ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Китай започва строителството на най – големия радиотелескоп в света


Гледане на Кафе
Най-големият и известен телескоп в света "Аресибо", намиращ се в Пуерто Рико, е на път да остане на заден план. В провинция Гуейджоу в южен Китай започна изграждането на ново инженерно чудо - "Сферичен радиотелескоп с 500-метрова апертура” (Five-hundred-metre Aperture Spherical radio Telescope, FAST).
  Подобно на квартал "Аресибо", провинция Гуейджоу също е покрита с карстови кухини образувани от водата, подкопавала варовика в продължение на много години. След разглеждане на данните от сателитни и въздушни снимки, инженери от Националната астрономическа обсерватория на Китай се спрели на фуниевидна местност с диаметър 800 м, заобиколена от планини и намираща се достатъчно далече от радиочестотните смущения. Местността не е била съвсем безлюдна. В дъното на падината е имало 90-годишно село, в което живеело голямо семейство – около 80 души. Всеки ден хората се изкачвали на повърхността: децата бързали за училище, а възрастните пасели добитък. „Това е все едно, ежедневно да изкачваш планина и да се спускаш обратно” – поразен е един от астрономите. Разбира се, всички от селото са били преместени в най – близкия град.
  Планира се изграждането да бъде завършено до септември 2016 г. Предстои извличането на милиони кубични метра почва, така че фунията да придобие полусферична форма. Проектантите са се вдъхновили от примера на "Аресибо", като в същото време FAST ще има редица принципни разлики. Антената "Аресибо" има фиксирана сферична кривина. Това означава, че входящите радиовълни се фокусират в една линия над „чинията”. Висящите вторични и третични огледала направляват тази линия в точка, която след това може да се обработва с помощта на прибори. Във всеки един момент само 221 м от 305-метровата антена се използват за изучаване на небето.
  Ако същата технология се приложи при конструирането на 500-метровата „чиния” FAST, окачените огледала биха тежали 10 хиляди тона. Затова инженерите решили да „научат” антената, състояща се от 4400 триъгълни алуминиеви панели, самостоятелно да фокусира сигнала. За тази цел, някои панели от повърхността на FAST ще променят положението си, формирайки параболично огледало с диаметър 300 м - почти колкото цялата антена „Аресибо”. Такава „мини-чиния”,принципно, може да бъде създадена на всяко място, с 500-метрова повърхност. Това позволява бързо следене на обектите и проучване на по – широка част от небето.
  Над антената ще виси приемник за фокусирания сигнал, който ще изследва 19 области от небето, едновременно в различни диапазони на радиочестотния спектър. „Аресибо” е в състояние да покрие само седем такива региона.
  FAST ще има много научни приложения. Наблюденията на пулсари и останки от свръхнови ще помогнат за финото регулиране на общата теория на относителността. Откриването на десетки хиляди нови галактики (невидима за оптични телескопи) по слабото радиоизлъчване на  неутрален водород, ще даде ключ към разбирането на природата на тъмната материя и еволюцията на галактиките. FAST ще може да разгледа Вселената за 7 милиарда години назад.
  Телескопът ще се присъедини и към търсенето на извънземен живот. Предстои му изучаването на планетните системи на 5000 близки звезди за наличието на изкуствени радиосигнали. FAST би могъл да открие "Аресибо" на разстояние хиляди светлинни години.
  Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Китай започва строителството на най големия радиотелескоп в света
Китай започва строителството на най – големия радиотелескоп в света
Най-големият и известен телескоп в света "Аресибо", намиращ се в Пуерто Рико, е на път да остане на заден план. В провинция Гуейджоу в южен Китай започна изграждането на ново инженерно чудо.
В Китай е построен най-дългия мост в света
Жителите на Поднебесната империя поставиха поредния световен рекорд. Този път пекинците успяха да построят най-дългия мост в света. Дължината му е 43 км.
Китайска Лунна експанзия започва след две години
Кацане на Луноход през 2013 г. на Луната, получаване на проби от почвата през 2017 г. и след още 8 години – изпращане на китайски Нийл Армстронг.
Конфуций
Една от най – великите личности в историята на човечеството е китайският философ Конфуций. Той разработва учение опиращо се на личната нравственост и на схващането, че управниците трябва да служат на народа с личния си пример. Повече ...
Китай ще пуска суперкомпютър – собствена разработка
През близките месеци в Китай ще заработи първият суперкомпютърен комплекс, в състава на който влизат само китайски компоненти.
Цай Лун
Откриването на хартията дава мощен тласък в културното развитие на Китай. След второто столетие, в течение на 7 -8 века, китайската цивилизация според повечето преценки е най – напредналата в света. Липсата на подходящ за писане материал ...
Историята за това, как скромни китайски учени са изобретили мощно лекарство срещу малария
Преди четиридесет години, таен военен проект на комунистически Китай подари на света едно от най-големите открития в съвременната медицина.
Генетичната селекция също е изобретение на древен Китай
Беше изяснено, че преди 10 000 години китайските селяни, култивиращи ориз, станали пионери в генетичната селекция, която с малко отстъпва на съвременната.
Древна Месопотамия
Месопотамската цивилизация е една от най – древните, ако не и най – древната в света. Именно в Шумер, в края на ІV-то хилядолетие пр.н.е., човешкото общество, едва ли не за пръв път, излиза от първобитния стадий и встъпва в епохата ...
Екомобил за китайския еко-град
Chevrolet и проектантите на зеления мини-град, който ще издигнат строители от Китай и Сингапур, подписаха споразумение за тестването на двуколесното електрическо средство за придвижване - EN-V.
123456 ... 17
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други