ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Комарите са особено чувствителни към миризмата на човешки крака


Гледане на Кафе
При търсене на храна африканският малариен комар се ръководи от издишания от нас въглероден диоксид и миризмата, отделяна от бактериалната микрофлора, обитаваща краката ни.
  Въглеродният диоксид, който издишваме, позволява на насекомите да "открият следата", дори и когато сме се отдалечили на няколко десетки метра. Приближавайки се до човека, комарът изведнъж променя траекторията си и се спуска към краката, от които пие кръв.
  Подробности за това поведение на маларийния комар са проучени от специалисти от Университета във Вагенинген (Холандия). Африканският Anopheles gambiae, с помощта на сложно изградения си обонятелен орган/включващ антена, хобот и специален устен придатък/ улавя не само издишания от човека  въглероден диоксид, но и, колкото и смешно да звучи, миризмата на краката. Бактериите живеещи върху краката ни продуцират цели 10 различни „аромата”, които в смесена форма, стават изключително привлекателен коктейл за комарите. Още по-любопитен е фактът, че пет от тези миризми блокират възприятието на насекомите за  CO2. Комари, намиращи се под въздействието на CO2 , били подложени за 1 секунда на миризма от 5 бактериални „аромата” с висока концентрация, вследствие на което, за няколко секунди  насекомите престанали да реагират на CO2. На физиологично ниво процесът изглежда така:
Комарите имат 12 обонятелни неврони, от които само един може да усети CO2. Този неврон е свързан с други два, а те заедно възприемат „ароматните” частици, контактувайки с външната среда посредством устния апарат. „Ароматът” от микрофлората на краката блокира неврона отговарящ за възприятието на CO2, и едновременно активира другите два неврона, сменяйки поведението на комара, от търсене на плячка на разстояние до избор на удобно място за „обяд”.
  На практика това означава, че репелентите, убиващи възприятието на комара за въглероден диоксид, са безполезни: от близко разстояние, и по-специално на оживени места, насекомото без никакви проблеми ще открие човешки следи.
  Гледане на Кафе
Дата: 11 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Комарите са особено чувствителни към миризмата на човешки крака
Комарите са особено чувствителни към миризмата на човешки крака
При търсене на храна африканският малариен комар се ръководи от издишания от нас въглероден диоксид и миризмата, отделяна от бактериалната микрофлора, обитаваща краката ни.
Вонящите крака, като двигател на творчество
Неприятната миризма на краката причинява много страдания.
Появи се робот с кожа
Чувствителни сензорни пластини ще помогнат на механичните създания да усещат себе си и тези, около тях.
Човешки лактоферин – един от най-интересните лекарствени белтъци
Убива вируси, гъбички и има антиоксидантно действие, без да засяга естествената микрофлора, включително и тази на червата.
Електростимулатор на гръбначния стълб изправи парализиран човек на крака
Автомобилна катастрофа през 2006 г., лишила 20-годишния Роб Съмърс от възможността да се движи самостоятелно. Както твърдели тогава лекарите - завинаги. Последните достижения в електростимулацията на нервите на гръбначния мозък значително ...
Представен е принтер за човешки органи
На конференция беше представен триизмерен принтер, който е способен да създава органи от собствените тъкани на пациента
Роботът-хуманоид iCub научи човешки език
iCub анализира реч в реално време.
Как от ориз се получава човешка кръв
Учените са открили начин за изработването на човешки албумин от оризови зърна.
Метод за трансформация на клетки без стволови посредници
Екип от изследователи от Станфордския университет (САЩ) съобщават, че са в състояние да превърнат фибробласти на човешки кожни клетки в неврони, заобикаляйки етапа на индуцирани плурипотентни стволови клетки.
Чистият въздух предпазва от бактерии по време на операция
По време на хирургични вмешателства(особено при продължителните операции на крайниците, гръбначния стълб, гръдния кош и съдовата система) винаги има вероятност от попадане на вредни бактерии в разреза.
123456 ... 10
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други