ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Медузи ще помагат при диагностика на рак

Гледане на Кафе
Учени от Йоркския университет в Северна Англия са направили ново откритие. Оказва се, че флуоресциращите клетки на медузите могат да помогнат при ранната диагностика на рак. По мнението на ръководителя на групата, професор Норман Мейтланд, това откритие ще предизвика революция в диагностиката  на рака.
  В процеса на работата, учените използвали флуоресциращите зелени протеинови клетки, на които се дължи светенето на медузите в тъмното. В частност, специалистите са разработили процес, в който белтъци, получени от светещите клетки на медузите, се внедряват в раковите клетки на човешкия организъм. При това, специални камери осветяват тези флуоресциращи белтъци, което позволява да се определи точното разположение на раковите клетки.
  Този процес е бил разработен въз основа на откритието на американския химик Роджер Тсиен, получил Нобеловата награда по химия през 2008 г., за откриването на механизма на светене при белтъците. До сега, ранното диагностициране на рак на костите, беше много трудно.Новият процес ще позволи откриването на раковите клетки в много ранен стадий, смятат специалистите.
  Учените ще изпращат вируси, съдържащи светещи белтъци, до микроскопичните ракови клетки в тялото. Вирусите ще се разрастват и при това ще произвеждат все повече, и повече светещи белтъци.
  Очаква се, че първите клинични изпитания на този процес ще започнат през близките пет години. Един от проблемите, който може да забави въвеждането на новата диагностика, е достъпността на специализирани камери. В момента, само една американска фирма произвежда камери, които позволяват добре да се виждат светещите белтъчни клетки на медузите дълбоко в тялото, като цената и е от порядъка на 800  000 долара.
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти март 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Медузи ще помагат при диагностика на рак
Медузи ще помагат при диагностика на рак
Учени от Йоркския университет в Северна Англия са направили ново откритие. Оказва се, че флуоресциращите клетки на медузите могат да помогнат при ранната диагностика на рак
Как най – лесно да определите имате ли рак
Нов метод на британските медици и Нотингамския университет, ще помогне откриването на рака да става дълго преди неговата поява. За това e достатъчно, единствено, особен анализ на кръвта.
Тетрисите помагат да се справим със спомените за травмиращи събития
Играенето на популярната компютърна игра „тетрис”, помага на хората да се справят с внезапните спомени за събития от миналото, които са свързани с нанесени травми.
Роботи – бебета ще помагат при изучаване на процеса на формиране на човешкото ходене
Механичните същества не само се движат като едногодишни деца, но са в състояние да се учат на нови движения.
Google стартира уебсайт в помощ на уебмастърите с хакнати сайтове
Според представители на компанията, хиляди сайтове ежедневно са подложени на взлом.
Японските военни са създали летяща робосфера
Радио-управляемият робот, с размерите на баскетболна топка, се отделя от земята с помощта на единствената си перка и поддържа равновесие с помощта на осем подвижни крила, затворени в сферична обвивка.
Създадена е логическа ДНК верига с рекордна сложност
Двама учени от Калифорнийския технологичен институт са създали сложна логическа верига на основата на ДНК.
Как да започнете разговор с приятели или непознати – 5 проверени начина
Ако имате проблем със започването на разговор с непознати, то тези прости съвети ще ви помогнат да не се криете по ъглите на многолюдно парти или на прием.
Появи се робот с кожа
Чувствителни сензорни пластини ще помогнат на механичните създания да усещат себе си и тези, около тях.
Морски бактерии ще помогнат да се отървете от синузита
Хората със синузит страдат от непрекъсната хрема, главоболие, нарушение на съня, общо неразположение и др.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други