ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Конструиран е самоповреждащ се велосипед - против крадци


 

Гледане на Кафе
Принципът на действие на изобретението. (снимка: Andrew Leionen)

Заради тях, канадският конструктор Андрю Лайнонен/Andrew Leinonen/ е превърнал част от рамата в ключалка, с която може да закрепите „железния кон“ към неподвижен обект. Ако това устройство се счупи, велосипедът става неизползваем.
  Преди няколко седмици бил откраднат велосипеда на приятелката на Андрю Лайнонен, изобретател и конструктор на изделието StayLocked Bicycle, пред къщата и в Торонто. Вместо да чакат полицията и да харчат пари за нов велосипед, специалистът по промишлен дизайн измислил, как да предотврати бъдещи кражби.
  Г-н Лайнонен заменил част от рамата, свързваща седалката и задното колело, с U-образен детайл, който прилича на велосипедна вилка/елемента между кормилото и предното колело/. Детайлите се поставят в тръбичка, водеща до задното колело, а специални уплътнения ги застопоряват, придавайки им здравина. Противоположният край на тръбичката се фиксира към подвижния механизъм на щифта под седалката.
  Когато трябва да оставите велосипеда без надзор, детайлите се изваждат от тръбичката, а прикрепеният към рамата застопоряващ елемент се отделя. В резултат се получава U-образна ключалка, която за разлика от традиционните, е неразделна част от конструкцията на велосипеда.
  Дори, ако крадец успее да я отвори или счупи, няма да може да кара велосипеда – опората на седалката просто ще се счупи под тежестта му. Уви, в този случай, собственикът на велосипеда, също ще остане без транспорт.
  StayLocked Bicycle за сега съществува в единствен екземпляр, но г-н Лайнонен се надява на интерес от производителите.

Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Конструиран е самоповреждащ се велосипед - против крадци
Конструиран е самоповреждащ се велосипед - против крадци
Заради тях, канадският конструктор Andrew Leinonen е превърнал част от рамата в ключалка, с която може да закрепите „железния кон“ към неподвижен обект. Ако това устройство се счупи, велосипедът става неизползваем.
Британски учени са създали велосипед от найлон
Британски конструктори са създали удивителен велосипед от … найлон. Както се съобщава, регулировка на волана и седалката не е предвидена, но технологията позволява производство на велосипеди с различна големина, за всеки ръст.
Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
Разработена е ваксина против радиация
Сътрудници на Владикавказкия научен център при Руската Академия на Науките са успели да разработят уникална противорадиационна ваксина
Конструиран е лазер с рекордно нисък праг на генерация
Инженери от Станфордския университет и Националната лаборатория Лорънс в Бъркли конструирали полупроводников лазер на квантови точки, с рекордно нисък праг на генерация.
Първият в света Данък мазнини – за и против
От 1 октомври Дания е въвела данък мазнини. Тази мярка предизвика смесени реакции в страната и света: специалистите в областта на общественото здраве я посрещнаха с овации, а останалата част стигна до заключението, че датските власти, ...
Германски учени са разработили безжични велосипедни спирачки
Дългите кабели и впечатляващите ръчки са заменени с три компактни елемента, работещи с едно докосване.
Хлябът ни спасява от ... рак. Подробности
Хлебната кора, смятат учените, притежава уникални свойства, които е добре да използваме против нарастването на раковите клетки.
Любопитки
Забавни и любопитни факти
Ще строим градове със симулаторът Cities XL 2012
Проектът Cities XL 2012, продължение на поредицата от градостроителни симулатори, влезе в продажба, съобщава издателят Focus Home Interactive.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други