ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Лунната база се печата на 3D принтер

  Лондонската архитектурна фирма Foster + Partners  и Европейската космическа агенция започнаха проучване за изграждането на лунни бази с помощта на 3D принтер. Вече е разработена къща за четирима души, в която могат да се скрият от температурните амплитуди, метеорити и гама-радиация.

Гледане на Кафе
Тук и долу: изображения на ESA.

  Основата на сградата ще се разопакова от модулна тръба, а всичко останало - е надуваемо. Принтерът D-Shape с шест метрова рамка, контролиран от робот, ще  укрепи и защити купола с блокове от реголит, чиято структура наподобява едновременно пяна, клетки и птичи кости.
  „Измисляйки дизайна, ползвахме резултатите от експериментите си за екстремални условия на Земята, с много екологични, устойчиви и подръчни материали.“ – пояснява Xavier De Kestelier, предсавител на фирмата.

  Енрико Дини, основател на Monolite – фирмата изобретила D-Shape принтера, разказва, че в лунната почва ще се инжектира магнезиев оксид и след това ще се пристъпва към печат. За да бъдат блоковете твърди като камък, материалът ще се свърже със специални соли.

А ето и самият D-Shape принтер със шест метрова рамка.

  Сега принтерът печата със скорост около 2 куб.метра на час, но следващото поколение на устройство ще доведе този показател до 3,5 куб.метра. Построяването на една четириместна сграда ще отнема около седмица.

Лунната база в разрез.

  С адаптирането на технологията за 3D-печат към лунните условия се занимава италианската фирма Alta и училището за специални изследвания Св. Анна в Пиза. Тъй като течност във вакуум не може да се впръсква просто така, инжекционните дюзи трябва да бъдат поставени в реголита. Това, че двумилиметровите капки удържат капилярните сили в почвата, прави печатането на Луната възможно.
  Заслужава да се отбележи, че материалът наподобяващ реголит, активно се произвежда за научни цели, но в килограми, а за Луната ще са нужни тонове. На помощ дошъл вулкан, намиращ се в централната част на Италия, чийто базалт в 99,8% наподобява лунната почва.
  Вече е отпечатан блок от 500 кг, а във вакуумните камери се тестват модели с по-малък мащаб. Първата такава сграда ще бъде построена на Южния полюс на Луната, защото там слънцето никога не залязва и няма резки температурни амплитуди по време на лунния ден.

Половинтонният блок от имитация на реголит.

  Компанията Foster + Partners, водена от известния архитект Норман Фостър, се слави със смелите си решения и е доста търсена. Наскоро спечели конкурс за ремонт на Нюйоркската обществена библиотека и работи над 200 метров небостъргач за „разорените“ финансови магнати Lehman Brothers Holdings.
  Сред наскоро завършените и обекти са индустриалната база на корпорацията McLaren във Великобритания и космическият терминал Spaceport America в американския щат Ню Мексико.
  В последните години технологията за 3D-печат също се развива активно: секс играчки, модни облекла, дозатори за бонбони, скулптури, изкуствени коралови рифове ... Къщи все още няма, но проектите са без недостатъци.
  Технологията на такъв тип строителство, която само преди 6 месеца звучеше като фантастика, може да видите тук:


По материали на Европейската космическа агенция и de zeen.

Гледане на Кафе
Дата: 1 - ви февруари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Лунната база се печата на 3D принтер
Лунната база се печата на 3D принтер
Лондонската архитектурна фирма Foster Partners и Европейската космическа агенция започнаха проучване за изграждането на лунни бази с помощта на 3D принтер.
Представен е принтер за човешки органи
На конференция беше представен триизмерен принтер, който е способен да създава органи от собствените тъкани на пациента
Малки антени могат да бъдат отпечатвани масово на 3D принтер
Американски инженери са създали антена, чийто размер е близък до възможния минимум. Тя ще усъвършенства безжичната връзка, вярват авторите.
Учени се научиха да пишат и рисуват върху вода
Руски учени се научиха да пишат върху вода. Специалисти от Новосибирск са усвоили печатането с мастило върху вода. Технологията позволява да се печата директно върху водната повърхност.
Американски дизайнери революционизираха принтера
Има неща, които могат да бъдат измислени само веднъж. Каноничен пример е велосипедът: постоянно се опитват да го подобрят, но никой не е не е направил нищо различно от колелото.
Китайски букви. Буква Б – страница 5
Китайски букви. Буква Б – божествен, барел, болест, безпорядък, брилянт, барон, барометър, брак/некачествена продукция/, база данни, Барселона, барбекю, Барбадос, банкет, банкрут
Американските безпилотни самолети са атакувани от вирус
Злонамерена програма се изкачи до компютрите на военновъздушна база Creech, от където се управляват повечето от безпилотните летателни апарати на U. С. ВВС, прихващаща въведената с клавиатурата информация. За сега не успяват да се ...
YouTube предлага под наем над 6000 филма
Видео хостингът YouTube е разширил асортимента си от филми, за отдаване под наем.
Assassins Creed- Revelations няма да изисква постоянна връзка с интернет
Може би нито една компания не се страхува от пиратството така, като Ubisoft. В PC версията на Assassin Creed- Revelations ще бъде използвана сравнително проста система за защита от копиране.
Изгражда се най – голямата плаваща сцена в света
Оперният фестивал в австрийския град Брегенц се слави с най – голямата в света плаваща сцена, която се монтира във водите на езерото Бодензее и се декорира така, че неизменно поразява въображението. Предходните години не правят изключение.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други