ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Как да се възстанови мозъка след инсулт


 

Гледане на Кафе
„Биологически релейният невронен модел” - така учените предпочитат да наричат мозъка в епреветка. (Изображение:  Thomas DeMarse и Brandi Ormerod.)

Инсултът е като удар от метеорит: централното „ядро на смъртта” е заобиколено от „шокирани” невронни мрежи. До сега никой не е успявал да ги „активира” отново. Важна стъпка в тази посока е направил екип от учени на Университета във Флорида/САЩ/ - но засега, само като пример върху невроните на плъхове, и само в "епруветка”.
  „Ние вземаме нормални неврони, симулираме инсулт и след това въвеждаме възрастни стволови клетки.” – разказва съавторът на проучването Thomas DeMarse.
  „Биологически релейният невронен модел” представлява чип с масив от 60 микроелектрода, който измерва нарастващия потенциал на нервните клетки. „Красотата на тази система се състои в това, че може да се проследи степента на активност на стотици неврони едновременно” – подчертава г-н DeMarse. През 2004 г. с нейна помощ той показал, че мозъчните клетки могат да управляват авиосимулатор.
  Мозъчните клетки от ембриони на плъхове се поставят в Петриева паничка. Скоро те започват да работят и да "говорят" помежду си. Около месец по-късно, възникват стабилни схеми на активност, т.е. невроните се включват и изключват в унисон. На този етап, учените добавят прекурсори на неврони, получени от възрастни плъхове и ги етикетират със зелен флуоресцентен белтък, за да ги различават. Това е обещаваща стратегия, тъй като тези стволови клетки стават само на мозъчни клетки, а не примерно, на очни ябълки или нокти на  краката.
  Скоро след тази активация, невронната мрежа се променя драстично: стволовите клетки укрепват комуникацията между старите и новите неврони, започва прилив на дейност. Подобно явление се наблюдава само в развиващ се мозък на бозайници.
  Заслужава да се отбележи, че американската компания Plexon разработва аналогично неврофизиологично оборудване с масив от 4096 електрода. Пълното възстановяване от инсулт, може би, е зад ъгъла!
Резултатите от изследването ще се публикуват в списание Journal of Neuroscience.
 

Гледане на Кафе
Дата: 30 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Как да се възстанови мозъка след инсулт
Как да се възстанови мозъка след инсулт
Важна стъпка в тази посока е направил екип от учени на Университета във Флорида - но засега, само като пример върху невроните на плъхове, и само в епруветка.
Лекарство, снижаващо негативните последствия от инфаркта
Във Великобритания е създадено и преминало първите тестове лекарство, способно да снижи с 60 процента негативните последствия за организма от инфаркт и инсулт.
Прозяваме се, за да охладим мозъка си
Изненадващо, все още няма общо обяснение за това, защо хората и животните се прозяват. В продължение на няколко десетилетия, учените са представяли различни остроумни хипотези, но почти всички са били без експериментални доказателства.
Създадена е самовъзстановяваща се интегрална схема
Представете си, че при счупване чипът на вашия компютър или смартфон може да се възстанови сам – така, че дори да не разберете за счупването.
Как правилно да тренираме мозъка си
На ежегодната среща на американската Асоциация по психологически науки, психологът от Мичиганския университет John Jonides представи нови данни, от които следва, че 20 минутното ежедневно изпълнение на тази задача в продължение на ...
Развитието на мозъка при бозайниците започнало с носа
Първите бозайници са били малки нощни животни, ловуващи с помощта на обонянието. Разширението на обонятелния дял в мозъка, съдействало за развитието на други мозъчни центрове при потомството им.
Разработва се фотоапарат фокусиращ след снимане
Технологията, която може да промени представата за фотографията, е описана от Ren Ng в докторската му дисертация, която той защитава преди 5 години в Станфордския университет.
Исландия може напълно да забрани тютюнопушенето
Внесеният за разглеждане в парламента закон ще позволява продажбата на цигари само в аптеките. С рецепта от лекар.
Една таблетка може да ви избави от неприятните спомени
Учените от университета в Монреал (Канада) са намерили начин да заличават лошите спомени, потискайки нивото на хормона кортизол. Смята се, че лошите спомени са свързани с този хормон и според идеята на учените, контролирайки ниво му, ...
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
123456 ... 30
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други