ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Маймуните могат да правят изводи от собствените си грешки


Гледане на Кафе
Способността да планира своето поведение въз основа на миналия опит до сега се считаше за привилегия на човека. Изследователи от университета в Йейл показаха, че и маймуните също могат да съжаляват за неправилните си постъпки и да правят от това изводи.
  Чувството на съжаление ни помага да оценим миналия си опит и да коригираме поведението си така, че да избегнем бъдещи грешки. Човек се учи да живее не само чрез "награди"и "наказания ", които получава за действията си. За по-добър резултат допринасят размишленията и съжалението за някои постъпки. Дълго време се считаше, че да се правят изводи на базата на предишен опит - е изключително човешко качество. Но не е. Американски учени от Йейлския университет са успели да наблюдават същата способност при маймуни.
  Изследователите предложили на няколко маймуни резус, аналог на играта „ камък – ножица – хартия „. Макака победител получавал голяма порция сок, ако играта била ничия – давали съвсем малко сок, а  изгубилият играта не получавал нищо. Оказало се, че маймуните са способни да си направят изводи въз основа на своите минали резултати. Ако в предходната игра „камъкът” е счупил „ножицата”, в следващата игра избирали „хартия”.
  По време на експеримента се осъществявал запис на мозъчната активност на маймуните. Така учените успели да разграничат рационалната от емоционалната страна, в чувството на „съжаление”. /именно рационалният аспект на съжалението, тъгата или обидата е отговорен за планирането на нашето бъдещо поведение/
  Способността на макаците да предполагат и оценяват бъдещия резултат има не само общотеоретична стойност. Възможността за детайлно изследване на когнитивните процеси при маймуни, ще позволи създаването на лекарства за лечение на различни психични разстройства, при които има място за "безкрайно съжаление", като клинична депресия и някои случаи на шизофрения.
  Гледане на Кафе
Дата: 27 - ми май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Маймуните могат да правят изводи от собствените си грешки
Маймуните могат да правят изводи от собствените си грешки
Способността да планира своето поведение въз основа на миналия опит до сега се считаше за привилегия на човека. Изследователи от университета в Йейл показаха, че и маймуните също могат да съжаляват за неправилните си постъпки и да ...
Работа без прекъсване – може ли компютърът да не се страхува от грешки
Работещ гладко компютър, без аварийно спиране, си остава мечта от незапомнени времена.
Могат ли да се лакират ноктите с вирус
Изследователи открили, че вирусите притежават оцветяващи свойства, неотстъпващи на традиционните пигментни оцветители.
Как кафявите очи могат да се превърнат в сини
В САЩ е разработена технология, променяща цвета на очите с помощта на лазер. Вариантът за сега е само един: хората с кафяви очи могат да ги променят на светло-сини.
Създадена е самопроникваща игла за спринцовка
Иновативната игла ще помогне де се избегнат грешки при венозни инжекции, а това означава – край на повторното бодене.
Представен е принтер за човешки органи
На конференция беше представен триизмерен принтер, който е способен да създава органи от собствените тъкани на пациента
Инфекциозните заболявания могат да се откриват от космоса
Учените са потвърдили зависимостта между промяната в осветеността на градовете, видна от сателитните снимки, и разпространението на инфекции.
Животните могат да се контролират чрез светлина
За разлика от предишни експерименти, тук контролирането на невроните става без намеса на генното инженерство.
Скоро по нивите могат да се появят автоматични трактори
Създадената в Белгия машина може самостоятелно да регулира скоростта си и реда на работа, приспособявайки се към състоянието на почвата.
Тай чи, Тай чи чуан и китайската философия
В китайската цивилизация могат да се обособят две основни културни традиции, които са противоположни и са свързани с две основни тенденции в развитието на китайската философия.
123456 ... 26
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други