ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Как от ориз се получава човешка кръв


  Учените са открили начин за изработването на човешки албумин от оризови зърна.
  Едни от най – важните компоненти на нашата кръв са албумините. Повече от 50 % от състава на всички белтъци, изграждащи плазмата, са тези серумни протеини. Албумините определят общите физико-химични свойства на кръвта и са важни транспортни молекули: те свързват липидите, липидните хормони, редица антибиотици и множество други лекарства и биомолекули. При някои заболявания нивото на албумина в кръвта спада и изисква спешно попълване на количеството му/албуминен дефицит се наблюдава например, при цироза на черния дроб и хеморагичен шок/. Човешкият серумен албумин се използва и при производството на ваксини и лекарства, които се вкарват в организма, вече свързани с протеиновия носител.
  За съжаление, производството на албумини не може да задоволи голямата нужда от тях. Основната „суровина“ за производството им е човешката кръв. Получаването им в достатъчно количество, по понятни причини, не винаги е възможно. Освен това, кръвта може да бъде заразена с вирусни инфекции, което я прави не съвсем подходяща за производството на фармацевтични продукти, използващи този белтък.

Гледане на Кафе
Компютърен 3D модел на човешки серумен албумин. Местата на свързване с аспирин (вдясно) и diazapinе (вляво) са показани в червено.  (Рисунка NASA)

  Учените отдавна се борят с този проблем и най – очевидното било, да постъпят с него като с инсулина – т.е. да заставят друг организъм/например, бактерия/ да произвежда човешкия белтък. По ред  причини учените трябвало да преминат през различни организми, от дрожди до крави.
  Изследователи от университета Ухан (Китай) съобщават в списание PNAS, че знаят, как без особени загуби и трудности при очистването, да получат човешки албумин в големи количества. Въпреки опитите, продължаващи вече 20 години, да заставят растения да произвеждат този белтък, не постигали висока производителност. На пръв поглед, китайските учени направили същото, което и много други преди тях: поставили в генома на растение ген на човешки албумин. Разликата е, че този път целта на изследователите била да заставят оризовите семена да синтезират белтъка.
  Човешкият ген се активирал в растението, когато то започва да образува семена. Тъй като семената са склад на хранителни вещества за зародиша, то всичко в тях е в изобилие. Албуминът също. Според учените, делът на човешкия протеин в „реколтата“ представлявал 10 % от белтъчното съдържание на семената. До днес, това е най – добрият резултат. Полученият по този начин албумин не се различава от „естествения“, получен от кръвна плазма. Двата белтъка са идентични по физични и химични характеристики и което е още по – важно, тяхната проява била еднаква при медицинските тестове върху плъхове с чернодробно заболяване. Човешкият белтък, синтезиран от растението, смекчавал цирозните симптоми по същия начин, като естествения.
  Новият метод за получаване на човешки албумин съчетава ефективност, простота на пречистване и ниска себестойност. Той може да се синтезира в големи количества, без страх от вирусна зараза на донорската кръв.
  Въпреки че сама по себе си идеята за получаване на кръвни протеини от растения, може да звучи странно, иска ни се да вярваме, че клиничните проучвания на "човеко-оризовите" албумини са успешни, и недостигът на този протеин в медицината, бързо ще изчезне. Кой знае, може би в бъдеще, всички белтъчни компоненти на човешката кръв ще бъдат създавани с помощта на растения.

Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Как от ориз се получава човешка кръв
Как от ориз се получава човешка кръв
Учените са открили начин за изработването на човешки албумин от оризови зърна.
Rex – първият в света Bionic човек, отива за шоу в Научният музей в Лондон
Първият в света Bionic човек ще бъде показан на 07. февруари в Музея на науката във Великобритания.
Генетичната селекция също е изобретение на древен Китай
Беше изяснено, че преди 10 000 години китайските селяни, култивиращи ориз, станали пионери в генетичната селекция, която с малко отстъпва на съвременната.
Електроенергия може да се получава от въздуха
Представена е ефективна технология за улавянето на излишната енергия, която се освобождава в процеса на работа на телевизионни и радиоприемници, мобилни устройства и различни системи за връзка.
Bat - летяща компютърна мишка
Комплектът Bat включва платформа и мишка с магнитен пръстен, издържаща теглото на човешка ръка.
Учени говорят за осем тайни на човешкото тяло
Английски изследователи обявиха 8 интересни тайни за човешкото тяло. Чрез своите изследвания учените разкрили причините за изтръпванията на страната, за появата на киселини в стомаха, тайните за управлението на слуха и много други.
Лекарство, снижаващо негативните последствия от инфаркта
Във Великобритания е създадено и преминало първите тестове лекарство, способно да снижи с 60 процента негативните последствия за организма от инфаркт и инсулт.
Руски учени са измислили, как да нахранят човечеството
Вдъхновени от успешния опит при пилетата, генетиците ги повторили на птици от други видове. В резултат на това, те успели да създадат пъдпъдъци с размерите на кокошки, кокошки с размерите на пуйки и пуйки с размерите на щраус.
Роботът-хуманоид iCub научи човешки език
iCub анализира реч в реално време.
Прозяваме се, за да охладим мозъка си
Изненадващо, все още няма общо обяснение за това, защо хората и животните се прозяват. В продължение на няколко десетилетия, учените са представяли различни остроумни хипотези, но почти всички са били без експериментални доказателства.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други