ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Китай ще пуска суперкомпютър – собствена разработка


Гледане на Кафе
През близките месеци в Китай ще заработи първият суперкомпютърен комплекс, в състава на който влизат само китайски компоненти.
  Главната съставна част на системата Dawning 6000 е процесорът Godson 3B. Тези чипове не се отличават с висока тактова честота /около 1 GHz/, но са с добра енергийна ефективност. Те обезпечават производителност от 3,2 гигафлопа /милиард операции в секунда/ на 1Вт  използвана енергия.
Суперкомпютърът използва 3 000 осемядрени процесора Godson 3B. Бързината на системата, функционираща под управлението на Linux, представлява 300 терафлопа /трилион операции в секунда/. В текущия рейтинг на 500-те най – мощни суперкомпютри в света, комплекса Dawning 6000 би могъл да заеме 21 място. Въвеждането на системата в експлоатация се предвижда за третото тримесечие на 2011 г.
  Най – производителният до сега суперкомпютър - Tianhe-1A – се намира именно в Китай. Системата е била създадена от Националния Университет по отбранителни технологии на Китай / NUDT/ на основата на сървърните процесори Intel Xeon и видеокартата nVidia Tesla M2050. Скоростта на „Tianhe-1A”  е превишена с 2,5 петафлопа /квадрилион операции в секунда/.
  Гледане на Кафе
Дата: 4 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Китай ще пуска суперкомпютър собствена разработка
Китай ще пуска суперкомпютър – собствена разработка
През близките месеци в Китай ще заработи първият суперкомпютърен комплекс, в състава на който влизат само китайски компоненти.
Японски робот се учи да взема самостоятелни решения
Тази група от учени, използвайки собствена разработка, наречена Самоорганизираща и разширяваща се невронна мрежа (SOINN), е накарала робота да разбира околната обстановка и да извършва непрограмирани действия.
Китай започва строителството на най – големия радиотелескоп в света
Най-големият и известен телескоп в света "Аресибо", намиращ се в Пуерто Рико, е на път да остане на заден план. В провинция Гуейджоу в южен Китай започна изграждането на ново инженерно чудо.
В Китай започнаха преследвания за недостоверни уеб-публикации
Китайските власти ожесточават цензурата на интернет: в затвора може да отиде всеки уеб-потребител, разпространяващ невярна информация.
Ръководителят на eBay критикува интернет-политиката на Китай
Президентът и главен изпълнителен директор на eBay John Donahoe изрази недоволство от строгия контрол на киберпространството, предприет от китайските власти.
Очаквайте ерата на добрите новини
Добрите новини, ако сте забелязали, се срещат много рядко. По някакъв начин ние се справяме с това.
Китай формира киберармия
Първото подразделение от 30 човека вече е застъпило на служба. Властите упорито уверяват обществеността, че задачата му ще бъде обезпечаването на мрежовата безопасност.
В Китай е създаден екран-хамелеон
Китайски учени, под ръководството на Джун-цзе Гу от Югоизточния университет в Нанкин са разработили екран, състоящ се от слой частици, които могат да променят светлоотразителната способност, варирайки около основния цвят.
Генетичната селекция също е изобретение на древен Китай
Беше изяснено, че преди 10 000 години китайските селяни, култивиращи ориз, станали пионери в генетичната селекция, която с малко отстъпва на съвременната.
В Китай е построен най-дългия мост в света
Жителите на Поднебесната империя поставиха поредния световен рекорд. Този път пекинците успяха да построят най-дългия мост в света. Дължината му е 43 км.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други