ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Как да отслабнем с помощта на въображението


 

Гледане на Кафе
Хипоталамусът - центърът за управление на цялата ендокринна система. (снимка, Roger Harris).

Работата на хормона при хранене, който ни кара да изпитваме чувство на глад и засилва апетита ни, зависи не само от физиологически, но и от психологически фактори. Отделянето на този хормон може да бъде потиснато, ако мозъкът навреме бъде убеден, че „вече се е нахранил”.
  Смята се, че една от най – честите причини за затлъстяването е свръхпроизводството на хормона грелин. Той засяга всички аспекти на хранителното поведение, като се започне с начина на търсене на храна и отделянето на годно и негодно за консумация, и се завърши с регулацията на апетита. Хормонът се синтезира в стомаха, задстомашната жлеза и хипоталамуса. Нормално неговото ниво расте при чувство на глад и преди прием на храна, а после спада. Когато грелин се образува в излишък, вие чувствате глад и продължавате да ядете, даже когато физическата потребност на организма бъде удовлетворена.
  В същото време, както показал експериментът на психолози от Йейлския университет в САЩ, грелина лесно може да бъде излъган. В своето изследване учените предложили на група доброволци да изпият млечен коктейл, всяка порция от който съдържала 380 калории. На едни от участниците казали, че в техния коктейл има 620 калории, а на другите, че калориите са 140. 
  Докато доброволците приемали своите смеси, учените измервали нивата им на грелин. При тези, които смятали, че пият по – калоричен коктейл, нивото на грелин рязко спадало след приема му. При другата група, с „ниско калорийната” порция, грелинът плавно снижавал количеството си. Оказало се, че психологията влияе на хормоналната система: мозъкът мисли, че са му дали достатъчно хранителни вещества и рязко прекратявал отделянето на хранителен хормон. Резултатите приличат на плацебо ефекта. Резултатите на психолозите подробно са описани в статия на списание Health Psychology /”Психология и здраве”/.
  Изследването би могло да доведе до нов тип лечение на затлъстяването. Достатъчно е нервната система да бъде убедена, че организмът е вече сит и стимулацията на хормона ще бъде прекратена. Някои хора дори не биха имали нужда от съдействието на специалисти – само въображението им, би свършило работа.
  А дотогава е най-добре да се използват познатите ни вече "трикове" за естествено потискане на секрецията на грелин - бавно хранене на маса, а не лапане пред хладилника или направо от тенджерата, както и задължителното присъствие на свежа салата за гарнитура, и на плодове за десерт.
  Наистина ли, цяла шепа зелена салата има по – малко калории, от 1 хамбургер?
 

Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Как да отслабнем с помощта на въображението
Как да отслабнем с помощта на въображението
Работата на хормона при хранене, който ни кара да изпитваме чувство на глад и засилва апетита ни, зависи не само от физиологически, но и от психологически фактори.
Може ли да се успокои болката с помощта на огледало
Оказва се, че огледалната илюзия отслабва болката от възпаления при заболявания на костите и ставите.
55 загадки от LEGO
Във връзка с 55-годишнината от изобретението на легендарните кубчета, LEGO е разработила серия загадки за въображението.
Японските военни са създали летяща робосфера
Радио-управляемият робот, с размерите на баскетболна топка, се отделя от земята с помощта на единствената си перка и поддържа равновесие с помощта на осем подвижни крила, затворени в сферична обвивка.
Изгражда се най – голямата плаваща сцена в света
Оперният фестивал в австрийския град Брегенц се слави с най – голямата в света плаваща сцена, която се монтира във водите на езерото Бодензее и се декорира така, че неизменно поразява въображението. Предходните години не правят изключение.
Петнистият кон не е измислен от древните художници
Преди около 25 хиляди години, по стените на европейските пещери, хората започнали да рисуват нови същества. Сред носорози, диви бикове и други животни, се появяват бели коне с черни петна. Какво е това - плод на въображението или резултат ...
Неочаквано решение на японски изобретател
Японският изобретател Исе Коге предлага, тайфуните да бъдат унищожавани из-под водата с помощта на специално изработени подводни помпи.
Нашето ДНК запомня, какво е било детството ни
Социално-икономическите условия, които са съпровождали човек в детството му, се записват в ДНК с помощта на епигенетичен код.
Фантастичният притеглящ лъч ще стане реалност
NASA е възложила на космическия център Годард разработката на устройство, захващащо и притеглящо обекти с помощта на лазерен лъч.
Хората ще се учат да управляват неща със силата на мисълта
Американски специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего са разработили устройство, позволяващо управлението на телефона да става без помощта на ръцете.
123456 ... 11
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други