ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Кое – що за неорганичната биология и извънземните от желязо

 

Гледане на Кафе
Лий Кронин по време на конференцията TEDGlobal. (снимка: James Duncan Davidson / TED)

Lee Cronin/Лий Кронин/, професор по химия в университета на Глазгоу(Великобритания), се занимава „със създаването на сложни функционални молекулярни структури, които не са базирани на биологични градивни елементи." В началото на годината той просветли обществеността относно естеството на своята работа по време на конференцията TEDGlobal в Единбург, а сега публикува доклада си в британския Guardian. 
  Специалистът признава, че основната цел на научните изследвания е опит да зададем един прост въпрос: възможна ли е биология от другата страна на органичната химия?
  Биологията може да се определи чрез еволюцията, а еволюцията да се обозначи като оцеляване на най – приспособимите и адаптация чрез репликация или създаване на потомство. Преди 4,5 млрд. години не е имало биология, а след това изведнъж се появява. Каква е минималната единица на материала, която може да еволюира? Вярно ли е, че еволюцията е уникална способност на живота? Може ли „нежива“ материя да еволюира?
  Г-н Кронин предлага да се започне с утвърдителен отговор на последния въпрос. Да, материята може да еволюира, тъй като еволюиращият живот се състои от „нежива“ материя. Означава ли това, че целият материален свят е свят на „живите“?
  Ако отговорът е „да“, то ние бихме могли да се научим да разбираме еволюцията на материята и/или/ да научим материята да се развива по контролиран от нас начин. Тогава бихме открили нови материали, бихме разработили нови устройства и системи. В края на краищата това би позволило да се разбере, как изобщо е възникнал животът.
  Някои вярват, че е изключително сложно да се изгради живот от нулата и ние сме единственият успешен опит едва ли не в цялата история на Вселената. На тях им отговарят: само на Земята сме ограничени от въглерода и органичната химия, само тук тази формула работи прекрасно, но някъде другаде всичко може да е различно: живот би могъл да възникне на базата на силиций или желязо, например. Защо не?
  Г-н Кронин разказва, че в своята лаборатория се занимава със създаването на неорганични клетки способни на инкапсулация при сложни химични реакции и – в идеалният случай – на размножаване. Например, има материал, който като правило, умира или се разлага в кисела среда. Учените се занимават с него, докато материалът не се научи да оцелява в тази среда. После отново променят условията – поставят го например, в солена среда или при висока температура. Обектът оцелявал там, където обикновено умира, еволюирайки в нещо различно.
  В резултат от такъв материал може да бъде направен, например, слънцезащитен крем, който едновременно е и водонепроницаем, а при разграждане променя цвета си и вие разбирате, че трябва да се намажете отново. Не бива да се страхувате, че лудите учени ще създадат молив, който ще започне внезапно да се размножава в ръцете ви.
  Г- н Кронин подчертава , че биологията, която се занимава със създаването на нещо ново от вече съществуващи биологични градивни елементи – не е синтетична биология. Според него, Крейг Вентър и другите се опитват да сглобят мистериозна машина със загадъчни части, без да са наясно, с какво оперират.
  За разлика от тях, г-н Кронин и колегите му просто искат да разберат, как протича еволюцията в сложните системи. В частност, това ще помогне да се предскаже, какъв ще бъде следващият щам на вируса HN1 и кога да се очаква появата му.
  „Дарвин е наблюдавал еволюцията в биологията, - резюмира г- Кронин – но как ние можем да наблюдаваме еволюцията извън пределите на биологията? Аз съм готов да се обзаложа, че някои небиологични форми на живот присъстват на Земята. Те просто не са успели да направят това, което са успели биологичните, които са се оказали най – продуктивния вариант.“ Ако ученият е прав, то някъде във Вселената задължително има неорганичен живот и цялата Вселена е обречена на еволюция. Цялата природа е живо същество.

Гледане на Кафе
Дата: 30 - ти август 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Кое що за неорганичната биология и извънземните от желязо
Кое – що за неорганичната биология и извънземните от желязо
Лий Кронин, професор по химия в университета на Глазгоу се занимава със създаването на сложни функционални молекулярни структури, които не са базирани на биологични градивни елементи.
Предприет е неочакван геоинженерен експеримент
В Северния Тих океан върви мащабен геоинженерен експеримент.
Анонсирана е играта Transformers: Fall of Cybertron
Transformers: Fall of Cybertron ще бъде пряко продължение на War for Cybertron и ще доразвие историята за войната между извънземните роботи от мястото, където тя приключва в първата част. Играта е разработена от High Moon Studios.
Открит е ген водещ до формирането на нервната система
Хипотезата, че нервната система на ембриона се формира сама по себе си, без специфичен сигнал, не е потвърдена. Японски учени откриха ген, който отключва трансформацията на зародишните клетки в невронни.
Списание Scientist се закрива
Биомедицинските изследователи загубиха един важен източник на информация, а научните журналисти – още едно издание.
Защо многоклетъчните организми не се разпадат на отделни клетки
Според изследователите, близкото родство между отделните клетки ги лишава от смисъл да се конкурират помежду си и това е основната причина многоклетъчните организми да запазват целостта си.
Цифровизирани са бележките на Дарвин в полетата на четени от него книги
В интернет са публикувани бележките на Чарлз Дарвин, които е правил в полетата на книги от други автори.
До изкуственото месо в магазините остават броени години
Създаването на хамбургер от стволови клетки на крава е дълъг и сложен процес. По оценки на учените, неговата себестойност е в хиляди, но скоро нещата ще се променят.
Създадена е свръх еластична сплав, работеща в широк температурен диапазон
Материалът, възстановяващ формата си след премахване на натоварването, може да бъде полезен при изграждането на сгради, устойчиви на земетресения, твърдят японски учени.
Ядрото на Земята ще бъде пресъздадено върху повърхността и
Във Франция заработи система имитираща условията, при които се намира материята в земното ядро.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други