ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Как климатът влияе на човешките мисли


  Изследователи от университетите Оксфорд и Рединг (Великобритания) каталогизирали и анализирали споменаването на времето в класическата музика от XVII век до наши дни.
  Те просто искали да разберат как климата влияе на човешките мисли.
  Физикът Karen Aplin от Оксфордския университет не вижда нищо странно в своите изследвания. Тя опитала да определи, кои небесни явления са вдъхновявали творците – като Едвард Мунк с неговия „Вик“, например. „Барабаните в музиката, намекващи за далечна буря, имат също толкова силно въздействие, като небето на Джон Констабъл или Моне.“ – казва ентусиастката. (Между другото, г-жа Аplin и Пол Уилямс, метеоролог от Рединг, провели проучването, в свободното си време.)
  Изяснило се, че изборът на определен вид време зависи от това, къде е живял композиторът. Както подобава на националните стереотипи, британските композитори непропорционално много внимание отделяли на променливостта на времето и бурите по крайбрежието. Като цяло, те изпреварвали Европа по брой музикални картини, отразяващи изменението на климата. След тях са френските и немски композитори.

Гледане на Кафе
Рихард Вагнер не можел да работи в лошо време.

  Най-популярният тип време – е бурята. Вероятно, защото е удобна алегория на емоционалността.
  Вятърът е на второ място в класацията. Той е изключително разнообразен по своята изразителна мощ - от лек бриз, в началото на третата част на "Фантастична симфония" на Берлиоз, до пълна буря в „Антарктика“ на Воън Уилямс.
  Изследователите се справили и с еволюцията в музикалните инструменти и спомагателни средства, използвани за създаване на климатични звуци – от ластрата/Ластра (от италиански: Lastra - плоскост) е музикален перкусионен инструмент от групата на металните идиофони./, имитираща звук на гръмотевица, до вентилаторите – изобразяващи вятъра.
  Накрая, било анализирано влиянието на околната среда върху композиторите. Например, Щраус се вдъхновявал от слънцето и алпийски пейзажи. Берлиоз, Шуберт и Вагнер също зависели от хубавото време. Вагнер понякога се оплаквал, че лошото време го прави безработен: "Това е ужасно време - пише той. - Трябваше да отложа работата си за два дни. Мозъкът твърдо отказа да ми служи. "
  Резултатите от изследването са публикувани в списание Weather.
Буря от операта "Питър Граймз" на Бенджамин Бритън (1945 г.):

Гледане на Кафе
Дата: 28 - ми септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Как климатът влияе на човешките мисли
Как климатът влияе на човешките мисли
Изследователи от университетите Оксфорд и Рединг (Великобритания) каталогизирали и анализирали споменаването на времето в класическата музика от XVII век до наши дни.
Разработена е микротурбина предназначена за човешките артерии
Устройството ще предоставя мощност на пейсмейкъри /кардиостимулатори/, сензори за кръвно налягане, миниатюрни системи за доставка на лекарства и невростимулатори.
Разликата във възрастта влияе върху умствените способности на братята и сестрите
Учени от Университета Нотр Дам (Франция) установили, че братята или сестрите, чиято възрастова разлика надвишава две години, показват по-високи образователни постижения в сравнение с тези, чиято разлика е по-малка.
Хората ще се учат да управляват неща със силата на мисълта
Американски специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего са разработили устройство, позволяващо управлението на телефона да става без помощта на ръцете.
Отсъствието на баща влияе върху половото съзряване на момчетата
Момчетата, растящи без баща, достигат по – късно полова зрелост от връстниците си, но по – рано стават бащи. Това е заключението на учени от Лондонското училище по икономика -Великобритания.
Как да влезете в ролята на вечно зает човек
Ако изглеждате така, шефът ви ще мисли, че сте постоянно зает.
Върху политическите възгледи влияе силата на отвращение
Хората продължават да вярват в рационалността на своите политически убеждения, но учените са по-склонни да вярват, че това е не повече от физиологичен процес.
Кафето пречи на зачатието
Професор Шон Уорд от Медицинския университет в Невада (САЩ), експериментирал върху мишки и се оказало, че кофеинът влияе на женската плодовитост.
Чревните бактерии разделят хората на три типа
Наборът от човешките чревни бактерии може да бъде сведен до един от трите ентеротипа. Предполага се, че по ентеротипа могат да се определят особеностите на човешкия метаболизъм и да се назначи подходящата диета.
Паразитните червеи управляват човешката еволюция
Най-силният сред факторите на околната среда за еволюцията на човека се оказали паразитните червеи: разликите в генотиповете на човешките популации в голяма степен се дължат на различни паразити, с които хората се сблъскват при своите ...
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други