ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Как хипитата спасиха физиката


Гледане на Кафе
Книгата на професора от Масачузетския технологичен институт разказва за това, с какво квантовата физика е задължена на контра-културните учени от Бъркли.
  Ако може да се вярва на новата книга на професора от Масачузетския технологичен институт David KaiserКак хипитата спасиха физиката”, Fundamental Fysiks Group (FFG) има значителен принос в квантовата физика. Групата, работеща през 1970-те години в Сан Франциско, обединявала много ексцентрични физици от Бъркли, интересуващи се по – специално от явлението „квантова обърканост” и доказателството на теоремата на Бел. Връзката/възможно, разпространяваща се със свръх светлинна скорост, или дори мигновено/ между намиращите се на разстояние субатомни частици, е интересувала участниците в FFG преди всичко, като възможно научно обяснение на телепатията и психокинезата.
  Въпросите за връзката на съзнанието с квантовите ефекти, основната същност на реалността и междузвездното пътуване все още са отворени, но FFG е помогнала да се събуди в научната общност интерес към квантовата механика, и е създала основата на информацията за квантовата теория.
  John Francis Clauser, един от участниците в FFG, създал инсталация, която позволила да се проведат експерименти, потвърждаващи съществуването на ефекта „квантова обърканост” , за което през 2010 г. получава наградата „Wolf ” на израелската Wolf Foundation.
  Още един FFG-активист, Nick Herbert, предполагал, че поради ефекта на объркване, информацията може да се предава мигновено. По – късно други изследователи стигнали до извода, че това е невъзможно/устройства не могат да копират неизвестни свойства на частиците/ - и формулирали теоремата за забрана на клонирането.
  И накрая, Фритьоф Капра пише книгата "Дао на физиката" (англ. The Tao of Physics), свързваща квантовите ефекти с източната философия. Превръщайки се в бестселър с милиони копия, тя помогнала за популяризирането на физиката като наука, занимаваща се не само с приложни, но и фундаментални въпроси. Така той свързал физиката в общественото съзнание с основните на философията.
  Не всяка "алтернатива наука" възниква като умишлено шарлатанство. Както пише професор Keyser, Fundamental Fysiks Group, състояща се от учени, представляващи най-добрите университети, е възникнала по редица причини, сред които - липсата на финансиране за фундаментални научни изследвания и като протест, срещу свързването на физиката с нейното военно приложно направление.
  Гледане на Кафе
Дата: 28 - ми юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Как хипитата спасиха физиката
Как хипитата спасиха физиката
Книгата на професора от Масачузетския технологичен институт разказва за това, с какво квантовата физика е задължена на контра-културните учени от Бъркли.
Определена е температурата, при която водата преминава в стъклообразно състояние
Италиански физици са успели да решат продължителния спор за температурата, при която водата преминава в стъклообразно състояние. Аморфният лед/вода в стъкловидно състояние/ се използва в много физични и биологични експерименти, така ...
В Русия е синтезиран 117 елемент
В центъра за ядрени изследвания в Дубна, учени от Русия и САЩ , съвместно синтезирали 117 химичен елемент, съдържащ супер тежко атомно ядро от 117 протона.
Музика от най-прости алгоритми
Дори и в най-простите компютърни програми могат да бъдат намерени алгоритми, които са в състояние да създават прекрасна музика, счита финландският художник и артист Ville-Matias Heikkila.
Вярата в липсата на свободна воля ни лишава от свобода на волята
Изследване на хора, които четат изказвания, дискредитиращи идеята за свободна воля, показало незабавно снижаване на мозъчната дейност, свързана с доброволна работа.
Нилс Бор
След Айнщайн, Нилс Бор е физикът с най – голямо влияние през 20 в. Той е всепризнат баща на модерната квантова теория. Увековечен из целия свят върху марки, емблеми и други забележителни документи, атомът на Бор наподобява Слънчевата ...
Как пие колибрито
Въпреки, че колибрито се храни и с насекомите по растенията, нектарът е важна част от менюто им. Била е създадена теория, според която нектарът се всмуква през тесния клюн на колибрито, с помощта на капилярните сили.
И отново - доколко е възможно пътуване във времето
Пътуването във времето не е в противоречие с общата теория на относителността. Тя прогнозира, че времето минава по-бавно при силна гравитация, така че живеейки в бунгало, остаряваме по – бавно, отколкото на върха на небостъргач.
20 години Web. Защо това изобретение на Тим Бърнърс-Лий е важно и до днес
Световната Мрежа, World Wide Web отпразнува на 6 август своя 20-годишен юбилей. На този ден през 1991 г. британският инженер Тим Бърнърс-Лий заедно с колегите си, работещи в Европейския център за ядрени изследвания (CERN), публикували ...
Десет от най-интересните научно обосновани начина да се сложи край на човечеството
Всъщност животът, възникнал на Земята преди около 3.5 милиарда години, е много крехък и смъртта е нормална част от неговата история.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други