ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Как митохондриите управляват стареенето


Митохондриите влияят върху процеса на стареене не само чрез окислителния стрес, източник и ликвидатор на който са те. Потискането на активността на белтъците, обслужващи синтеза в митохондриите, води до увеличаване на живота на клетката, независимо от нейната чувствителност към окислителния стрес.
  Отдавна се подозира участието на митохондриите в процеса на стареене. Тези клетъчни органели обезпечават клетката с енергия, буквално изгаряйки в себе си различни горива: хранителните вещества се окисляват от кислорода в митохондриите, и след цяла поредица от биохимични реакции, се получава високо енергийната молекула ATФ, която клетката използва за своите цели. Тъй като в получаването на енергията участва кислород, то в хода на процеса се натрупват вредни странични продукти – свободни радикали. Те са доста агресивни и могат да нарушат химичните връзки в различни биомолекули, в това число и в белтъците на ДНК.

митохондрия в клетката на чревен епителГледане на Кафе

  В митохондриите има инструменти за „гасенето” на тези опасни оксиданти, но с времето радикалите стават все повече и защитната система на клетките вече не се справя с тях. Окислителният стрес, излиза от  контрол. Оказва се, че митохондриите - електроцентрали, играят доста важна роля в изнемощяването на клетките и организма.
  Учени от Университета в Гьотеборг (Швеция) са установили, че блокирането някои митохондриални протеини забавя процеса на стареене. На пръв поглед нищо удивително, но се оказва, че тези белтъци нямат никаква връзка с енергийните и окислителни процеси. Става дума за вътрешни протеини, наречени протеини за транслационен контрол на митохондриите, необходими за нормалната биосинтеза в тези органели. (Митохондриите, между другото, са забележителни с факта, че притежават, независим от останалата част на клетката геном и собствен белтъкосинтезиращ апарат, в този смисъл, митохондриите представляват нещо, като държава в държавата.)
  Но ето, както се оказва, тези транслиращи белтъци имат правомощия извън митохондриите: те влияят върху стабилността на генома на клетката, обвивката на хроматина и способността на клетката да се освобождава от повредени и опасни белтъци. Митохондриалните протеини се намират в тясно сътрудничество с някои от сигналните клетъчни молекули, които контролират дейността на други протеини, отговорни за състоянието на хромозомите и очистването на протеиновия "боклук" – увредени молекули. Учените експериментално потискали синтеза на няколко протеина от групата на транслиращите и в резултат наблюдавали, "погребване" на значителна част от генома на клетката (ДНК в хромозомите, се оказала плътно опакована и закрита за четене), което  увеличило жизнения цикъл на клетъчните протеини и активирало "системите за пречистване”; клетката, като че ли забавяла работните обороти и започвала да се грижи по - добре за себе си.
  И така: при изключване на определени транслационни белтъци, клетките живеели по – дълго. И което е още по – важно, удължаването на живота по този начин, не оказало влияние върху чувствителността на клетките към свободните радикали. Клетките на дрождите, именно чрез изключване на транслиращите белтъци, съхраняват жизнеспособността си еднакво дълго, даже когато изкуствено им отнемат ензимите, отговарящи за борбата с окислителния стрес.
  От тясноспециализирана гледна точка, експериментите на шведските учени обясняват няколко странни факта, които вече са били наблюдавани – как нарушенията във функциите на митохондриите, са довели до удължаване живота при гъби, дрозофили и кръгли червеи. Считало се, че всяка грешка в тези органели би довела, само до неконтролируемо  увеличаване на окислителните процеси, а оттам -  до ускоряване на стареенето. Сега с увереност може да се каже, че всевъзможните антиоксиданти не са панацея против смъртта: заобикаляйки всички окислителни процеси, митохондриите са тези, които са отговорни за стареенето.
  Учените имат намерение да „заставят” митохондриалните белтъци да поработят за удължаване на живота: след като влияят върху стабилността на биомолекулите в клетката, не е ли възможно с тяхна помощ да се възпрепятства развитието на заболявания, като рак и Алцхаймер, които са свързани с дестабилизирането на генома и с нарушения в синтеза на белтъчната обвивка?..
  Пълните резултати от изследванията, посветени на ролята на митохондриите за процесите на стареене, са публикувани в списание Molecular Cell.
 

Гледане на Кафе
Дата: 12 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Как митохондриите управляват стареенето
Как митохондриите управляват стареенето
Митохондриите влияят върху процеса на стареене не само чрез окислителния стрес, източник и ликвидатор на който са те. Потискането на активността на белтъците, обслужващи синтеза в митохондриите, води до увеличаване на живота на клетката, ...
Лукът забавя стареенето
На всички е добре известно, че лукът укрепва имунитета, дезинфекцира и лекува от инфекции. Оказва се, че освен всички целебни свойства, лукът може да забави стареенето.
Хората ще се учат да управляват неща със силата на мисълта
Американски специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего са разработили устройство, позволяващо управлението на телефона да става без помощта на ръцете.
Паразитните червеи управляват човешката еволюция
Най-силният сред факторите на околната среда за еволюцията на човека се оказали паразитните червеи: разликите в генотиповете на човешките популации в голяма степен се дължат на различни паразити, с които хората се сблъскват при своите ...
Американските безпилотни самолети са атакувани от вирус
Злонамерена програма се изкачи до компютрите на военновъздушна база Creech, от където се управляват повечето от безпилотните летателни апарати на U. С. ВВС, прихващаща въведената с клавиатурата информация. За сега не успяват да се ...
Идентифициран е протеин, свързан със затлъстяването и диабета
Нервните клетки в хипоталамуса разпознават циркулиращите в кръвта хранителни вещества и хормони, като ги управляват със серия от комплексни физиологични и поведенчески реакции, за да се запази баланса между разхода и потреблението ...
Определен е основният молекулярен защитник на сърцето
Митохондриален белтък предпазва клетките от смърт в следствие на окислителния стрес, предотвратявайки развитието на сърдечна недостатъчност.
Намерен е способ за бързо заздравяване на рани
Учените се надяват, че Йоните на Скулачев ще стимулират зарастването на рани от различен произход.
В Китай е създаден екран-хамелеон
Китайски учени, под ръководството на Джун-цзе Гу от Югоизточния университет в Нанкин са разработили екран, състоящ се от слой частици, които могат да променят светлоотразителната способност, варирайки около основния цвят.
Нов препарат забавя развитието на катаракта
Учените, създали първият в света медикамент забавящ развитието на катаракта, са сред петте финалисти на конкурса за бизнес-проект, организиран от Университета на Куинсланд.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други