ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Лондончани ще слушат шума на прибоя


  Британският художник Бил Фонтана е създал инсталация „Бял звук“ (White Sound): в продължение на три седмици, считано от 22 септември, лондончаните преминаващи покрай музея Wellcome Collection, ще чуват шума на морето и полъха на вятъра в провлака Чесил-Бийч в Дорсет, южна Англия.

Гледане на Кафе
Облаци над Чесил-Бийч. (снимка: Chris Dutson)

  Инициатор и спонсор на проекта са властите на район Камдън в Лондон. През 1994 г. художникът е озвучил Триумфалната арка в Париж, инсталирайки 48 аудиоколони, транслиращи шума от плажовете на северозападна Франция.
  Този път г-н Фонтана и звукооператорът Джордж Скот са поставили в Чесил-Бийч  четири микрофона на компанията Neumann, с подходящата защита от вятър и дъжд. Техниката е свързана с високоскоростен предавател на данни, поставен в хижа, отдалечена на няколкостотин метра. Шумоленето на камъчетата и плясъкът на вълните се предават от осем високоговорителя Meyer: четири са поставени в сутерена на музея, а други четири – на нивото на тротоара. Звукът преминава през колонките, като вълна.
  „Основният проблем идваше от шума на Euston Road, несравним даже с покрайнините на Триумфалната арка. – споделя г-н Фонтана – Пътното платно е разположено много близо до високите сгради и в този „каньон“ шумът се разхожда, отразявайки се от тях. Трябваше да се повозим, за да настроим силата на звука.“

Музеят Wellcome Collection, разположен на лондонската улица Euston Road. (снимка: Bill Fontana)

  Художникът отбелязва, че звукът на морето се възприема като естествен бял шум, преодоляващ по магичен начин уличните звуци. „ Би ми се искало, минувачите да застиват от изумление, защото шумът на морето не се вписва в контекста на централния Лондон. Хората се опитват да се изолират от ежедневната звукова среда чрез звуците в слушалките си. Искаше ми се да им върна автентичния звуков свят.“

Гледане на Кафе
Дата: 21 - ви септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Лондончани ще слушат шума на прибоя
Лондончани ще слушат шума на прибоя
Британският художник Бил Фонтана е създал инсталация - Бял звук: в продължение на три седмици, считано от 22 септември, лондончаните преминаващи покрай музея Wellcome Collection, ще чуват шума на морето и полъха на вятъра в провлака ...
Google анонсира услугата - облачна - музика
Както се очакваше, на преминалата конференция в Сан Франциско /Калифорния,САЩ/, Google обяви стартирането на музикалния сървър Music Beta by Google.
Нов дизайн за Facebook
Във Facebook решиха да променят дизайна на потребителската новинарска лента.
В Япония е създадена мобилна система за гласов превод в реално време
С нейна помощ два абоната,говорещи на различни езици, могат да общуват тук и сега, и да се разбират помежду си.
Британците не си мият ръцете
Всеки шести мобилен телефон във Великобритания има следи от чревната бактерия Escherichia coli. И знаете ли защо? - Защото някои не си мият ръцете със сапун след използване на тоалетната.
Вече вместо Вас – робот в офиса
На интерактивната изложба SXSW в Остин (Тексас) бяха представени роботи за дистанционна работа в офис.
Две глави мислят по-добре от една
Ще дойде време и цели групи от хора ще се включват към нервно-компютърни интерфейси (NKI) за решаване на сложни задачи от разстояние.
Победителите в конкурса за небостъргач на бъдещето
Полярен чадър (Polar Umbrella), базиран на явлението осмоза, спечели ежегодния конкурс за небостъргачи eVolo 2013 Skyscraper Competition.
Създадена е логическа ДНК верига с рекордна сложност
Двама учени от Калифорнийския технологичен институт са създали сложна логическа верига на основата на ДНК.
Буда
За разлика от християнството и исляма, будизмът съдържа силен пацифистки елемент. Макар будистите да са 200 милиона, в сравнение с 500 милиона мюсюлмани и около 1 милиард християни, с ориентацията си към ненасилие , имат по – голямо ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други