ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Маите получавали жълтата боя по същите начини, като синята


  Маите вярвали, че синьото е цветът на боговете. Синята боя на Маите е без прецедент сред древните пигменти по яркост, красота и трайност, доколкото е свързана с индигото, смесено с минерала палигорскит.
  Екип под ръководството на Антонио Доменек от университета на Валенсия (Испания) установил, че някои жълти пигменти на Маите се основават на подобни компоненти. Очевидно е, че маите много по - активно са използвали синтеза на органични и неорганични вещества, отколкото се смяташе.

Гледане на Кафе
Образец от класическото изкуство на маите

  Друга особеност на синият цвят на маите е, че може да променя нюансите си от светло тюркоазено до тъмно зеленикаво синьо. Каква е тайната – в уникалните органични съставки, молекулните съединения или в производствения процес? Г-н Доменек и колегите му смятат, че тонът се определя от съотношението на индигото към дехидроиндигото, т.е. неговата окислена форма. Съотношението на свой ред зависи от това,  колко дълго маите са подготвяли състава му. Учените твърдят, че жълтата (а може би и зелената) боя, са получени по същия начин. С помощта на спектроскопия и микроскопия, както и с волтпериметрия, учените са изследвали проби от жълт пигмент на няколко стенописи в Юкатан. Свой принос при направата на боите има и охрата, но основата е същата -  индигоиди, свързани с палигорскит.
  Вероятно, заключават специалистите, жълтият пигмент е междинен продукт при подготовката на синя боя. Начинът е бил: листа и клони на индиго, се накисвали във воден разтвор на гасена вар, след което грубия  материал бил филтриран. Част от течността добавяли в палигорскит и получавали жълт пигмент. Останалото разбърквали и проветрявали добре, до появата на син цвят.  След това филтрирали и сушили, за да получат боя. Всичко може да се смесва с палигорскит и се получава знаменитата синя боя на Маите.
 

Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Маите получавали жълтата боя по същите начини, като синята
Маите получавали жълтата боя по същите начини, като синята
Маите вярвали, че синьото е цветът на боговете. Синята боя на Маите е без прецедент сред древните пигменти по яркост, красота и трайност, доколкото е свързана с индигото, смесено с минерала палигорскит.
Пластмасово дърво – като начин за ефективно растениевъдство
Турски дизайнери са създали необичайна вертикална оранжерия, която спестява пари при отглеждането на растения и помага на околната среда.
Ограниченото доверие към авторитета е полезно
Ако вие учите някого и искате да насърчите самостоятелната му работа, старайте се, вашият обучаван да не остане с впечатлението, че сте му казали и показали всичко.
Девет-струнна китара, на която може да се свири като на пиано, вече е в продажба
Оригиналният инструмент се закрепя върху поставка, като синтезатор. От деветте му струни могат да се извличат звуци и акорди в пет октави.
Хартията става интерактивна
Финландски специалисти разработват начини за внедряване на електроника в картон и други продукти на хартиената промишленост.
Как да се предотврати гибелта на човешката цивилизация
Ако целият свят, всичките седем милиарда души консумират като гражданите на САЩ, ще се нуждаем от още четири или пет планети.
Роботите като работодатели
Парадоксално е, но машината не отнема работни места от хората, а напротив, допринася за тяхната заетост. Така твърдят британски учени.
Вонящите крака, като двигател на творчество
Неприятната миризма на краката причинява много страдания.
Създаден е сканиращ микроскоп, използващ кондензата на Бозе – Айнщайн като сонда
Според разработчиците,новата технология ще допълни изследванията на традиционните атомно-силови микроскопи. В предложеният от немските учени микроскоп, мястото на иглата и конзолата е заето от облак на ултрастудените атоми на рубидия.
В университета Лийдс проверяват ефективността на рибеното масло, като противораково средство
По – специално, ще бъде тествана ефективността на чистата ейкозапентаенова киселина - полиненаситена мастна киселина от клас Омега-3, влизаща в състава на много хранителни добавки с рибено масло.
123456 ... 40
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други