ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Кафето пречи на зачатието


Гледане на Кафе
Проф. Шон Уорд от Университета по медицина в Невада (САЩ), експериментирал върху мишки и се оказало, че кофеинът влияе на женската плодовитост.
  За успешното протичане на  бременността оплодената яйцеклетка трябва да стигне в матката. За това, как става движението на яйцеклетката в маточните тръби, науката не е много добре осведомена. Смята се, че яйцеклетките се пренасят с помощта на малките "реснички" в тъканите покриващи лигавицата на тръбите, и благодарение на мускулните контракции на стените на тръбите.
  Професор Уорд и колегите му изследвали фалопиевите тръби на мишки и е установили, че кофеинът спира дейността на конкретни клетки-стимулатори по стените на тръбите. Тези клетки координират мускулните съкращения, така че, когато ги потискат, яйцеклетката не може да се движи. Трябва да се отбележи, че мускулните контракции играят по-важна роля за придвижването на яйцеклетката в матката, от "ресничките". Това обяснява, защо жените, които прекаляват с кафе, често имат затруднения със зачеването.
  Откритието може да помогне при разработката на терапевтични методи за жени, в отчаяният им опит да забременеят, и разбира се, в създаването на по-ефективно лечение на пелвиоперитонита (тазовия перитонит), както и на заболявания предавани по полов път. Освен това, учените ще могат да научат повече за причините за извънматочна бременност - усложнения, при които закрепването на оплодената яйцеклетка става извън матката.
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Кафето пречи на зачатието
Кафето пречи на зачатието
Професор Шон Уорд от Медицинския университет в Невада (САЩ), експериментирал върху мишки и се оказало, че кофеинът влияе на женската плодовитост.
Хленченето е най – дразнещият звук
Психолози доказали експериментално, че хленчещите звуци, издавани от деца, пречат на работата много повече, отколкото шум от двигател.
Цигарените угарки защитават металните тръби от корозия
Химическият екстракт от цигарените угарки може да се използва за защита на металните тръби от корозия.
Разкрита е тайната на свръхустойчивостта на стафилококовите инфекции
Устойчивостта на микроорганизмите към антибиотици е познато главоболие за медици и биолози. Между учените и бактериите се води непрекъсната война: създават се все нови и нови антибиотици, а в рамките на няколко години микроорганизмите ...
Намериха обоняние в... сърцето и кръвта
Би било странно, дори да се предположи, че имаме обонятелни рецептори някъде другаде, освен в носа.
Робот, предизвикващ депресия
Японски учени са създали робот, предизвикващ депресия.
Модерният град - система от подземни контейнери за смет
Огромното количество отпадъци, съхраняването и редовното им извозване, са постоянен проблем на всички мегаполиси.
Интерфейс за компютрите на бъдещето
Съществуват и независими разработчици, правещи чудесни неща, базирани на най-новите технологии на Microsoft.
Мери Шели е казала истината
Мери Шели твърдяла, че е написала своята готическа приказка след спор, само за една юнска нощ през 1816 г., гледайки луната през прозореца.
Щрих към портрета на Стефан Цвайг
Днес Стефан Цвайг изглежда ужасно старомоден, архаичен и трогателно наивен. Моралът на неговото време, днес е без аналог. Представите на съвременниците му за дълг, чест и благородство, приличат сега на есета за живота на марсианци.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други