ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Кабели от нанотръбичи ще заменят обичайните проводници


  Проводимостта на такива продукти е по-висока от тази на повечето метали, а тежат шест пъти по-малко в сравнение с конвенционалните кабели.

Гледане на Кафе
Екипът в непълен състав. От ляво на дясно: Robert Vajtai, Enrique Barrera и Yao Zhao. (снимка: Jeff Fitlow / Rice University)

  Като материал за проводници,изследователи от Университета Райс (САЩ) са използвали нишковидни двустенни нанотръби, получени по метода на химическо отлагане на пари(CVD). От тези влакна били изплетени кабели с дебелина от 4 до 44 микрона/за сравнение: диаметърът на човешкия косъм е от 40 до 80 микрона/.
  За да подобрят проводящите свойства на изделието, те ги легирали с йод. В резултат проводимостта (съотношение на проводимост и тегло), изпреварила повечето метали, включително често използваният за кабелна инсталация мед, като отстъпвали само на натрия.

Начинът на свързване на нанокабела. /изображение: списание Nature/

  Ефективността на нанопроводниците е проверена с помощта на флуоресцентна крушка, която трябвало да се захранва от традиционна ел.инсталация. Лампата работила повече от седмица, като проводниците през това време не показали признаци на влошаване.
  Ръководителят на изследването, професорът по механика и материалознание Enrique Barrera заяви, че неговият екип е в състояние да създаде по – дебели и по – дълги проводници, с още по – добри проводящи свойства. Те могат да бъдат използвани там, където теглото има значение – например, при окабеляване на самолети и автомобили.
  Резултатите са публикувани в Scientific Reports (приложение на списание Nature).

Гледане на Кафе
Дата: 9 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Кабели от нанотръбичи ще заменят обичайните проводници
Кабели от нанотръбичи ще заменят обичайните проводници
Проводимостта на такива продукти е по-висока от тази на повечето метали, а тежат шест пъти по-малко в сравнение с конвенционалните кабели.
Изкуствени листа ще заменят електроцентралите
Американски учени от Масачузетския технологичен институт първи са създали така наречените изкуствени листа
Германски учени са разработили безжични велосипедни спирачки
Дългите кабели и впечатляващите ръчки са заменени с три компактни елемента, работещи с едно докосване.
Сенчестият интернет ще бъде различен
Организирайки революция с помощта на „уеб-куфар” и децентрализирана Bluetooth-мрежа, можете да възстановите държавата, ако разполагате с импровизиран радиоинтернет.
Разработен е първият в света еластичен кабел
Японската компания Asahi Kasei Fibers е създала еластичния кабел Roboden, разтеглящ се с половината от дължината си. Това е първата подобна разработка в света.
Apple патентова универсален захранващ адаптер
Apple е подала в американското ведомството за патенти и търговски марки (USPTO) заявката за патент на захранващ адаптер, подаващ електричество едновременно на няколко приспособления от различен тип.
Създадена е пет пръстова компютърна мишка
Според разработчиците, контролерът ще е много подходящ за работа с професионални програми – например, с пакети за 3D моделиране.
Увеличителна леща превръща телефона в таблет
Докинг-станцията Mini Cinema за iPhone има същото предназначение – да увеличи изображението при гледане на видео.
Девет-струнна китара, на която може да се свири като на пиано, вече е в продажба
Оригиналният инструмент се закрепя върху поставка, като синтезатор. От деветте му струни могат да се извличат звуци и акорди в пет октави.
Нова технология ще повиши капацитета на литиево-йонните батерии 10 пъти
Изследователи от Северозападния университет (САЩ) са открили начин за десетократно подобряване на ключовите характеристики на литиево-йонните батерии – зареждане, капацитет и скорост.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други