ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Как правилно да тренираме мозъка си


Гледане на Кафе
Забравете кръстословиците и Моцарт. Ако искате да подобрите умствените си способности, отделете няколко минути на ден за едно просто упражнение, наречено „N-назад ".
  На ежегодната среща на американската Асоциация по психологически науки, психологът от Мичиганския университет John Jonides представи нови данни, от които следва, че 20 минутното ежедневно изпълнение на тази задача в продължение на 20 дни, значително подобрява резултатите в стандартния тест за подвижност на интелекта. Прогресът се запазва в продължение на 3 месеца.
  Американски учени съвместно с техни колеги от университетите в Берн (Швейцария) и Тайпе (Тайван) тествали повече от двеста млади хора и деца.
  Според г-н Jonides, задачата "N-назад" активира основната функция на мозъка - работната памет, т.е. способността да се съхранява информация в активно състояние, особено в условия на разсейване.
  "В известен смисъл това е същото, както тренировката на мускулите, - каза г-н Jonides. - Упражненията намаляват количеството на кръвния поток в активните области на мозъка при изпълнението на задачата и го увеличават в останалото време. Разликата е в това, че новите мускулни влакна, появили се в резултат на тренировки, се нуждаят от повече кръв когато работят, за разлика от обучените части на мозъка."
  Упражнението се състои в показването на визуални или звукови редици, в които човек трябва да определи N-тото количество на дадена буква или звук.
    Още преди няколко години г-н Jonides и неговите колеги Martin Buschkuehl, Susanne M. Jaeggi и Walter J. Perrig показали, че задачата "N-назад" с едновременното показване на визуални и звукови редици подобрява резултатите в тестовете за подвижен интелект.
  Гледане на Кафе
Дата: 1 - ви юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Как правилно да тренираме мозъка си
Как правилно да тренираме мозъка си
На ежегодната среща на американската Асоциация по психологически науки, психологът от Мичиганския университет John Jonides представи нови данни, от които следва, че 20 минутното ежедневно изпълнение на тази задача в продължение на ...
Два мозъка в един - чрез невроимплант
Изследователи от университета Дюк - САЩ са направили това, което до сега можеше да се види само в научно-фантастичен филм.
Как да точим ножовете правилно
Вероятно всеки мъж трябва да умее да точи ножове.
Как да се възстанови мозъка след инсулт
Важна стъпка в тази посока е направил екип от учени на Университета във Флорида - но засега, само като пример върху невроните на плъхове, и само в епруветка.
Развитието на мозъка при бозайниците започнало с носа
Първите бозайници са били малки нощни животни, ловуващи с помощта на обонянието. Разширението на обонятелния дял в мозъка, съдействало за развитието на други мозъчни центрове при потомството им.
Прозяваме се, за да охладим мозъка си
Изненадващо, все още няма общо обяснение за това, защо хората и животните се прозяват. В продължение на няколко десетилетия, учените са представяли различни остроумни хипотези, но почти всички са били без експериментални доказателства.
За да стане светът по – интелигентен, трябва да е защитен от инфекции
Умът е най – скъпото нещо на света. Не в пари, а в качеството си на цялата биологична валута – енергията. Едно проучване показало, че новородените губят 90 % от получените калории за изграждането и функционирането на мозъка.
Една таблетка може да ви избави от неприятните спомени
Учените от университета в Монреал (Канада) са намерили начин да заличават лошите спомени, потискайки нивото на хормона кортизол. Смята се, че лошите спомени са свързани с този хормон и според идеята на учените, контролирайки ниво му, ...
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Роботът-хуманоид iCub научи човешки език
iCub анализира реч в реално време.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други