ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Лазер е предал информация с рекордната скорост от 26 терабайта в секунда


Гледане на Кафе
За тази цел лазерният лъч е бил разделен на 300 участъка от светлинния спектър, всеки от които носи собствена част от данните.
  Първите опити за предаване на информация по оптични влакна с помощта на лазер, е свързано с нейното кодиране, по пътя на модулирането на светлинния лъч с определена честота. Направлението на новите технологии е към увеличаването на обема предавани данни. Към това се отнася и ортогоналното честотно деление на мултиплексирани канали (OFDM).
  В OFDM се използват няколко лазера, всеки от които кодира своя част от последователността на данните в различни части на светлинния спектър, след което целият масив се изпраща по оптичен кабел. На противоположния край на лазерния генератор тези сигнали се декодират. Колкото повече лазери са на разположение, толкова е по-голям обемът на предаваната информация за единица време.
  По време на OFDM опитите, скоростта е била по-висока от тази в заглавието - 100 Tbps. За това са били необходими 370 лазера, което е изключително скъпо, обяснява Волфганг Фройд от технологичния институт Карлсруе (Германия). Той и колегите му измислили, как да се справят само с една лазерна система: те излъчвали много кратки импулси, носещи в себе си отделни части от светлинния спектър. Тяхното смесване и разделяне в процеса на прехвърляне им позволило да създадат 325 различни цвята, всеки от които може да носи свой пакет данни.
  Тъй като в този случай приемащият лазерен генератор не е в състояние да декодира сигналите, използвали алгоритъм, известен като бързо преобразуване на Фурие. Учените го използвали не  математически, а оптически – разделяйки входящият лъч на различни "редове", пристигащи по различно време.
  Миналата година, скоростта на предаване на данните по този начин надхвърля 10 терабайта в секунда, а сега информацията е изпратена успешно на 50-километрово разстояние със скорост от 26 терабайта в секунда. Резултатите от работата са публикувани в списание Nature Photonics.
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Лазер е предал информация с рекордната скорост от 26 терабайта в секунда
Лазер е предал информация с рекордната скорост от 26 терабайта в секунда
Първите опити за предаване на информация по оптични влакна с помощта на лазер, е свързано с нейното кодиране, по пътя на модулирането на светлинния лъч с определена честота. Направлението на новите технологии е към увеличаването на ...
Учени са изчислили количеството информация произведено от човечеството
Група изследователи от университета в Южна Калифорния в САЩ, са извършили анализ на развитието на 60 основни технологии на запазване,обработка и предаване на информация за периода 1986-2007.
Създадена е свръхскоростна видеокамера
В Масачузетския технологичен институт е създадена система за снимки, улавяща изображение със скорост - един трилион кадъра в секунда.
Конструиран е лазер с рекордно нисък праг на генерация
Инженери от Станфордския университет и Националната лаборатория Лорънс в Бъркли конструирали полупроводников лазер на квантови точки, с рекордно нисък праг на генерация.
В Япония създадоха истински 3D-дисплей
Устройството представлява система от лазери, които формират триизмерен образ от светещи точки във въздушна или течна среда.
Как кафявите очи могат да се превърнат в сини
В САЩ е разработена технология, променяща цвета на очите с помощта на лазер. Вариантът за сега е само един: хората с кафяви очи могат да ги променят на светло-сини.
Скоростта на мрежата за пренос на данни ще се увеличи в пъти
Компаниите Fujitsu, NEC и Anritsu първи в света показаха възможността за предаване на данни по оптични мрежи, използвайки оборудване от различни производители, със скорост 100 Gbit /сек.
Обмена на информация и колективната интелигентност
Мъдростта на тълпите – това е статистически феномен: индивидуалните убеждения се компенсират взаимно, сливайки стотици, хиляди предположения в свръхестествено точен среден отговор.
Шпионите ще скриват тайната информация в генно-модифицирани микроорганизми
Забравете невидимото мастило и лимоновия сок - шпионите вече могат да изпращат съобщения, използвайки генетично модифицирани бактерии!
В Япония е създаден робот за изследване на стомашно-чревния тракт
Kапсулоподобното устройство е в състояние да се движи самостоятелно в човешкия стомах и други храносмилателни органи, изпращайки на медиците информация за случващото се наоколо.
123456 ... 16
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други