ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Как пие колибрито


Гледане на Кафе
Езикът на колибрито е снабден с миниатюрни реснички – ламели, които автоматично се изправят при потапянето му в нектара и се огъват при прибирането на езика обратно.Огъвайки се, те захващат течността и тя остава между ламелите и езика, подобно на това, както ние събираме вода в шепа.
  За първи път зоолозите са се замислили, как пие колибрито, през 1833 г. Какво става, след като птичката намери цвят, „висейки” със своя знаменит непрестанен полет? Въпреки, че колибрито се храни и с насекомите по растенията, нектарът е важна част от менюто им. Била е създадена теория, според която нектарът се всмуква през тесния клюн на колибрито, с помощта на капилярните сили. Алехандро Рико Гевара и Маргарет Рубега от Университета в Кънектикът, решили да изучат този въпрос всестранно.
  Учените записали с помощта на високоскоростна камера, как се храни колибрито; в изследването попаднали 30 птици от 10 вида. Освен това, на обстойно микроскопско изследване подложили езиците на още 20 птици. Езикът на колибрито е раздвоен в голяма част от дължината си и всяка половина е покрита с фини, власинкоподобни реснички, наречени ламели. Именно тези реснички, както се изяснило, помагат на птицата да не прилага излишно усилие, пиейки цветния нектар.
раздвоеният език на колибрито, на повърхността на водата.В дясно се вижда края на клюна. Добре се виждат изправените реснички-ламели, разположени в един ред на всяка половина от езика. – снимка – авторите на изследването.Какво всъщност става? Най – лесният начин, е да си представим езикът на колибрито, като раздвоено перо, всяка половина на което, е контра разположена на другата. Тези ламели са еластични и докато езикът се намира вътре в клюна, те го обвиват, навивайки се в кръг около всяка половина. Когато езикът се извади и се потопи в нектара, двете половини се раздалечават, и ресните от ламелите също се изправят. После птицата започва да плъзга езика си назад. На границата на фазите, между течния нектар и въздуха, власинките – ламели  отново променят формата си. Те се връщат от изправено състояние в кукообразно, сгъват се, но при това задържат част от течността, заключена между тях и половинката на езика, към която принадлежат. Това не са капилярни сили. Много смътно наподобява начина, по който ние поемаме вода от шепа, само трябва да си представим множество от такива „малки шепи”. Поетият по този начин нектар, отива в клюна. Ще подчертаем още веднъж, че това не е енергоемък процес. Колибрито не напряга никакви мускули, за да изправи ламелите на езика си. Изследователите са снимали процеса на пиене, със скорост 500 кадъра в секунда, а след това отново са проверявали видяното, разглеждайки езиците на мъртви птици, потапяйки ги в течност и анализирайки ставащото под микроскоп. Езикът на колибрито има такъв уникален строеж, че изпълнява всички необходими движения, просто при преминаване от една среда в друга.
  И все пак, след като учените са уточнили устройството и „физиката” на езика на колибрито, им предстои да изяснят, как птичките успяват да преглътнат това, което са събрали със своите сложно устроени „шепи”. Все пак, езикът им се „изстрелва” с честота 20 пъти в секунда, за което вече са необходими мускулни усилия! Впрочем, изследователите предполагат, че по някакъв начин и тук, колибрито успява да се „изхитри”. Важно е само да се разбере, как. Материалите за това, как пие колибрито, са публикувани в списание PNAS.
 
Гледане на Кафе
Дата: 4 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Как пие колибрито
Как пие колибрито
Въпреки, че колибрито се храни и с насекомите по растенията, нектарът е важна част от менюто им. Била е създадена теория, според която нектарът се всмуква през тесния клюн на колибрито, с помощта на капилярните сили.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други