ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Как мъжете оцеляват с една Х-хромозома


  Различните видове животни имат различни молекулярни механизми,  компенсиращи недостига на едната Х-хромозома при мъжките индивиди.
  Мъжете и жените се различават по набора от полови хромозоми: жените имат две Х-хромозоми, а мъжете - Х и Y. Толкова сме привикнали с тези Х и Y, че дори не се замисляме какво означава това за нас, от молекулярна гледна точка. В същото време, пред нас е ужасен генетичен дефект: при мъжете, за разлика от жените, Х-хромозомата съществува без хомоложен “колега“.
  Всъщност, всички хромозоми обикновено са представени от две копия, дошли от бащата и майката. Гените на единия от тях се дублират от гените на другия. Наличието на такъв "резерв" е абсолютно необходимо. Първо, ако откажат гените на една от хромозомите, генетичния пробив ще се затвори с гените на другата. На второ място, за нормалното функциониране на организма, често се налага да работят и двете копия на гена. Липсата на едното може да доведе до смърт.
  Ето един пример: болести като хемофилия, мускулна дистрофия тип Дюшен, някои видове далтонизъм се появяват по-често при мъжете, отколкото при жените, и това се дължи на липсата на второ копие на Х-хромозомата. От друга страна, ясно е, че мъжете по някакъв начин успяват да се справят с недостига. Биолозите дискутират в продължение на години,какви молекулярни механизми се отключват за да компенсират  липсващите хромозоми. В един момент, предимството е имала хипотезата, че Х-хромозомата при хората е два пъти по-активна от другата. Това означава, че мъжката една Х-хромозома, работи за двама. В този случай се оказвало, че двете хромозоми при жените работят не като две, а като четири. Наложило се да допуснат, че заедно с активиращият механизъм има и потискащ, който напълно изключва една от X-хромозомите. Това означава, че при жените, както и при мъжете, работи една Х-хромозома, но в усилен режим.

Гледане на Кафе
Хромозомен набор на мъж: микроснимка на пълен набор на човешки хромозоми. (Изображение: Bo Veisland)

  Развитието на научните технологии и появата на нови методи накарало учените да се усъмнят в тази теория: проучванията през последните години не потвърдили повишената активност на Х-хромозомата. Новите изследвания по този въпрос, направени под ръководството на Джейсън Либс от Университета на Северна Каролина (САЩ), връщат старата хипотеза към живот. Учените направили двойна проверка на предишните резултати, съвместявайки ги с нови данни за регулирането на дейността на половите хромозоми при хора, мишки, червеи и дрозофили. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Genetics.
  Оказало се, че не при всички видове, изравняването на активността на половите хромозоми между половете, става по един и същ начин. При бозайниците всичко ставало така, както предполагали: Х-хромозомата работи на „две смени“, но при жените едната се дезактивира. При самката на кръглите червеи са активни и двете Х-хромозоми, но специален механизъм потиска активността на гените във всяка една от тях. При дрозофилите, активността на хромозомите е повишена само при мъжките, така че женските няма какво да потискат.
  Очевидно, положението с половите хромозоми е наистина доста уникално и различните групи организми, в хода на еволюцията, е трябвало да намерят свои начини да изравнят дейността на тези хромозоми между половете. Получените данни, допълнително усложняват картината на генетичното регулиране, свързана със Х-хромозомата: оказва се, че не всички нейни гени еднакво се активират, за да компенсират липсващата втора хромозома.
  С други думи, не съществува единен механизъм, контролиращ активността на Х-хромозомата като цяло. Активността на различните гени се "отключва" избирателно. Това, от своя страна, до голяма степен е в противоречие с възгледите за управлението на Х-хромозомата при животните. Така изследователите, потвърждавайки една основна хипотеза, мимоходом поставят под съмнение друга.

Гледане на Кафе
Дата: 25 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Как мъжете оцеляват с една Х-хромозома
Как мъжете оцеляват с една Х-хромозома
Различните видове животни имат различни молекулярни механизми, компенсиращи недостига на едната Х-хромозома при мъжките индивиди.
Разработено е устройство за управление на автомобил с една ръка
То съчетава в себе си волан, скоростна кутия, педали за газ и спирачка.
Sonic Generations ще получи още една демо версия
Утре ще излезе още една демо версия на Sonic Generations, заявиха от компанията Sony Computer Entertainment Europe.
Възможно е, в една от фреските си, Микеланджело да е скрил изображение на мозъчен ствол
Изкуствоведите отдавна се смущават от това, как Микеланджело, прекрасен анатом, е изобразил гърлото Господне на една от фреските в Сикстинската капела. Новата хипотеза гласи, че великият художник е зашифровал тук, изображение на ствола ...
Конфуций
Една от най – великите личности в историята на човечеството е китайският философ Конфуций. Той разработва учение опиращо се на личната нравственост и на схващането, че управниците трябва да служат на народа с личния си пример. Повече ...
Две глави мислят по-добре от една
Ще дойде време и цели групи от хора ще се включват към нервно-компютърни интерфейси (NKI) за решаване на сложни задачи от разстояние.
Една котка може да зарази няколко хектара дива природа
Проучванията показали, че няколко домашни или подивели котки, разхождайки се на свобода, могат да заразят с Токсоплазмоза почти всички животни в рамките на стотина хектара.
Една от пикантните подправки способства за забележително подмладяване
За съхранението на младостта са необходими антиоксиданти. Етеричните масла, съдържащи се в пикантните билки – подправки, могат да бъдат ефективни антиоксиданти.
Една таблетка може да ви избави от неприятните спомени
Учените от университета в Монреал (Канада) са намерили начин да заличават лошите спомени, потискайки нивото на хормона кортизол. Смята се, че лошите спомени са свързани с този хормон и според идеята на учените, контролирайки ниво му, ...
Джеймс Камерън е замислил още една технологична революция в киното
Известният холивудски режисьор Джеймс Камерън заяви за намерението си да направи още един технически преврат в киното.
123456 ... 18
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други