ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Как са еволюирали компютърните вируси?


Разговор на кореспондента, на руския вестник „Неделя”,  Даря Варламова с главния антивирусен експерт от „ Лабораторията Касперски” Александър Гостев.

Гледане на Кафе
На 18 март 1971 г.американския инженер Боб Томас създава първия в света компютърен вирус Creeper. Томас нямал злодейски планове – просто се опитвал да създаде програма, която да се „ придвижва” по компютрите. Това едва ли ще оправдае инженера пред потомците, но неговите по –агресивни последователи, в продължение на 40 години, са създали цяла армия от „кръвожадни червеи”.
в. ” Неделя”: Как са еволюирали вирусите от времето на Creeper ?
Ал. Гостев: Първите вируси, появили се в зората на компютърната ера 1960 -1970 г. , не са вируси в пълния смисъл на думата. Това по – скоро са били идеи за тяхното възможно съществуване. За начало на епохата на вирусите може да се считат 1984 – 1986 г., когато се появяват първите IBM – компютри. Примерно до 2000-та година продължава „ романтическия” период на създаване на вируси, когато „ червеи” са създавани с чисто хулигански цели, от желание за себеизразяване и известност. Но скоро изобретателите разбрали, че с помощта на вирусите могат да изкарват пари. Това започва с разпространението на спама, съдържащ  зловреден софтуер. След това, киберпрестъпниците започнаха създаването на програми за вирусни атаки на сайтове, с цел изтръгването на пари. И накрая, най – разпространения вид киберпрестъпници, е кражбата на информация. В тази сфера се появи нова цел – промишления шпионаж, като се добавиха и потенциални играчи: държавни правителства, военни структури и крупни компании.
В. „Неделя”: Колко често се появяват нови вируси сега?
Ал. Гостев: В геометрична прогресия. През 1999 г. на ден са се появявали няколко десетки вируси, през 2003 г. – около 500, а през 2007, за цялата година, са били открити около 2 милиона уникални зловредни софтуера. През 2009 г. това число е било от порядъка на 15 милиона. За щастие, сега ситуацията се стабилизира. Всеки ден сега ние намираме от порядъка на 8 хиляди нови зловредни програми.
В. „Неделя”: На какво се дължи този ръст ?
Ал. Гостев: Един от значимите фактори е активното разпространение на интернет в Китай с неговото огромно население. Имаше период, в който тази страна поставяше около 70 % от всички вируси.
В.”Неделя”: А Русия, колко вируса създава?
Ал. Гостев: Русия беше лидер през 90 – те години. Тогава ясно се разграничаваха три основни региона за „ производство на вируси”: бившите страни на СССР, източна Европа и страни от западна Европа плюс САЩ. През 2000 та година Русия беше още в числото на лидерите. Сега можем да я поставим на трето – четвърто място. На първо място е Китай, силна киберпрестъпност има в Латинска Америка, особено в Бразилия, която може да се постави на второ място. Русия даже малко отстъпва на Украйна.
В.”Неделя”: Как се уличават създателите на вируси?
Ал. Гостев: С това се занимават правоохранителните органи. Ние можем да анализираме, как работи вируса, каква информация краде и къде изпраща тези данни. Главния проблем за улавянето на киберпрестъпниците в Русия е липсата на показания от страна на жертвите. Без това не може да се възбуди дело. За разлика от Запада, където наказателното производство може да започне само с факта за наличие на злонамерена програма.
В.”Неделя”: Можете ли да опишете средния киберпрестъпник?
Ал. Гостев: В голямата си част те са студенти, хора на възраст под 25 години. Виждаме постоянна смяна на поколенията на авторите на вируси. Хората, които са започнали да създават  "червеи" от 2003-2008, постепенно се отдалечават от бизнеса. Много от тях са намерили добра работа и са разбрали, че е по – удобно да получаваш пари честно. Някои от тях са задържани, но смяната  е винаги готова.
В.”Неделя”: Бивш хакер, може ли да започне работа в антивирусна компания или , например, в Microsoft?
Ал. Гостев: Болшинството съвременни киберпрестъпници не са талантливи програмисти. Те твърде много обичат да крадат, в това число и един от друг. Затова много от вирусите, не са принципно нови изобретения, а само леки модификации на старите. Стойността на такъв програмист е под въпрос. В антивирусните лаборатории съществува негласно твърдо правило: бивши създатели на вируси да не се вземат на работа. За да не се разваля репутацията.
В.”Неделя”: Има ли вируси, увреждащи хардуера или това е мит?
Ал. Гостев: Единственият вирус, влияещ косвено на хардуера, беше „Чернобил”. И то, не изгаряше компютъра, а само влияеше върху работата на микросхемата. Вируси, физически развалящи техниката, така и не са се появили. Имаше концептуална разработка, която можеше да изведе от строя твърдия диск, подавайки му хаотични сигнали, но тя остана само колекциите на антивирусните лаборатории. Наскоро се появи Stuxnet, способен да подава команди на оборудването. Може би, по негови елементи, ще бъде създадено първото сериозно оръжие срещу  въздействието на хардуера.
В.”Неделя”: А вируси, да речем, които засягат психиката на потребителя?
Ал. Гостев: Чист мит. Никакви „червеи” с 25 – ти кадър в минута няма.Те са невъзможни, даже теоретически, съобразно устройството на компютъра.
В.”Неделя”: С развитието на технологиите, вируси преминават и върху други носители.
Ал. Гостев: Технически, вирус може да зарази даже дигитална фото рамка. Но никой не би правил това, просто така, без изгода. Например, първия вирус за мобилен телефон, го открихме още през 2004 г., но тяхното широко разпространение стана съвсем наскоро, когато мошениците съобразиха как да ги използват.
В.”Неделя”: Кои уеб – ресурси са най – възможните „вирусоносители” ?
Ал. Гостев: На първо място порноресурсите и споделянето на файлове. Голяма опасност, за съжаление, носят и социалните мрежи. Техните потребители често са прекалено доверчиви и са готови да кликнат на всяка изпратена им връзка, което води до вирусни епидемии. Така че, антивирусът е нещо необходимо, но и здравият разум не бива да се забравя.
Първият вирус Creeper
Компанията Bolt, Beranek and New-man , където работил създателя на първия вирус Боб Томас, получила задача за разработка на програмен комплекс за авиодиспечерските служби. В хода на работата се появил Creeper , наречен в чест на злодея от анимационния сериал „ Скуби Ду”. Той не правил нищо нередно, просто „ прескачал” от машина на машина, сигнализирайки за своето появяване с приветствие – „Аз съм Creeper. Ако можеш, хвани ме!”. Палавият вирус подразнил колегите на Томас, които започнали да мислят своя версия на програмата. В крайна сметка един от тях, уморен от странното поведение на Creeper , измислил програма – капан под името Reаper /”Смърт”/, която станала прототип на съвременната антивирусна програма.
Вирусни атаки, станали легендарни
13 май 1988 г. вирусът „Jerusalem” атакувал редица ВУЗ- ове и компании в Европа, Америка и Близкия Изток. Електронният агресор унищожавал файлове при включването на компютрите.
През юни 1994 г. световна епидемия предизвикал вируса „OneHalf”. Той незабелязано шифровал данните от харддиска на компютъра и давал да се разбере за него, единствено по наполовина свършената работа/от където,   и името му/. При опит да се възстанови информацията, твърдият диск ставал недостъпен.
26 март 1999 г. новата напаст на Световната мрежа, става вирусът „Melissa”. Той четял адресната книга в електронната поща MS Outlook и тайно от ползвателите, изпращал свои копия на първите намерени 50 адреса. „Melissa” не изтривала и не повреждала файлове, но пък изваждала от строя електронната поща, „заливайки” я с поток от съобщения. Като цяло, щетите нанесени от вируса са повече от 100 милиона долара. Неговият създател – американеца Дейвид Смит, лежи 20 месеца във федералния затвор.
На 26 април 1999 г. интернет пространството търпи своя „Чернобилска катастрофа”. Най – големи щети вирусът „Чернобил” /Win95.CIH/ причинил на азиатските страни, извеждайки от строя стотици хиляди компютри. „Взривът на Чернобил”, в ранните версии на вируса, се активирал на 26 април, а в по – късните, на 26- то число всеки месец. CIH вреди едновременно в две направления – изтрива данните от твърдия диск и разваля съдържимото в микросхемите BIOS на дънната платка. Това наложило честа смяна на BIOS , което дало повод, вирусът  CIH да бъде наречен „вирус от второ поколение”, причиняващ щети непосредствено на техниката.
4 май 2000 г. атаката на „любвеобилния” вирус „I Love You” претърпели около 55 милиона компютъра по целия свят. Общите щети са около 10 милиарда долара. Схемата на неговото действие прилича на работата на „Melissa” – „бие” по електронната поща, засипвайки я с безброй съобщения.
На 16 август 2005 г. „червеят” „Zotob” нападнал системите на водещи американски медии, в частност, вестниците New York Times и ТВ канали ABC и SNN. Хакера – медиомразец разбил също базата данни на няколко банки и нарушил системата за броене на платежните средства. От вируса пострадали и обикновени ползватели. Както се изяснило по – късно, злоумишлениците са  18 годишния мароканец  Фарид Ессебар и 21 годишния турчин Атил Екиджи.
От октомври 2008 г. по Мрежата пътува „Conficker”, който вече е успял да проникне в повече от 20 милиона компютъра. Той разбива пароли и краде информация, а от заразените машини изпраща спам или съхранява на тях откраднатите данни. От опасния вирус са пострадали не само обикновени хора, а и Камарата на общините на британския парламент, и редица компютърни системи в британското Министерство на отбраната.
  През февруари 2009 г. компанията Microsoft  е обещала 250 хиляди долара за залавянето на създателя на вируса „Conficker”, но за сега опитите да се открие за безуспешни.
  Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Как са еволюирали компютърните вируси
Как са еволюирали компютърните вируси
И накрая, най – разпространения вид киберпрестъпници, е кражбата на информация. В тази сфера се появи нова цел – промишления шпионаж, като се добавиха и потенциални играчи - държавни правителства, военни структури и крупни компании
На добър път в надпреварата за кибервъоръжение
Добре дошли в новата ера приятели! Тя започна преди около година, когато някакъв ирански компютър, без всякаква видима причина, започнал да се рестартира непрекъснато.
Системата Portico променя представата за работа с електронни приложения
Специалисти от Intel, Microsoft и Университета във Вашингтон(САЩ) разработват експерименталната система Portico, предназначена да изведе процеса на взаимодействие с компютърните устройства на качествено ново равнище.
Човешки лактоферин – един от най-интересните лекарствени белтъци
Убива вируси, гъбички и има антиоксидантно действие, без да засяга естествената микрофлора, включително и тази на червата.
Могат ли да се лакират ноктите с вирус
Изследователи открили, че вирусите притежават оцветяващи свойства, неотстъпващи на традиционните пигментни оцветители.
Медузи ще помагат при диагностика на рак
Учени от Йоркския университет в Северна Англия са направили ново откритие. Оказва се, че флуоресциращите клетки на медузите могат да помогнат при ранната диагностика на рак
Disney създава кресло с илюзия за физически допир
Доброволците, участвали в експериментите, съобщават за усещането на пълзящи по гърба насекоми и проливния дъжд.
Учените са много близо до създаването на ваксина срещу рак
Получен е вирус, който сам намира раковите клетки и потиска растежа на метастатичните тумори, без да засяга здравите тъкани.
Американските безпилотни самолети са атакувани от вирус
Злонамерена програма се изкачи до компютрите на военновъздушна база Creech, от където се управляват повечето от безпилотните летателни апарати на U. С. ВВС, прихващаща въведената с клавиатурата информация. За сега не успяват да се ...
Японската виртуална поп-дива Мику Хацуне излиза пред света
Miku Hatsune има милиони фенове и пакет от най-големите хитове, не е замесена в скандали и употреба на наркотици, не се нуждае от шест цифрени договори, винаги пристига навреме, никога не изпада в истерия и е в състояние да играе в ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други