа приказка след спор, само за една юнска нощ през 1816 г., гледайки луната през прозореца.
Китай формира киберармия
Първото подразделение от 30 човека вече е застъпило на служба. Властите упорито уверяват обществеността, че задачата му ще бъде обезпечаването на мрежовата безопасност.
Фаина Раневска
Фаина Раневска, популярна съветска филмова и театрална актриса, известна с язвителното си остроумие и безцеремонно отношение.
Филмовите награди ОСКАР
Филмовата награда Oscar, на Американската Академия за Киноизкуство, се връчва за изключителни постижения в киното за всяка календарна година от 1929 г. насам.
Ще клонираме ли неандерталци
Клонирането на неандерталец е не само възможно, но и изгодно.
Британски учени са мумифицирали таксиметров шофьор
Британски таксиметров шофьор завещал да го мумифицират, като египетски фараон, което наскоро било изпълнено с използването на автентични методи за запазване на тялото.
Буда
За разлика от християнството и исляма, будизмът съдържа силен пацифистки елемент. Макар будистите да са 200 милиона, в сравнение с 500 милиона мюсюлмани и около 1 милиард християни, с ориентацията си към ненасилие , имат по – голямо ...
Великите комбинатори на Електронна литература: как се пишат десет книги на ден и как се забогатява от това?
Но как, по дяволите, могат да се напишат десет книги на ден? Тука всичко е по - просто. Разбира се, никой от спам-културните дейци не пише сам.
Христо Цокев
Невероятно е, че днес маестрото е напълно забравен като художник, макар че той е един от първите ни академично школувани възрожденски творци, получил приживе признателност. Той е и първия ни възрожденски художник създал на платно ...
Шекспир бил...спекулант
Каква е вероятността, писателят да е способен на това.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други