ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Компютърният модел на война и мир премина успешно ново изпитание


  В Швейцария преминаха изпитанията на компютърния модел за това, как етническото напрежение може да доведе до насилие.
  Оказа се, че в тази страна всичко е спокойно. С изключение на един регион.
  Моделът пропуска данните през конвейер от сложни математически процеси, но в основата му стоят доста прости географски допускания: насилието възниква там, където се припокриват политически, топографски и етнически граници. Разработката е дело на изследователи от Института за сложни системи на Нова Англия (САЩ). Въпреки, че моделът е в ранен стадий на тестване, Швейцария е третата страна, в която се проверява. Съдейки по първите резултати, избухването на етническо насилие може да бъде предсказано.
  "Размишлявайки за войната и мира, хората се опитват да разберат, какво е най-важното в историята на дадена група: социалната структура, икономиката, властта? - казва президентът на Института Янир Бар-Ям/Yaneer Bar-Yam/. – Ние допуснахме, че на първо място е географията".

Гледане на Кафе
От горе на долу: езикова карта на Швейцария; същата карта и степента на напрежение в светлината на топографските граници; същото - като се вземат предвид политическите граници, но без топографията; същото - като се вземе предвид и топографията.  (тук и долу - изображения: Rutherford et al. / arXiv)

  Според този модел, междугруповото насилие не се случва, когато е изпълнено едно от двете условия: или общностите са толкова добре интегрирани, че никой не доминира в групата, или интеграция отсъства, и една група доминира, но политическите и географски граници съвпадат с демографските. В противен случай, има напрежение, което води до насилие. Големите групи определят правилата на играта, а малцинството започва да се бунтува. "Насилието се дължи на неправилни граници между групите, а не в резултат на това, че конфликтът е присъщ за отношенията на тези групи" - пишат изследователите в сайта arXiv.
  Авторите на модела могат да бъдат заподозрени в редукционизъм: че свеждат сложната социална реалност до няколко ясни възможности. Но през 2007 г., моделът правилно изчисли вероятността от местните прояви на насилие в Югославия и Индия. След това беше решено да се провери в Швейцария - страна със априори социална стабилност и общ просперитет, въпреки привидно експлозивната смес от култури, езици и религии. Учените са използвали резултатите от преброяването на населението, като са взели предвид географията на тези резултати и ги поставили за изчисление. В резултат се получила базова карта за рисковете от граждански размирици, върху която наложили географска карта на Швейцария, с нейните планини и езера.

По посока на часовниковата стрелка от горния ляв ъгъл: протестанти(в синьо) и католически райони на Швейцария(в жълто); карта на кантоните в страната; рискът от насилие, изчислен без оглед на границите на кантоните; рискът от насилие, като се вземат предвид административните граници.

  Оказало се, че Швейцария би могла да се превърне в нова Северна Ирландия, но това не се е случило, тъй като умни хора са разпределили правилно границите между кантоните. Определен риск съществува само на северозапад, където съжителстват френски и немски общности. През 1970 г. там наистина не е било много спокойно.
  Г-н Бар-Ям резонно вярва, че има смисъл от използването на неговия модел - за информация на дипломати и дори за политически реформи. „Склонността към насилие навсякъде е една и съща – както в Югославия, така и в Швейцария.“ – подчертава изследователят.

Гледане на Кафе
Дата: 12 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Компютърният модел на война и мир премина успешно ново изпитание
Компютърният модел на война и мир премина успешно ново изпитание
В Швейцария преминаха изпитанията на компютърния модел за това, как етническото напрежение може да доведе до насилие. Оказа се, че в тази страна всичко е спокойно. С изключение на един регион.
Направен е уникален модел на Земята
Изследователи от Университета на Мериленд са построили модел на вътрешността на Земята. Изработването му отнело 10 години и 2 млн. долара.
Подробности около PlayStation от ново поколение
Според Интернет източници, компанията Sony скоро ще представи неподвижна игрова конзола от следващо поколение.
Чингис хан
Чингис хан и неговите монголи са държали в ръцете си толкова голяма територия и население, упражнявали са огромно влияние върху живота на съвременниците си, че е трудно да бъдат отминати като най – обикновени разбойници
САЩ успешно тестваха свръхзвуков снаряд
Пентагонът извърши успешен тест на летящ снаряд, който може да се движи по-бързо от звука.
Социална мрежа от ново поколение
В САЩ е разработена технология, определяща в каква посока се движи потребителя, колко време ще се задържи на определено място и с кого е най – вероятно да се среща.
Цветочувствителните слънчеви батерии - с ново ниво на ефективност
Променяйки компонентите и цвета на фотоелектрическия конвертор, швейцарски учени са успели да повишат този показател до 12.3%.
Ново устройство за правене на снимки – гъвкаво, плоско и прозрачно
Устройството е създадено на основата на полимерен филм, известен като луминесцентен концентратор.
Дигитална версия на човешката зрителна система
Изследователи от Университета в Бъркли Калифорния (САЩ) са разработили алгоритъм, който може да се прилага при функционален магнитен резонанс (MRI), за да показва, наблюдаваните от нас движещи се изображения.
Ново устройство ще изключва ненужното звено в хранителната верига
Как да ядете много, без да губите фигурата си. Изобретателят на Segway знае отговора.
123456 ... 13
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други