ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Качества на паметта


Гледане на Кафе
Обем, бързина, точност и продължителност/ трайност/ са основните качества на паметта, характеризиращи нейната продуктивност.
  Древните гърци смятали, че богинята на паметта Мнемозина е била майката на деветте музи на науката и изкуството. Есхил, големият гръцки драматург/ 525 – 456 г. пр. н. е./, е вложил в устата на своя герой Прометей думите: „ Чуйте какво направих за смъртните: изобретих им числото,научих ги да свързват буквите – дадох им паметта, майка на музите – причината на всичко.”
  Паметта запазва не само възприетите неща, а и нещата, които човек си е мислил. Най – важното от всички качества, обуславящи продуктивността на паметта, е нейната готовност, умението бързо да извлича от запаса на запомнените знания именно онова, което е нужно в дадения момент.
  За да се развие” услужлива” памет не бива да се учи изобщо и как да е нещо, а после да се развива готовността на паметта. Готовността се формира в процеса на запомнянето, което трябва да бъде непременно смислово и през време на което да се установяват връзки между запомнянето и случаите, когато тия сведения /знания/ могат да дотрябват. В процеса на запомнянето материалът трябва непрекъснато да се систематизира. Тук особено значение придобива способността да се намира приликата и разликата в нещата.
  Когато запомняме нещо, трябва да разбираме защо правим това и в какви случаи могат да ни дотрябват едни или други сведения.
  Качеството на паметта се определя с много от нейните страни, освен това, човек може да има добра механична памет, а лоша смислова и обратно. Паметта може да бъде понижена и поради умора, неразположение и дори просто поради лошо настроение. Освен това, лошата памет може да се развие и ако не утре, то след известно време да стане добра.
  Прочетете внимателно, но само един път, и се постарайте да запомните числата:
64   93   57   68   46   37   39   52   74   49
  Запишете онези от тях, които сте запомнили, по възможност в същия ред.
  Броят на запомнените цифри ще характеризира обема, а броят на цифрите, които сте запомнили в нужния ред, ще покаже точността на вашата механична зрителна памет.
  Ако същия ред двуцифрени числа някой ви е прочел на глас, вие бихте могли да прецените своята механична слухова памет и като сравните резултатите, да установите какъв тип памет преобладава у вас – зрителен или слухов тип.
  След като прочетете или изслушате някакъв текст, а после запишете каквото сте запомнили, може да прецените точността не само на механичната, но и на смисловата си памет.Освен това, може да експериментирате, когато сте уморени и когато сте отпочинали.
  За да разкрие законите за формирането на смисловата волева памет, известния психолог А. А. Смирнов, разгледал проблема откъм друга страна: решил да види, какво човек запомня неволно, когато не си поставя цел да запомни каквото и да било.
Дълго време, час – два след започване на работа, той разпитвал колегите си поотделно и неочаквано, какво са запомнили по пътя до работата си. Изводът до който стигнал е, че ние неволно запомняме все пак по – добре действията и онова, което е свързано с мотивите на нашата дейност.
  Този извод не е трудно да бъде проверен от всеки, и би ни помогнал да се убедим, че не може да се върши едно, а да се запомня друго.
  Гледане на Кафе
Дата: 13 - ти април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Качества на паметта
Качества на паметта
Обем, бързина, точност и продължителност са основните качества на паметта, характеризиращи нейната продуктивност.
Създадена е сгъваема -антибутилка-
Мекият пластмасов контейнер притежава всички качества на една обикновена бутилка, а когато е празен, се побира в джоба ви.
С какво екосистемите биха могли да поучат еврозоната
Еврозоната е сложна мрежова система, подобна на тази, която съществува в природата. Това и придава качества, които рядко се разглеждат от икономистите, но биха могли да помогнат да се разбере настоящата криза.
Тетрисите помагат да се справим със спомените за травмиращи събития
Играенето на популярната компютърна игра „тетрис”, помага на хората да се справят с внезапните спомени за събития от миналото, които са свързани с нанесени травми.
Една таблетка може да ви избави от неприятните спомени
Учените от университета в Монреал (Канада) са намерили начин да заличават лошите спомени, потискайки нивото на хормона кортизол. Смята се, че лошите спомени са свързани с този хормон и според идеята на учените, контролирайки ниво му, ...
Лукът забавя стареенето
На всички е добре известно, че лукът укрепва имунитета, дезинфекцира и лекува от инфекции. Оказва се, че освен всички целебни свойства, лукът може да забави стареенето.
EVGA създаде двупроцесорна карта GeForce GTX 560 Ti
Компанията EVGA представи видеоадаптера GeForce GTX 560 Ti 2Win, собствен дизайн, за игрови настолни компютри.
ASUS Lamborghini VX6S: нетбук на платформата Intel Cedar Trail
ASUS е готова да пусне обновена версия на "премиалния" нетбук Lamborghini VX6: в основата на мини-компютъра VX6S е мобилната платформа на новото поколение Intel Cedar Trail.
ASUS Zenbook - ултрабуци с диагонал на дисплея 11,6 и 13,3 инча
Серията Zenbook включва моделите UX21 и UX31 с диагонал на дисплея, съответно, 11.6 (1366 ? 768) и 13.3 (1600 ? 900 пиксела) инча. Корпусът на компютрите е изработен от алуминиева сплав, а дебелината не надвишава 17 милиметра.
Създаден е микрочип, симулиращ мозъчната дейност
Специалисти от Масачузетския технологичен институт (САЩ) са разработили чип, който се очаква да помогне при изследването на процесите, протичащи в човешкия мозък.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други