ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Какво ще шепнат Google Glass и защо това е добре

  В началото на 2012 година очилата на Google бяха само смела прогноза: ако някой е вярвал, че компанията ще направи компютър, носен на лицето, то е смятал, че това е въпрос на по-далечно бъдеще. Няколко месеца по-късно Google обявиха, че работят над Project Glass, а през 2013 г. очилата-компютър ще се появят на пазара. Според последните новини, Google възнамеряват да удържат на думата си.

Гледане на Кафе

  Прототипът на очилата, близък до това, което ще се продава, вече е готов и някои щастливци дори са го ползвали. Един от „избраниците“ е главният редактор на блога  The Verge – Джошуа Тополски.
  В статията и видеото за впечатленията си от  Google Glass има два важни момента: единият – когато Тополски излиза на улицата и дълго не може да намери сили да говори с очилата, произнасяйки заветната фраза "Окей, Glass!", която ги активира; вторият момент – е неговият разказ за това, доколко екранът Glass е невидим, ако престанеш да му обръщаш внимание.

  „Екранът не те разсейва, не се чувстваш обременен от него. Той си е на мястото, а в следващият момент – изведнъж изчезва. Не казвам, че това е шокиращо. Няма дисхармония. Просто нещо ново в полезрението.“
  Дали тези очила са чудо? Ако говорим за самото устройство, то те са значително инженерно достижение, но не концептуално. Първите носими компютри, с дисплеи пред очите, се появиха още преди 20 години. Изследователят Тед Стърнър още от 1993 година носи на главата си прототип на устройството, което после нарекоха Project Glass. Стърнър успя да се премести от Технологичният институт на Джорджия в Google, за да оглави екипа, правещ  Glass.
  За 20 години се е променил не само дизайнът на очилата. През цялото време Стърнър е използвал своя прототип за да води бележките си с помощта на джобна клавиатура. На компютъра, чиито части били зашити в яке, бил пуснат модифицираният текстов редактор Emacs.

  Интерфейсът на  Google Glass няма нищо общо със стърнаровия Emacs. Той наследява характеристиките на съвсем други изследвания, свързани с ubiquitous computing /буквално - „вездесъщите изчисления“/ и calm technology («спокойни технологии»). Тяхната основна идея се състои в това, че за да се направят интерфейси, не изискващи непрекъснато внимание и въвеждане от потребителя,  информацията трябва да се предоставя по начин, който не разсейва и не пречи на човека да се занимава с работата си.
На Google Glass може да задавате въпроси с гласа си, да сортирате резултатите от тъчпада, но по подразбиране потребителят вижда пред себе си картите  Google Now. Това име постепенно става привично за потребителите на Android. Google Now — това е «търсене, без търсене», което се опитва да даде на потребителя информацията, която му е нужна в даден момент.

  Например, Google Now запомня маршрутите, по които потребителят се движи, и се опитва да напомня навреме за пристигането на обществения транспорт. Ако от заявките към търсачката Google разбере, че потребителят се интересува от едни или други отборни спортове, тя ще обявява резултатите от мачовете. И така нататък – примерите са много и стават все повече. Непрекъснато учат  Google Now да получава информация от по-голям брой услуги и да прави подсказки на различни теми. Свои модули за Google Now разработва едва ли не, всяко подразделение на Google, като така системата обещава да стане всеобемаща в определен момент.
Google Now е интересен на вашия телефон, но като постоянен спътник и съветник, живеещ в полупрозрачното прозорче Google Glass, той придобива напълно различен статус. Сполучливите подсказки ще станат незаменими. Тук може да се пофантазира и на тема, какво пристрастяване към Google Glass ще има у поколението, чийто мозък ще се срасне с всички издания на Google.
  Ако Google успее да направи наистина незабележим интерфейс, съчетан с полезни подсказки, то така или иначе, това ще бъде голямо постижение. Може би точно в това се състои чудото на Google Glass, именно в картите Now, а не в гласовите команди – ключът към тяхната популярност.

Гледане на Кафе
Дата: 5 - ти март 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Какво ще шепнат Google Glass и защо това е добре
Какво ще шепнат Google Glass и защо това е добре
Може би точно в това се състои чудото на Google Glass, именно в картите Now, а не в гласовите команди – ключът към тяхната популярност.
Google демонстрира възможностите на очилата Project Glass
Google публикува видео, от което може да се добие представа за възможностите на това необичайно устройство.
Социалната мрежа Google плюс започва регистрация на бизнес страници
Google разширява възможностите на социалната мрежа Google плюс, която стартира през юни.
20 години Web. Защо това изобретение на Тим Бърнърс-Лий е важно и до днес
Световната Мрежа, World Wide Web отпразнува на 6 август своя 20-годишен юбилей. На този ден през 1991 г. британският инженер Тим Бърнърс-Лий заедно с колегите си, работещи в Европейския център за ядрени изследвания (CERN), публикували ...
Google анонсира услугата - облачна - музика
Както се очакваше, на преминалата конференция в Сан Франциско /Калифорния,САЩ/, Google обяви стартирането на музикалния сървър Music Beta by Google.
С какво екосистемите биха могли да поучат еврозоната
Еврозоната е сложна мрежова система, подобна на тази, която съществува в природата. Това и придава качества, които рядко се разглеждат от икономистите, но биха могли да помогнат да се разбере настоящата криза.
Google представи нова версия на Android
На конференцията Google I/O 2011 /проведена на 10-11 май 2011 г. в Сан Франциско, Калифорния/, компанията Google направи няколко анонса, свързани с мобилната операционна система Android.
Защо спим
Около една трета от живота ни преминава в сън. Ако ни лишат от това – ще се разболеем.
Logitech се отказва от поддръжка на платформата Google TV
Изпълнителният директор на швейцарската компания Logitech - Guerrinо De Luca нарече пускането на конзолата Revue за платформата Google TV грешка.
Защо многоклетъчните организми не се разпадат на отделни клетки
Според изследователите, близкото родство между отделните клетки ги лишава от смисъл да се конкурират помежду си и това е основната причина многоклетъчните организми да запазват целостта си.
123456 ... 51
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други