ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Конструирана е триизмерна плазмена „линийка”


 

Гледане на Кафе

Физици от Националната лаборатория Лорънс в Бъркли (САЩ) и Университета в Щутгарт (Германия), конструирали триизмерна "линийка" за измерване на пространствената позиция на обекти с наноразмери.
  Работата на устройството се обезпечава от плазмени резонанси, предизвикани от взаимодействието на електромагнитните излъчвания с плазмата на свободните електрони в метала. Подобни резонанси се откриват като части на спектъра, при облъчването на метални структури.
  Представеният по – рано едномерен вариант на плазмената линийка е бил създаден с използването на две наночастици. Спектралната позиция на резонансите, интересуваща експериментаторите, в този случай, зависи от материала на наноструктурите , техния размер, форма и най – вече, от разстоянието между тях. При опитите, към златните частици, скрепени с единични нишки ДНК, добавяли комплементарни нишки, след което те се отделяли една от друга. Резонансът се прехвърлял към други дължини на вълната, а това смесване учените превърнали в пространствени величини. Такава линийка в много отношения превъзхожда аналогични измервателни системи, например, при индуктивно - резонансния/Фьорстеров/ пренос на енергия между два хромофора/група атоми, отговарящи за цвета на дадено химично съединение/.
  В новата версия на устройството, следящо движението в трите измерения, наночастиците са 5 златни пръчки, разположени във формата на буквата „Н”. Всяка една от нейните вертикални линии е образувана от двойка нано елементи, разположени един над друг, а в пространството между тях е разположен петият елемент. Изготвяйки метода на електронно-лъчева литография с набор от еднотипни „букви” и с няколко сменящи ориентацията си централни пръчки, авторите анализирали спектрите на пропускане и се убедили в това, че резонансите значително се изместват, в отговор на най – малкото изменение в конструкцията.
  Ако пръчките се прикрепят към различни участъци на сложна молекула, влиянието на околните вещества ще доведе до промени в резонансите, декодирането на които ще позволи реконструкция на случилото се. Според изследователите, триизмерната „линийка” е идеална за наблюдение на взаимодействията на ДНК с ензими и протеини, за проследяване огъването на белтъчните молекули и колебанията на клетъчните мембрани.
 

Гледане на Кафе
Дата: 19 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Конструирана е триизмерна плазмена линийка
Конструирана е триизмерна плазмена линийка
Физици от Националната лаборатория Лорънс в Бъркли и Университета в Щутгарт конструирали триизмерна линийка за измерване на пространствената позиция на обекти с наноразмери.
Съставена е триизмерна карта на близките галактики
Нашата карта покрива 95 процента от небето – казва Karen Masters. - Тъй като телескопите работят в близката инфрачервена област, прахът на Млечния път не повлия на резултатите твърде много. В своите наблюдения, ние се приближихме ...
Android – приложение ще позволи да се следи работата на Големия адронен колайдер
Потребителят ще може не само да наблюдава истинския сблъсък на частиците в триизмерна графика, но ще може да опита и сам да се заеме с това на виртуално оборудване.
Microsoft представи един невероятен проект за видео-игри.
Демонстрираната технология IllumiRoom позволява видео-играта да бъде изнесена извън пределите на екрана.
Разработен е софтуер за анонимност на фотографа
Програмата обработва две или повече снимки и сменя гледната точа, което затруднява определянето на автора.
Японската виртуална поп-дива Мику Хацуне излиза пред света
Miku Hatsune има милиони фенове и пакет от най-големите хитове, не е замесена в скандали и употреба на наркотици, не се нуждае от шест цифрени договори, винаги пристига навреме, никога не изпада в истерия и е в състояние да играе в ...
Бъдещето на стволовата клетка зависи от нейната форма
Кое заставя стволовите клетки да се трансформират в строго определен клетъчен тип? Как, например, костните стволови клетки разбират, какво им е нужно за да станат именно костни клетки, а не хрущялни?
Ричард Брансън отива в Марианската падина не само от суета
Пилотираната подводница, способна да се гмурка на 11,1 км, ще направи възможно провеждането на изследвания, представляващи интерес за биолози и геолози.
Неевклидова геометрия
Много сериозни теоретични физици сега вярват, че по-високите измерения не само съществуват, но могат да обяснят някои от най дълбоките тайни на природата.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други