ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Китайска Лунна експанзия започва след две години


лабораторен модел на китайския ЛуноходГледане на Кафе
Кацане на Луноход през 2013 г. на Луната, получаване на проби от почвата през 2017 г. и след още 8 години – изпращане на китайски Нийл Армстронг. Това са най – близките космически планове на страната, която не случайно наричат – „Поднебесната империя”. За финал, китайската Лунна програма предвижда създаването на пълноценна изследователска база. Това заяви програмният мениджър, на участниците в международната конференция по роботика и автоматизация ICRA 2011 г., която се провежда тези дни в Шанхай.
  Държавата, с почти първа космическа скорост, се стреми към завладяване на Луната и усвояване на ресурсите и. През октомври 2010 г. към Луната се отправи сондата "Chang'e-2", за да избере място за поставянето през 2013 г. на апарата "Chang'e-3” с планетоход на борда. Това ще стане в Залива Радуга, където навремето беше разтоварен /първия в света/ съветски луноход.
  Китайската версия на „Луноход” представлява шест колесна машина с тегло около 140 кг, оборудвана с 3D-камери, рентгенови и инфрачервени спектрометри, и други прибори. Основното захранване е от слънчеви батерии, а като допълнителен източник ще послужи радиоизотопен генератор, работещ с плутоний-238. Проектната скорост за придвижване на лунохода е около 0,1 км/ч.

  По думите на ръководителя на програмата, през 2017 г. на Земята трябва да пристигнат първите проби от повърхността на Луната, след което Китай ще започне разработката на проекти, за много по – мащабно усвояване на близкото небесно тяло. Ключово събитие ще бъде, изпращането на спътник с първия китайски астронавт. Предполага се, че това ще стане през 2025 г.
  Между другото, по това време на Луната може да бъде доста пренаселено: в 2020-2022 години, да придобият собствени бази планират Япония и САЩ.
 

Гледане на Кафе
Дата: 11 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Китайска Лунна експанзия започва след две години
Китайска Лунна експанзия започва след две години
Кацане на Луноход през 2013 г. на Луната, получаване на проби от почвата през 2017 г. и след още 8 години – изпращане на китайски Нийл Армстронг.
20 години Web. Защо това изобретение на Тим Бърнърс-Лий е важно и до днес
Световната Мрежа, World Wide Web отпразнува на 6 август своя 20-годишен юбилей. На този ден през 1991 г. британският инженер Тим Бърнърс-Лий заедно с колегите си, работещи в Европейския център за ядрени изследвания (CERN), публикували ...
Тайната на здравината на Великата китайска стена
Химици установили, че в състава на разтвора свързващ каменните блокове, влизало лепило от оризова каша. За това съобщава The Daili Telegraph.
Разработва се фотоапарат фокусиращ след снимане
Технологията, която може да промени представата за фотографията, е описана от Ren Ng в докторската му дисертация, която той защитава преди 5 години в Станфордския университет.
След 25 години ще изчезнат всички пчели и змии
Биолозите бият тревога: от лицето на Земята ще изчезнат хиляди видове живи същества. Международна група от учени под ръководството на Крис Ридинг от британския център по екология и хидрология бият тревога: популациите от змии на ...
Тай чи, Тай чи чуан и китайската философия
В китайската цивилизация могат да се обособят две основни културни традиции, които са противоположни и са свързани с две основни тенденции в развитието на китайската философия.
Как да се възстанови мозъка след инсулт
Важна стъпка в тази посока е направил екип от учени на Университета във Флорида - но засега, само като пример върху невроните на плъхове, и само в епруветка.
След няколко години всяка болест ще може да се определя по звук
Скоро, лекарите ще могат да чуват не само хрипове в белите дробове: Британски учени са разработили метод, който дава възможност за откриване на болните тъкани в тялото посредством звучащи липозоми.
Китай започва строителството на най – големия радиотелескоп в света
Най-големият и известен телескоп в света "Аресибо", намиращ се в Пуерто Рико, е на път да остане на заден план. В провинция Гуейджоу в южен Китай започна изграждането на ново инженерно чудо.
Хиляди години любов между човека и дрождите
Откъде се е взела у човека, като биологичен вид, такава любов към нещо, което му причинява толкова много проблеми.
123456 ... 37
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други