ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Лекарство от хлебни дрожди ще лекува рани


 

Гледане на Кафе
Хлебни дрожди. (изображение: Lester V. Bergman / Corbis)

Норвежката компания Biotec Pharmacon въз основа на хлебна мая е разработила средство, което ускорява зарастването на рани.
  Активната съставка на препарата са бета-глюкани. Норвежки учени са първите производители на това природно супер-лекарство, направено от клетъчните обвивки на хлебни дрожди. Днес тези вещества са широко използвани в индустрията на аквакултурите и ветеринарната медицина, в хранителните добавки и козметиката.
  За това, че бета-глюканите се борят успешно с инфекциите и благотворно влияят върху способността на организма да убива раковите клетки, специалистите знаят още от 1980 –те години. Тяхното действие не беше обяснено изчерпателно. Проучването на работещия механизъм на бета-глюканите станало възможно, благодарение на специална програма на Съвета за Научни изследвания на Норвегия. Специалисти от Biotec Pharmacon сътрудничели на болницата към Университета в Осло.
  В началото учените не знаели, дали да въведат бета-глюканите в кръвта или е достатъчно локално въздействие. За да изяснят това, експериментирали върху плъхове, като инжектирали в кръвта им бактериални компоненти. Изяснило се, че животните, на които давали бета-глюкани перорално, получили също толкова добра защита, колкото и инжектираните с тези вещества.
  След проучването, бил представен гел с бета-глюкани, който помага за бързото зарастване на рани. Представителите на Biotec Pharmacon вярват, че тяхната новост ще се появи на пазара през 2012 г. Сега компанията изследва ефекта на бета-глюканите върху имунната система, като се надява в бъдеще да предостави нови лекарства за алергии, астма, синдром на хроничната умора и дори рак.

Гледане на Кафе
Дата: 9 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Лекарство от хлебни дрожди ще лекува рани
Лекарство от хлебни дрожди ще лекува рани
Норвежката компания Biotec Pharmacon въз основа на хлебна мая е разработила средство, което ускорява зарастването на рани.
Черните дрожди колонизират битовата техника
Черните дрожди Exophiala dermatitidis често са причинители на сериозни заболявания: те участват в белодробната колонизация на болни от муковисцидоза, предизвикват фатални инфекции при здрави хора.
Хиляди години любов между човека и дрождите
Откъде се е взела у човека, като биологичен вид, такава любов към нещо, което му причинява толкова много проблеми.
Лекарство, снижаващо негативните последствия от инфаркта
Във Великобритания е създадено и преминало първите тестове лекарство, способно да снижи с 60 процента негативните последствия за организма от инфаркт и инсулт.
Намерен е способ за бързо заздравяване на рани
Учените се надяват, че Йоните на Скулачев ще стимулират зарастването на рани от различен произход.
Разработен е гипс за рани
За да зарасте по – бързо счупеният крайник трябва да се обездвижи. Сега, благодарение на специалната превръзка-лепенка, същото правило е приложимо за различни кожни рани.
Историята за това, как скромни китайски учени са изобретили мощно лекарство срещу малария
Преди четиридесет години, таен военен проект на комунистически Китай подари на света едно от най-големите открития в съвременната медицина.
Създадено е ефективно антимикробно покритие
Веществото може да се нанася върху различни видове пластмаса и текстил. Дори и след няколко измивания, то надеждно защитава срещу повечето патогенни бактерии, дрожди и плесени.
Лукът забавя стареенето
На всички е добре известно, че лукът укрепва имунитета, дезинфекцира и лекува от инфекции. Оказва се, че освен всички целебни свойства, лукът може да забави стареенето.
Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други