ТЪРСИ
Гледане на Кафе

И отново: доколко е възможно пътуване във времето


  Изглежда, че пътуването във времето е просто фантастика. Машината на времето, описана от Хърбърт Уелс в края на XIX век, все още никой не е създал, но нека не се отказваме – науката продължава да прави открития.
  Пътуването във времето не е в противоречие с общата теория на относителността. Тя прогнозира, че времето минава по-бавно при силна гравитация, така че живеейки в бунгало, остаряваме по – бавно, отколкото на върха на небостъргач. Получава се така, че за да се направи машина на времето, трябва просто да се включат две области, където времето тече с различна скорост.
  Нека единият такъв регион е Земята, а другият - място, в непосредствена близост до черна дупка, с нейната страшна гравитация. Представете си, че в понеделник сутрин и на двете места сверим часовниците. Когато на Земята дойде петък, в близост до черната дупка все още ще е сряда. Така, ако можете в един миг да отидете там, ще сте се преместили с два дни преди петък. Voila!
  Възможно ли е да се направи такова пътуване? По принцип, да. Според квантовата теория, тъканта на пространство-времето е една малка топка от къси преходи през времето и пространството - така наречените „къртичи дупки“. Няколко крачки в този тунел ще ви отделят на светлинни години от Земята, от другата страна на галактиката - или в бъдещето, или в миналото. Напълно е възможно, "призрачните" частици, наречени неутрино, редовно да правят такъв трик.

Гледане на Кафе
снимка: Tayrawr Fortune.

  Човекът обаче, е много по-различен от неутриното. Освен това, преди такова пътуване да се превърне в реалност, е необходимо решаването на редица практически проблеми. В частност, е необходимо свързването на времената и местата на тръгване и пристигане. После, предстои разширяването на една „къртича дупка“ до макро-размер и намирането на начин, входа и изхода да се поддържат отворени. Трябва да се отбележи, че тези образования са изключително нестабилни и могат да се затворят по всяко време, за миг. За да се държат отворени, трябва да има хипотетичен вид материя, с отблъскваща сила на гравитацията. Науката все още не знае за съществуването на такива екзотични материи. Затова пък знае, че за създаването на квантов тунел с диаметър около три метра, ще е необходима енергията, произвеждана от всички звезди в Млечния път за година.
  Дори, ако някога успеят да решат тези проблеми, такава машина на времето няма да може да ни изпрати в миналото. Ще можем да видим динозаврите само в един случай – ако извънземни са оставили на Земята машина на времето преди минимум 65 милиона години.
  Затова пък, ако се сдобием с машина на времето, то веднага ще могат да ни посещават представители на бъдещи цивилизации. Тук възниква въпросът за „ефекта на пеперудата“? Оказва се, че квантовата физика има отговор на това.
  Учените не за пръв път се опитват да "телепортират" частици чрез прехвърляне на информация за тях. През януари, тази година, г-н Сет Лойд/ Seth Lloyd/ от Масачузетския технологичен институт (САЩ) и Ефраим Стайнбърг/ Aephraim Steinberg/ от Университета в Торонто (Канада) показаха, че това е възможно не само в пространството, но и във времето. Както е известно, квантовите състояния на частиците се променят при опит да бъдат измерени - ами ако бъдат измерени в бъдещето?
  При опитите с фотони се изяснило, че пътуването във времето уважава причинно-следствените връзки. Изследователите заставяли фотони да пътуват назад във времето, а след това променяли поляризацията им. С други думи, фотонът се връщал в миналото за да убие дядо си, което само по себе си е първоначалната поляризация.
  Така че, поради особеностите на квантовите измерения, винаги едно от двете неща не се получавало – или пътуване във времето, или промяна в поляризацията.
  Законите на физиката, изглежда, решително стоят зад здравия разум. Точно затова, вратата в друго време остава отворена.

Гледане на Кафе
Дата: 11 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: И отново - доколко е възможно пътуване във времето
И отново - доколко е възможно пътуване във времето
Пътуването във времето не е в противоречие с общата теория на относителността. Тя прогнозира, че времето минава по-бавно при силна гравитация, така че живеейки в бунгало, остаряваме по – бавно, отколкото на върха на небостъргач.
Японски автобус за пътуване първа класа
Японците, както е известно, са експерти по личния комфорт. Затова не е изненадващо, че точно в Япония е създаден най – комфортния в света автобус.
Холандски изобретател е намерил способ за отглеждане на гори в пустинята
Победител на годината, според списание Popular science, е просто устройство, с чиято помощ е възможно всички пустини на Земята да бъдат покрити с гори.
Чувство за време
Времето, наред с пространството, е една от основните форми, в които съществува материята. Всички наши анализатори възприемат движението на материята не само в пространството, но и във времето. Всички биохимични и физиологични процеси ...
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Вече е възможно ползването на пощата Google Gmail и офлайн
За да проверите пощата си офлайн, трябва да инсталирате приложението Gmail Offline за брузъра Chrome.
Диабло III е възможно да излезе през 2011 година
Играта изглежда невероятно. Едва през третото тримесечие на тази година ще можем да започнем публичното и тестване - каза г-н Морхайм.
Възможно е, в една от фреските си, Микеланджело да е скрил изображение на мозъчен ствол
Изкуствоведите отдавна се смущават от това, как Микеланджело, прекрасен анатом, е изобразил гърлото Господне на една от фреските в Сикстинската капела. Новата хипотеза гласи, че великият художник е зашифровал тук, изображение на ствола ...
Как климатът влияе на човешките мисли
Изследователи от университетите Оксфорд и Рединг (Великобритания) каталогизирали и анализирали споменаването на времето в класическата музика от XVII век до наши дни.
Ще клонираме ли неандерталци
Клонирането на неандерталец е не само възможно, но и изгодно.
123456 ... 15
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други