ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Какво се знае за разработването на ядрени оръжия от Иран


  Миналата седмица Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува, най-изчерпателния до сега, доклад за предположенията по разработването на ядрени оръжия от Иран. В него ясно се заявява, че Иран нарушава Договора за неразпространение на ядрено оръжие.
  Най-новата и интересна информация, която съдържа документа е  заключението, че страната се стреми да създаде водещо устройство, което може да бъде поставяно на балистични ракети със среден обсег: по-трудно се засичат и унищожават.
  МААЕ вече повече от десет години следи иранските съоръжения за обогатяване на уран-235. Концентрацията на този изотоп в урановата руда е около 1%. Когато тя достигне 3.5-5%, уранът може да се използва като гориво. При концентрации над 90% - става материал за ядрени бомби.
  Иран настоява, че центрофугите правят само гориво. Страната е предоставила на инспекторите от МААЕ ограничен достъп до своите съоръжения, но това не помага в отговора на редица въпроси, свързани с плановете на Иран за разширяване на програмата им за обогатяване на уран. Основна част от доклада на организацията е посветена на този аспект. Този път въпросът е, какво е известно за разработката на технологии в Иран, необходими за ядрено оръжие.

Гледане на Кафе
Схема на вероятната иранска бойна глава.

  Има сведения, че ирански учени са провели изпитания на взривни вещества с волфрам, който може да служи като заместител на урана. Изследванията са нужни, ако искат да се научат да компресират урана до критична маса, необходима за самоподдържаща се ядрена реакция. За целта са необходими устройства, които при бързата компресия предизвикват избухване на неутрони, предизвикващи верижна ядрена реакция. Съдейки по масата и формата на тестваните материали, те са предназначени за използване в качеството им на бойни глави за балистичната ракета със среден обсег «Шахаб-3».
  Агенцията твърди, че по-голяма част от работата се изпълнява от техеранския Технологичен университет Mалек-Ащар. Помагат му  Университета Shaheed Beheshti и Технологичния университет Amirkabir. Убитият преди година ядрен физик Маджид Шахриар е работел именно в Shaheed Beheshti.
  Физикът Джеймс Актън, сътрудник на Фондация Карнеги за международен мир (САЩ), въз основа на казаното стига до извода, че Иран се стреми да създаде оръжие, произвеждащо имплозия. Бомбата се детонира от взривни вещества, обграждащи кухата топка от високо обогатен уран. В сърцевината на сферата ще има малък неутронен  инициатор – вероятно, от уран и деутерий.
  При детонацията, взривните вещества в сферата се свиват до критична маса. В близост до точката на максимална компресия, започва синтез в ядрата на деутерия и излъчване на неутрони, което предизвиква ядрената експлозия. Ако устройството има обвивка от ниско обогатен уран, то за част от секундата бомбата ще съхрани своята цялост и това ще повиши ефективността и. Г-н Актън смята, че мощността на такова оръжие може да достигне 10-30 килотона тротилов еквивалент, което приблизително съответства на бомбата, хвърлена над Нагасаки.
  За разлика от ядрените оръжия на големите ядрени държави, иранският проект не включва втори етап на синтез, което може да увеличи мощността до 100 килотона.
  Задачата се усложнява и от избора на уран. Като правило, в ядрените оръжия се използва плутоний-239, защото по-добре улавя и отделя повече неутрони по време на разпада, което му придава по-голяма експлозивна сила. Преимуществото на урана пред плутония е, че изисква по-малки производствени мощности, които лесно се прикриват.
  Някои анализатори са недоволни от доклада на МААЕ. Според тях, по-голямата част от данните са от края на хилядолетието и не става ясно, до каква степен програмата е напреднала. В същото време, те са съгласни, че по обхват и подробности, доклада е изключително пълен. Той може да насърчи Русия и Китай да се съгласят на санкции срещу Иран. От друга страна, тези страни се ръководят от политически съображения, а не от технически подробности, така че докладът едва ли ще им повлияе.

Гледане на Кафе
Дата: 15 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Какво се знае за разработването на ядрени оръжия от Иран
Какво се знае за разработването на ядрени оръжия от Иран
Миналата седмица Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува, най-изчерпателния до сега, доклад за предположенията по разработването на ядрени оръжия от Иран. В него ясно се заявява, че Иран нарушава Договора за неразпространение ...
На добър път в надпреварата за кибервъоръжение
Добре дошли в новата ера приятели! Тя започна преди около година, когато някакъв ирански компютър, без всякаква видима причина, започнал да се рестартира непрекъснато.
В Русия е синтезиран 117 елемент
В центъра за ядрени изследвания в Дубна, учени от Русия и САЩ , съвместно синтезирали 117 химичен елемент, съдържащ супер тежко атомно ядро от 117 протона.
Основателят на PayPal строи либертарианската утопия върху плаващи острови
Идеята е, на тези своеобразни независими територии, да се формират нов тип общества, чиято основа е личната свобода. Общностите ще бъдат свободни от наредби, закони и морални конвенции, включително регламенти за неща като заплати или ...
FORBES публикува прогнозата на футуролози за следващото десетилетие
Известното американско списание публикува любопитна статия, от която читателите разбират, какво ни чака през новото десетилетие.
20 години Web. Защо това изобретение на Тим Бърнърс-Лий е важно и до днес
Световната Мрежа, World Wide Web отпразнува на 6 август своя 20-годишен юбилей. На този ден през 1991 г. британският инженер Тим Бърнърс-Лий заедно с колегите си, работещи в Европейския център за ядрени изследвания (CERN), публикували ...
Войниците на бъдещето ще станат невидими
Центърът за инженерно-физически изследвания във Великобритания работи над нов тип тъкан, която ще използва слънчевите фотоелектрични елементи, термоелектрични устройства и най –новите олекотени батерии.
Ново устройство ще изключва ненужното звено в хранителната верига
Как да ядете много, без да губите фигурата си. Изобретателят на Segway знае отговора.
Adobe Flash. Какво всъщност се случи
Същността на събитието е по – скоро положителна, отколкото отрицателна.
Нова теория предполага възможността за ядрена реакция без разделяне или сливане на ядра
Предлагат алтернативна теория за ниско енергийни ядрени реакции.
123456 ... 12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други