ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Кинозвуците имитират виковете на животни


Гледане на Кафе
Създателите на скъпите звукови ефекти /саундтрак/ към филмите, изглежда имитират звуци на животни в беда.
  Биолози от Калифорнийския университет в Лос Анжелис /САЩ/ са анализирали звуковите модели за картини на война, филмови ужаси, екшъни и старомодни драми, сравнявайки ги с методите на комуникация при животните, които са известни, като нелинейна комуникация. Този технически термин означава, че биоакустиката /при животните/ описва в следващите изрази: „шум и детерминистичен хаос”, „странични лентови честоти и субхармония”, рязка смяна в амплитудата и честотата. Всеки лаик би разпознал в тези пронизителни звуци, отчетлив сигнал за тревога. Рязкостта и непредсказуемостта на тези звуци, както се смята, са свързани с вокалната им адаптация за необходимостта от бързо привличане на вниманието.
  Не е изненадващо, че един и същ прийом /съзнателно или несъзнателно/ се използва от композитори и звукорежисьори, стремящи се да манипулират нашите емоции.
  Анализирайки различни кино сайтове, изследователите извлекли звуковите пътища от ключовите сцени на 102 класически филма, от „Лорънс Арабски” до „Пришълците”. След това съхранили записите с помощта на биоакустичен прибор, разработен от Орнитологическата лаборатория при Корнелския университет /САЩ/.
  Когато всички тези шумове, резки колебания в амплитудата и тона били преобразувани в горния регистър, дори неопитното ухо, подчертават учените, би уловило в тях тревожни викове на животни. „Това моделиране на нелинейността изглежда не е случайно, а умишлена техника за подобряване на емоционалните сцени.”- пишат изследователите, отбелязвайки специалната любов на композиторите към изопачени китари и вибриращи флейти. Понякога създателите на филма директно прибягват до животински звуци, както в „Кинг Конг”, но най- впечатляващ пример е звуковият език във филма „Птиците” на Алфред Хичкок, който изцяло е бил създаден с „Траутониум”.
  Изследователите заобикалят въпроса, защо аналози на нелинейна вокализация са си проправили път в киното: дали композитори и звукорежисьори наистина са слушали животните, или просто са почувствали, че така трябва. Даже в най – изисканите области на своята дейност, човек не е способен да скрие древната си природа.
  Гледане на Кафе
Дата: 9 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Кинозвуците имитират виковете на животни
Кинозвуците имитират виковете на животни
Даже в най – изисканите области на своята дейност, човек не е способен да скрие древната си природа.
Развитието на мозъка при бозайниците започнало с носа
Първите бозайници са били малки нощни животни, ловуващи с помощта на обонянието. Разширението на обонятелния дял в мозъка, съдействало за развитието на други мозъчни центрове при потомството им.
Една котка може да зарази няколко хектара дива природа
Проучванията показали, че няколко домашни или подивели котки, разхождайки се на свобода, могат да заразят с Токсоплазмоза почти всички животни в рамките на стотина хектара.
Животните могат да се контролират чрез светлина
За разлика от предишни експерименти, тук контролирането на невроните става без намеса на генното инженерство.
Живопис с пръсти
Пейзажи и портрети, хора и животни, природа и градове – сюжети, приличащи на стоп-кадър от филм.
От електронен - към изкуствен мозък
Изкуственият аналог на малкия мозък в експерименти върху животни се оказал напълно функционален: електронната протеза превеждала сензорните данни в двигателни реакции и осигурявала изработването на условен рефлекс.
Как мъжете оцеляват с една Х-хромозома
Различните видове животни имат различни молекулярни механизми, компенсиращи недостига на едната Х-хромозома при мъжките индивиди.
Петнистият кон не е измислен от древните художници
Преди около 25 хиляди години, по стените на европейските пещери, хората започнали да рисуват нови същества. Сред носорози, диви бикове и други животни, се появяват бели коне с черни петна. Какво е това - плод на въображението или резултат ...
САЩ планират създаването на микрочип – симулатор на човек
Преди да пристъпят към клинични изпитания на лекарствата и методите на лечение, медиците трябва да са сигурни, че те са безопасни за хората. Опитите върху животни не винаги могат да дадат точен отговор, как различните органи ще реагират ...
Роботи – бебета ще помагат при изучаване на процеса на формиране на човешкото ходене
Механичните същества не само се движат като едногодишни деца, но са в състояние да се учат на нови движения.
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други