ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Как да се предпазим от чуждата раздразнителност


  Човешкият мозък може да бъде обучен да пренася чуждата агресия от себе си към други обекти, преценявайки бързо познати гневни изражения, като така престава да се отнася към тях, като към източник на тревога.
  Да усещаш върху себе си нечие негативно отношение, да бъдеш обект на нечий гняв или злост, винаги е неприятно. Дори само наблюдаването на гримаси на раздразнение, предизвиква чувство на безпокойство и неловкост. За да се преодолее тревогата, възникваща в този случай, най-честите съвети са, да се включите във фокуса на чуждата агресия – т.е. да си кажете, че човекът е ядосан заради кучето си, заради лошо самочувствие или просто, защото днес има лош ден. Като цяло - да не го приемате лично. Колкото и невероятен да изглежда този начин, той има своята строга психологична и неврофизиологична обосновка. 

Гледане на Кафе
Един от психологическите тестове за разпознаване на емоции по лицето.  (снимка: Thierry Berrod, Mona Lisa Production)

  Психолози от Станфордския университет/САЩ/направили експеримент, за да проверят, действително ли спираме да нервничим в отговор на чуждата агресия, ако си съчиним за нея такъв „гръмоотвод“. В поредица от опити, Jens Blechert и колегите му, показвали на доброволци изображения на лица, изразяващи различни емоции. Тестваните били инструктирани предварително в случай на среща с „лош човек“. Ако видят негативна емоция, те трябвало да я прехвърлят на някой друг и да си кажат, че този негатив не се отнася за тях.
  В случаите, когато така подготвените хора, за втори път виждали лицето, изразяващо негативно отношение, преживяванията им по този повод, били значително по – малко. Ако при вида на „зло лице“ не опитвали да  пренасочат емоциите си в друга посока, то и при повторната среща с тези лица изпитвали същата тревога. При отвеждането на агресията от себе си, мозъкът някак си преоценявал изображението и следващият път, при срещата с позната негативна емоция, безпокойството изчезвало.
  Изследователите сравняват това с два насрещни потока: първоначалната емоционална реакция върви от задните дялове на мозъка към предните, а преоценящият импулс – в обратна посока, елиминирайки тревогата и безпокойството. Именно така, според учените, се е променяла електрическата активност на мозъка: насрещният поток от импулси е потискал сигналите, съответстващи на негативните емоции. Резултатите от експеримента се подготвят за публикация в списание Psychological Science.
  За да направят окончателни изводи, учените искат да повторят експеримента, където тестваните ще се сблъскат с гнева на реални хора.

Гледане на Кафе
Дата: 16 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Как да се предпазим от чуждата раздразнителност
Как да се предпазим от чуждата раздразнителност
Да усещаш върху себе си нечие негативно отношение, да бъдеш обект на нечий гняв или злост, винаги е неприятно.
Работа без прекъсване – може ли компютърът да не се страхува от грешки
Работещ гладко компютър, без аварийно спиране, си остава мечта от незапомнени времена.
Шедьоври на научно-техническата визуализация 2012
Красиви, зловещи, удивителни са победителите в международния конкурс за научно-техническа визуализация.
Историята за това, как скромни китайски учени са изобретили мощно лекарство срещу малария
Преди четиридесет години, таен военен проект на комунистически Китай подари на света едно от най-големите открития в съвременната медицина.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други