ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Как да се предотврати гибелта на човешката цивилизация?

  Всички цивилизации рано или късно са преживявали криза. Едни напълно са изчезнали/например, цивилизацията на маите/, а други с времето се възраждали/например, Китай/. Никога до сега обаче, катастрофа не е заплашвала човечеството като цяло.
  Известните американски биолози Пол и Анна Ерлих отделят два фактора, водещи до колапса – пренаселеността и прекомерната консумация. И двата са измамни.  Доста дълго време може да изглежда, че колкото повече е работната ръка и колкото по – активен е пазарът, толкова по–бърз е научно–техническият напредък и се живее по-добре. Но в крайна сметка природните системи не издържат на напрежението и настъпва часът на разплатата.

Гледане на Кафе
Пол и Анна Ерлих (снимка: L. A. Cicero.)

  Авторите на нашумялата книга „Демографска бомба“/1968г./се оказват съвсем прави. Всички сме свидетели на това още сега. Например, ако целият свят, всичките седем милиарда души консумират като гражданите на САЩ, ще се нуждаем от още четири или пет планети. Нещо повече, според прогнози, към средата на века ние ще бъдем 9,6 млрд, а всеки нов човек ще се нуждае от повече ресурси от предходния. Тази прогресия започва не от вчера, а от зараждането на човешката цивилизация: когато сме били малко, сме обитавали плодородни речни долини. С нарастване на населението, хората трябвало да се научат да усвояват по-малко подходящи за селското стопанство територии, което означава повече земя, торове, енергия и т.н., за производство на същото количество храна. С други думи, бъдещите 2,5 млрд. ще нанесат на планетата много повече вреда, отколкото 2,5 млрд. родени от 1970 г. насам. Ресурсите, които лесно се усвояват, се овладяват първи: това е закон.
  Какъв е изходът? Не може да се отрече, че се повишава ефективността на селскостопанските практики, изкопаемите горива се заменят с алтернативни енергийни източници, намаляват се емисиите от парникови газове. Това обаче са само локални успехи и, което е най-важното: проблемът с прехраната и отоплението на новите милиарди остава.
  Вместо опитите да се направи планетата годна за живот на 9,6 милиарда души (реално невъзможно), необходимо е да се ограничи раждаемостта. Добре е населението да остане 8,6 милиарда, след което постепенно потреблението да се сведе до такива параметри, които не вредят на Земята. Ако това не се направи, на вашите внуци, скъпи двадесетгодишни, ще им бъде много трудно.
  Поради това в списание Proceedings of the Royal Society B учените отбелязват,  че първата стъпка по пътя към превенция на бедствията трябва да стане мащабно изравняване на равнопоставеността на жените с мъжете. Проучванията показват, че там, където тя е направена, раждаемостта спада, защото женският пол престава да бъде просто фабрика за нови хора. Освен това, на всяка сексуално активна жена, трябва да се гарантират безплатни противозачатъчни средства и аборти.
  Не всички са готови да приемат тези предложения. В състояние ли сме да се справим със заплахата от ядрена война? Не трябва ли  учени, общественици и политици от цял свят, да координират усилията си за предотвратяване на нова катастрофа? За това е бил създаден "Хилядолетен съюз в името на човечеството и биосферата".
  Пол и Анна Ерлих са съкрушени от това, че науката вече в детайли е описала факторите, водещи до цивилизационен колапс, а обществото не реагира. Те цитират повече от 150 изследвания: "САЩ току-що проведоха президентски избори, но нито един от тези въпроси не беше повдигнат по време на дебатите. Цялото внимание получиха финансови проблеми, които лесно се решават с конвенционални преговори. С природата преговорите са невъзможни. "
  Подготвено по материали на Станфордския университет.

Гледане на Кафе
Дата: 18 - ти януари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Как да се предотврати гибелта на човешката цивилизация
Как да се предотврати гибелта на човешката цивилизация
Ако целият свят, всичките седем милиарда души консумират като гражданите на САЩ, ще се нуждаем от още четири или пет планети.
Културата Мочика
Съществува теория, че една от причините за гибелта на културата Мочика, са нейните кървави ритуали, нейната религиозна ожесточеност. По този начин мочика сами се лишили от бъдеще.
Седем от най-обещаващите възможности за възкресение
Сензорен костюм, крионика, биоприсъствие – много са опитите животът след смъртта да стане реалност. Борбата на човечеството със смъртта датира от зараждането на човешката цивилизация.
Древна Месопотамия
Месопотамската цивилизация е една от най – древните, ако не и най – древната в света. Именно в Шумер, в края на ІV-то хилядолетие пр.н.е., човешкото общество, едва ли не за пръв път, излиза от първобитния стадий и встъпва в епохата ...
Тай чи, Тай чи чуан и китайската философия
В китайската цивилизация могат да се обособят две основни културни традиции, които са противоположни и са свързани с две основни тенденции в развитието на китайската философия.
Дигитална версия на човешката зрителна система
Изследователи от Университета в Бъркли Калифорния (САЩ) са разработили алгоритъм, който може да се прилага при функционален магнитен резонанс (MRI), за да показва, наблюдаваните от нас движещи се изображения.
Паразитните червеи управляват човешката еволюция
Най-силният сред факторите на околната среда за еволюцията на човека се оказали паразитните червеи: разликите в генотиповете на човешките популации в голяма степен се дължат на различни паразити, с които хората се сблъскват при своите ...
С металната корозия ще се бори електричество
Британски учени предлагат, стоманените конструкции да бъдат подлагани на електричен шок, за да се предотврати саморазрушаването им.
Могилата на змията в Охайо – тайната ще бъде разгадана
Вече 165 години учените се опитват да разгадаят тайната на могилата в Охайо, с изображение на змия поглъщаща яйце – едно от най – известните мистични чудеса в човешката култура.
Цай Лун
Откриването на хартията дава мощен тласък в културното развитие на Китай. След второто столетие, в течение на 7 -8 века, китайската цивилизация според повечето преценки е най – напредналата в света. Липсата на подходящ за писане материал ...
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други