ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Как един мъж може да се превърне в жена


 

Гледане на Кафе
Съзряването на сперматозоидите в семенните каналчета: Сертолиевите клетки са в лилаво, главичките на сперматозоидите са в червено, а техните опашчици - в розово.  (снимка: Steve Gschmeissner)

Изключването само на един ген в мъжките полови жлези – дори у възрастен индивид – води до превръщането му в жена.
  Съществува античен мит за прорицателят Тирезий, който някак си се натъкнал на чифтосване на змии и по някаква причина ударил самката, след което седем години ходил по земята в женски облик. Според изследователи от университета в Минесота /САЩ/, участта на Тирезий би могла да сполети всеки мъж. Тук не става вече въпрос за някаква мистика, а за възможно генетично увреждане.
  Още от училище всички знаят, че при бозайниците полът се определя от комбинацията на половите хромозоми. Ако зародишът е с набор от ХХ хромозоми, то ще се роди момиче, ако наборът е ХУ – то ще е момче. Както се оказва обаче, това не е единственото решение, взето в ранните етапи на ембрионалното развитие. При човека съществуват специални гени, които през целият му живот работят по поддръжката на пола. В статията, публикувана в списание Nature, става дума за гена Dmrt1, който грубо казано, защитава мъжа от превръщането му в жена.
  На клетъчно-молекулярно ниво това означава следното. В половите жлези на човека има специални групи клетки, които определят съдбата на предшествениците на половите клетки,  т. е. – превръщането им в сперматозоиди или яйцеклетки. При мъжете тези управляващи клетки се наричат Сертолиеви клетки, а при жените – Гранулозни. Съдбата на Сертолите и Гранулозните клетки се определя от два гена - Dmrt1 и Foxl2. Учените са успели по генетичен път, при мишки, да изключат гена Dmrt1 в Сертолиевите клетки, в резултат на което те се превърнали в Гранулозни. Освен това, в мъжките тестиси започнали да се образуват клетки, отделящи естроген.
  Всички тези драматични трансформации, впрочем, не довели до никаква промяна във външният вид на животните, така че да се говори за пълно превръщане на мъж в жена, би било преувеличено.
  Генът Dmrt1 служи за противовес на Foxl2, който отговаря за „феминизацията” на половите жлези. Когато ембрионът започва своето развитие, ако Dmrt1 се втурне напред, пресича инициативата на Foxl2  и така се получава момче, и обратно.
  Такава система на полова регулация съществува при всички гръбначни. Но до сега никой не е предполагал, че полът – не е даденост, която установена веднъж се съхранява до смъртта, и че той трябва да се поддържа през целия живот. Представете си за момент, какво ще се случи на мъжката част от населението на Земята, ако има такива токсини, които избирателно ще изключат гена Dmrt1 ... Откритието има обаче много по – фундаментално значение: генетичният апарат на половите жлези показва естествената способност на нормалните клетки да се трансформират от един вид в друг, заобикаляйки стадия на стволови клетки. Учените, занимаващи се със „стволова медицина”, не биха игнорирали този факт.
 

Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Как един мъж може да се превърне в жена
Как един мъж може да се превърне в жена
Изключването само на един ген в мъжките полови жлези – дори у възрастен индивид – води до превръщането му в жена.
Осем необичайни вида транспорт
Автобуси, таксита, влакове и самолети се срещат навсякъде по света. Пътуването до мястото което ви интересува може да се превърне в истинско приключение, ако го направите на някои от най – необичайните видове транспорт.
Технологията SolarWindow може да превърне стъклата на прозорците в слънчеви панели
Специалисти от компанията New Energy Technologies са създали първият в света работещ прототип на нормално стъкло с електрогенериращо прозрачно покритие, което има сериозни търговски перспективи.
Компютърният модел на война и мир премина успешно ново изпитание
В Швейцария преминаха изпитанията на компютърния модел за това, как етническото напрежение може да доведе до насилие. Оказа се, че в тази страна всичко е спокойно. С изключение на един регион.
Докинг станцията Philips Fidelio ще превърне смартфоните Android в аудиоцентър
Philips представи три докинг станции от линията Fidelio с динамики, позволяващи да превърнат комуникаторите Android в компактна аудиосистема.
Може ли робот да обича и да бъде обичан?
Ако се вярва на създателите на механичния симулатор на емоции Lovotics, напълно е възможно. Друг е въпросът, дали може да се разчита на взаимност…
Два мозъка в един - чрез невроимплант
Изследователи от университета Дюк - САЩ са направили това, което до сега можеше да се види само в научно-фантастичен филм.
Изпробвана е плаваща вятърна турбина, която може да съхранява енергия
Инсталацията, създадена в Швеция, не само превръща вятърната енергия в електричество, но може да се използва като място за съхранение на кинетична енергия.
Още един претендент за наградата Сикорски
За тридесет години, само два екипа от конструктори, са били сериозни претенденти за наградата от 250 000 долара. Те успели да повдигнат все пак своите апарати във въздуха, но допълнителните условия не били спазени: първо, полетът трябва ...
Човешки лактоферин – един от най-интересните лекарствени белтъци
Убива вируси, гъбички и има антиоксидантно действие, без да засяга естествената микрофлора, включително и тази на червата.
123456 ... 50
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други