ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Картофите – средство срещу хипертония


Гледане на Кафе
Учени от университета Scranton (САЩ) твърдят, че само няколко порции картофи на ден снижават кръвното налягане също толкова добре, като овесената каша, без да добавят излишни килограми. Това беше потвърдено от експерименти с пациенти със затлъстяване и хипертония.
  Условието е - към картофите да не се добавя кетчуп, оцет или майонеза. Важен е и начинът на приготвяне. Експериментите били проведени с картофи без масло, приготвени в микровълнова печка. Изследователите използвали лилави картофи, но по тяхно мнение, картофите с червена и бяла кора, ще имат същия ефект.
  В сравнение с другите зеленчуци, картофите имат лоша репутация сред потребителите. Смятат се за високо-калорични, съдържащи повече въглехидрати. В действителност, ако не използвате олио за пържене, маргарин или сметана, картофите съдържат само 110 калории и много полезни фитохимикали и витамини.
  В проучването 18 пациенти с наднормено тегло или затлъстяване с високо кръвно налягане, изяждали по 6-8 лилави картофи с кората (всеки с големината на топка за голф) два пъти дневно в продължение на един месец. Изборът паднал върху лилавите картофи, тъй като същият пигмент в плодовете и зеленчуците е особено богат на полезни фитохимикали. Редовно измервали кръвното налягане на тестваните.
  В края на експеримента се изяснило, че средното диастоличо налягане се снижило с 4,3%, а систоличното – с 3,5%. Забележително е, че по време на проучването никой не покачил теглото си.
  В предходни изследвания учените успели да идентифицират веществата в картофите, които оказват влияние върху човешкия организъм, като АСЕ-инхибиторите – една от най – използваните групи медикаменти за лечение на високо кръвно налягане. По количеството на другите полезни фитохимикали картофите се конкурират с броколи, спанак и брюкселско зеле. Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Картофите средство срещу хипертония
Картофите – средство срещу хипертония
Условието е - към картофите да не се добавя кетчуп, оцет или майонеза.
Разработена е биодобавка срещу бръчки
През октомври на пазара ще се появи биодобавка, която намалява бръчките! Производителите твърдят, че препарата е само смес от хранителни екстракти, които активират гените, тонизиращи кожата.
В университета Лийдс проверяват ефективността на рибеното масло, като противораково средство
По – специално, ще бъде тествана ефективността на чистата ейкозапентаенова киселина - полиненаситена мастна киселина от клас Омега-3, влизаща в състава на много хранителни добавки с рибено масло.
Историята за това, как скромни китайски учени са изобретили мощно лекарство срещу малария
Преди четиридесет години, таен военен проект на комунистически Китай подари на света едно от най-големите открития в съвременната медицина.
Пет от най-големите американски интернет-доставчици започват борба срещу незаконно съдържание
Компаниите ще уведомяват доставчиците за незаконно онлайн разпространение на техни материали.
Ваксина срещу кариес е премила предклинични тестове
Изследователи от Института по вирусология в Ухан/Wuhan Institute of Virology/ - Китай съобщават, че са успели да създадат ефективна ваксина срещу кариес, съставена от ДНК и белтъци на две различни бактерии, която е показала добри резултати ...
Учените са много близо до създаването на ваксина срещу рак
Получен е вирус, който сам намира раковите клетки и потиска растежа на метастатичните тумори, без да засяга здравите тъкани.
Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
Photoshop ще получи средство за възстановяване на размазани снимки
Компанията Adobe демонстрира нов плъгин за редактора на изображения Photoshop, предназначен за възстановяване на размазани снимки.
Нужно ли е да се продължава войната с наркотиците
Борбата срещу наркотиците със силови методи е безсмислена и опасна. Така смятат участниците в неправителствената организация, обединяваща политици, писатели и милиардери. Поради това е необходимо… какво?
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други