ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Сензационен доклад на академик Скрябин пред РАН за бъдещето на биотехнологиите


Гледане на Кафе
Константин Скрябин е трето поколение академик. Докладът му за това, как се изменя ликът на цивилизацията през ХХІ в. благодарение на биотехнологиите, предизвика огромен интерес сред средите от Руската Академия на Науките-РАН. Разговорът с него води наблюдателя Сергей Лесков.

Въпрос: Константин Георгиевич, във времето на СССР беше популярна темата за работническите династии. Вие сте представител на първата в страната династия от академици. При това вашият дядо и баща са били не редови академици. Улица в Москва носи името на Вашия дядо, а името на  баща Ви – институт в Пущино. И двамата са били Герои на Соц.труд, и двамата лауреати на Държавна премия. При такива връзки, Вашия път в Академията вероятно е бил постлан с килими.
Отговор: Заедно с приятелите на дядо ми и баща ми, аз унаследих и техните неприятели. В Академията кипят страсти, като при корида. Когато баща ми умря, аз вече бях доктор на науките, един много влиятелен и много талантлив академик каза: „ Даже ако Костя доживее 94 години, като дядо си, академик няма да стане.” Действително,  много пъти съм участвал на балотаж, но винаги не ми достигаха един-два гласа. Израснал съм в академични среди и никога не съм се занимавал със собствения избор на организация, както правят много, не съм сключвал споразумения, макар да са ми предлагани многократно. Това безумно дразнеше всички.Но, разбира се, исках да попадна в академията, първо, защото я възприемам като роден дом, а второ, исках да продължа семейната традиция и да направя нашата фамилия първото семейство академици в три поколения.
  При всичките многократно описвани недостатъци на академията, в нея има много забележителни учени. И за страната академията е направила невероятно много. И дядо ми, и баща ми бяха настроени много патриотично, макар и двамата, през тридесетте години на ХХ в. да са лежали по няколко месеца в затвора. Поразява ме това, че в най-тежките години, дядо ми не губеше оптимизъм и работеше за благото на страната. Той е участвал в създаването на Селскостопанската и Медицинската академия,академии в съюзните републики, много институти. Баща ми почти 20 години беше Главен научен секретар на академията, създаваше научния център в Пущино, беше Вицепрезидент на Световния съвет на учените, когото Хрушчов изпраща на стаж в САЩ в лабораторията на Нобеловия лауреат Ваксман, при което се оказва, че от него не е снето обвинение във връзка с политическа статия.
  Не обичам високопарността, но съзиданието е традиция при семейство Скрябин. Необръщайки внимание на изгодни предложения от западни лаборатории, пред мен никога не е стоял въпроса, дали да напусна Русия. Аз искам да живея в Русия, за да продължа делото на Скрябини.
В: Този симпатичен литературен образ на руския интелигент, може би, безвъзвратно си е отишъл. Разкажете, какъв беше академикът на три академии Константин Иванович Скрябин.
О: Дядо ми е роден в търговско семейство, основателят на което, при Петър Велики е построил първата в Русия оранжерия. Но особени доходи не е имало, защото главата на семейството се влюбил и заминал с актриса в Манджурия. Дядо ми завършва техническо училище и в университета могъл да постъпи само с височайше съгласие. Дълго работил като ветеринарен лекар. Невестата си, моята баба, открадва от семейството и в Грузия. Почти всичко, което науката знае в областта на паразитологията и хелминтологията, е направено от дядо ми. С абсолютната си пунктоалност той прилича на Паганел. През целия си живот, ден по ден, той е водил дневници – 60 тома се пазят в архива на академията. Когато събирахме гъби, той внимателно вземаше червейчетата и разглеждайки ги през очилата си, ги отделяше за изучаване. Повече от 100 вида червеи са наречени с името на Скрябин. Аз никога не съм виждал дядо си без жилетка и връзка. Той свободно говореше английски, френски и немски, и смяташе, че да четеш Флобер в превод е неприлично. Дядо ми делеше човечеството на две части – на вежливи и не вежливи с швейцарците. В нашия дом имаше много учени, и като дете аз мислех, че професор – това е човек, който подава чай на дядо си. Глезили са ме много велики старци, съседите по вила Обручев и Кржижановски, който разказваше, как е плувал по Женевското езеро на лодка с Володя и Наденка/ Ленин и Надежда Крупская-жената на Ленин/. Най-ярките детски спомени са новогодишните елхи с домашния театър, който се организираше във вилата на президента на академията Сергей Вавилов. Най – скъпите подаръци тогава бяха мандарините…
  Една от най-ценните за мен семейни реликви, е книгата на дядо ми „Моят живот в науката” с посвещение за мен, студент в биофакултета. „ На скъпият ми внук за спомен. С голямо удовлетворение признавам, че си намерил верния път за работа в дълбоко интересуваща тебе област на науката, а това е главният фактор за това, което наричат човешко щастие!”. В посвещението в друга книга, която дядо ми подарил на моя баща-ученик, има думи: „ Аз много искам, когато станеш възрастен, да си усвоил това, с което е проникната всяка страница в тази книга: любов към труда, уважение към научното творчество и, най-главното, огромно желание да помагаш на човечеството в трудност.”  Цял живот мислено аз постоянно се връщам към уроците на дядо ми…
В: Такива напътствия в наше време едва ли ще чуеш…Сина на Хрушчов, Сергей Никитич, ми е разказвал, че от всичките биолози, неговия баща, желаещ да надскочи САЩ по мляко и по месо, е уважавал единствено Лисенко, който сега изглежда зловеща фигура, и Скрябин. Те как са се разбирали? И защо вашият дядо не е бил член на партията?
О:
Веднъж, след поражението на генетиката, Лисенко предложил на дядо ми, използвайки примера на живите организми, да организират дебат за това, как се разбира паразита с гостоприемника в социални условия. Дядо ми моментално отговорил, че нищо не разбира от паразитология, защото се занимава с хелминтология. Хрусшчов започнал да уважава дядо ми, когато зад граница разбрал, че там смятат Скрябин за велик учен. По настояване на Хрушчов, дядо ми излязъл пред пленума на ЦК, където изрекъл своята знаменита фраза: „ Ако института се състои от старци- това е трагедия. Ако се състои само от младежи – това е комедия.” Хрушчов е уговарял дядо ми да подаде заявление за прием в партията. Дядо ми, а това съм го чул със собствените си уши, отговори: „ Аз съм на 90 години, и ако постъпя в партията, всички ще решат, че старецът е полудял. Никита Сергеевич, аз не искам да дискредитирам партията.”
  Длъжен съм да кажа, че еволюцията в научните интереси на нашето семейство, повтаря биологичната еволюция. Класическа зоология при дядо ми, класическа микробиология при баща ми, и молекулярна биология и генно инженерство при мен.
В: На последното общо събрание на Академията на науките, Вие направихте доклад, от който следва, че в близките години човечеството го чака хуманитарна революция, която значително ще измени качеството на живота и ще увеличи неговата продължителност. Не сте ли били и Вие самият на предела, защото интересът към тази тема често идва от личен опит?
О:
На 40 години, добри лекари, в това число и английски, ми поставиха смъртоносна диагноза. При ръст 189 см, аз тежах 55 кг. Предложиха ми да оглавя лабораторията, но аз не знаех трябва ли да се съглася, тъй като трябваше да ме освободят само след няколко месеца. Гениално се държа баща ми. Скара ми се: „ Ти да умираш ли се готвиш? Имаш много работа и обеща да я свършиш.” Диагнозата се потвърждаваше няколко пъти, но изведнъж се оказа, че лекарите са сбъркали. Това състояние, в което аз съм бил, преобръща мирогледа. Огромен брой неща, които по-рано са ти се стрували ценни, губят всякакво значение. Съвсем по друг начин започваш да се отнасяш към приятелите, към работата, към децата. Сега аз разбирам, че съм напълно щастлив човек, и никакви кариерни придобивки не ми трябват. Катедра, институт, жена, син, малка дъщеря, наука-това е щастието.
В: Въпреки идиличната картина, Вие, едва ли не, сте единствения учен в Русия, комуто се е налагало да наема охрана. Така настойчиво отстоявате генно модифицираните организми и продукти, че Вас реално Ви заплашваха, чупиха Ви прозорците, разпространяваха в интернет адреса Ви. Сред противниците на ГМО има влиятелни лица, а са замесени и колосални пари. Вие влязохте ли в голямата политика?
О:
Русия, като никоя друга страна, се нуждае от биоинженерство в селското стопанство, което е напълно запуснато. Ние имаме лоши климатични условия, и нашите земи са обрасли с бурени, както никъде по света. Русия е единствената голяма държава, където не се отглеждат ГМО. А за 15 години мониторинг по целия свят, не откриха нито един пример на  тяхно вредно въздействие. При това, ние ежегодно внасяме десетки милиони тонове говеждо месо, хранено с генноинженерна соя, колкото никоя друга страна в света. САЩ, Латинска Америка, Франция, Германия, Китай, Индия, поставиха селското си стопанство на основата на ГМО. Нападките срещу биоинженерството не издържат научна критика, и са замесени с чистата икономика, прикривайки се с хуманност. Биотехнологиите се отличават от традиционната селекция, само по скоростта на изменение. Те позволяват да се съкрати няколко пъти използването на хербициди и пестициди, които действително са вредни за човека. В моя институт е получен картоф, устойчив на колорадски бръмбар. Здравното министерство разреши употребата на този продукт, но Министерството на селското стопанство не разрешава.
  Отчасти аз разбирам тези страхове. В зората на автомобилостроенето, се е смятало, че при скорост от 30 км/час, неизбежно ще стане сътресение на мозъка. Така и днес хората изпитват страхове: какво ще се случи с организма, ако му се присади нов ген? Между впрочем, градинарите са се занимавали столетия, именно с това. Нима не е забележително, ако на генетично ниво бъде победена недоразвитостта, която вече е рядкост? Преди, хормона на растежа, с труд е събиран от хипофизите в моргата, а сега се получава в лаборатории, по биоинженерни методи, в нужните количества. Нашият руски препарат вече преминава клинични изпитания.
В: Генетично модифициране на растения. Но е по-страшно, когато става дума за неизбежна, от Ваша гледна точка, манипулация с човешкия геном в близките години. Говорите за социалните последици и прогнозирате революция. В Русия науката е в такова състояние, че е странно да се говори за пробив.
О:
Аз не съм съгласен с такава оценка, но сме длъжни да се съсредоточим върху приоритетите. Ако Русия изостане в генетическата надпревара, последствията ще бъдат по-тежки, отколкото при изоставане в атомната или космическата област. Този, който владее генетическата информация, ще бъде абсолютен владетел на света. След 5-6 години ще бъде съставена генетическа карта на всички народи по света – това е решителна крачка към разбирането на възприемчивостта на всеки етнос към лекарства, болести и продукти. При зло въображение, може да се стигне до генетично оръжие и въздействие върху избрани целеви групи.
  Още днес е възможна персонална медицина на генетично ниво – за 2 млн. долара и 100 дни, може да получите пълна разшифровка на своя геном, с прогнози за развитие на организма и предразположеност към заболявания. Скоро цената ще падне до 1000, а времето – до 1 седмица. Това са нанотехнологии, и към 2012 г.да се чете генома, ще бъде също толкова лесно, колкото анализа на кръвта. В САЩ вече прогнозират някои видове рак, и се намират хора, които предварително се оперират. Скоро, по подобие на банковата VISA, всеки гражданин ще получи генетическа карта. Това ще доведе до големи социални промени – застрахователните компании ще знаят цялата информация за човека и ще започнат да определят политиката на обществото. Ще може ли работодателят да притежава генетическата информация на своите служители? Ще бъде ли позволен достъп на спец.службите до генетичната карта? Ще се появят групи, които ще се постараят да получат достъп до генетичната информация. Неизбежен етап е изменението на човека на генетично ниво, протезирането на органи от собствени тъкани, а също и клонирането, което предизвиква най-големите спорове и страхове.
  Ако смятате, че всичко това са фантазии, то в нашия институт, ако искате още сега, може да получите своя микрочип с 40 млн.точки персонална генетична информация. В генома на микроба има 2,5 млн.букви – колкото във „Война и мир” на Толстой. Скоро ние ще стигнем до пълното четене на човешкия геном, който се състои от 6 млрд.букви. Толкова букви има в библиотеката на Толстой в Ясна Поляна. И така, искате ли да получите генетически чип?
В: За сега ще се въздържа. Предпочитам да не гледам в кладенеца на бъдещето и да живея без тъга. Вие казахте, че скоро ще бъде съставен генетически атлас на света, а това е стратегическа информация. В Русия работи ли се в това направление?
О:
Единственото „бяло петно” на световната карта са етносите, които живеят зад Урал. Ние направихме анализ на якути, буряти, китайци, казахи, руси, старовери, ханти. Удивителни неща! Генетичната карта е подобна на географско указание, което означава, че разликите между етническите групи, съвпадат с техните презаселвания. Ние не открихме в генома на русите значими татарски привнасяния, което опровергава теорията за разрушителното влияние на монголското иго. Сибиряците са идентични със староверите. Имат един и същ руски ген. Разлики в генома на руси и украинци няма - гена е един и същ. С поляците – разликите са минимални.
В: За ролята на интелигенцията в Русия са написани монографии, макар, че точно определение за интелигентност не съществува. Семейство Скрябини са интелигенти от няколко поколения. Каква, според Вас, е ролята на интелигенцията в Русия? Велико ли е значението на интелигенцията в съвремието и въобще, съхранила ли се е тя?
О:
Експериментален факт, установен от психолозите е, че успеваемостта в живота не е свързана с нивото на интелекта. Има теория, че във всяка глава живеят множество интелекти, отговорни за различни неща. Дядо ми казваше, че едно от главните качества на интелигента е чувството му за мярка. Баща ми беше близък с шлосер, който беше удивително интелигентен човек.
  В Русия е болезнено да се обсъжда ролята на интелигенцията. Мисля, че това е свързано с проблема за социалната хигиена в условията на общото ниво на култура, отсъствието на средна класа, когато интелигенцията играе ролята на санитар на духа и бита. Разцвета на науката в СССР до голяма степен е бил свързан с това, защото дълго, единствено в тази област е било възможно да реализираш себе си. Първите крачки на демокрацията, нанесоха удар по този монопол.
  Науката и изкуството по света са се развивали паралелно, редувайки лидерството си. В началото на ХХ в. в Русия водеща роля са имали художниците и поетите, след това е настъпила епохата на учените. Но, ако сега, достиженията в науката са адекватни с предишното ниво, то по неведоми причини, изкуството във всички направления, така ми се струва, е снизило летвата. Отговорите не знам, но упадъкът  в изкуството виждам.
  Сред творците най-значителна роля в момента има техническата интелигенция, която развива нано- и биотехнологии. Пред очите ни се извършва невероятна социална и културна революция. И тогава фантастично ще порасне ролята на хуманитарните науки, като е необходимо да се осмислят новите обществени ценности.
В: Не Сте забравили, че революцията неизменно поглъща революционерите?
О:
Научната революция е милосърдна към своите деца, но безжалостна към тези, които нямат време за това.
 

Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Константин Скрябин
Константин Скрябин
Този, който владее генетическата информация, ще бъде абсолютен владетел на света. След 5-6 години ще бъде съставена генетическа карта на всички народи по света – това е решителна крачка към разбирането на възприемчивостта на всеки ...
Иван Мърквичка
През 1896 г. Мърквичка заедно с Константин Величков и Антон Митов основават Държавното рисувално училище в София, и става пръв негов директор /1896-1900/. Мърквичка участва в развитието на почти всички живописни жанрове - битов селски ...
Старостта е болест и тя е лечима
Експертът твърди, че старостта не трябва да се счита за нормално състояние на организма, а за патология.
Ярослав Вешин
Много смелост и авантюризъм са били необходими на Ярослав Вешин, за да пристигне в България през 1897 г. По време на тази рискована стъпка чехът е бил вече утвърден художник, който нямал нужда нито от признание, нито от пари. Единственото, ...
Тай чи, Тай чи чуан и китайската философия
В китайската цивилизация могат да се обособят две основни културни традиции, които са противоположни и са свързани с две основни тенденции в развитието на китайската философия.
Българското Възраждане в изобразителното изкуство
Осемнадесети век бележи началото на Българското възраждане, свързано с обновяването на стопанските отношения, духовен разцвет и национално израстване на българите.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други