ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Историята за това, как скромни китайски учени са изобретили мощно лекарство срещу малария


  Преди четиридесет години, таен военен проект на комунистически Китай подари на света едно от най-големите открития в съвременната медицина. Артемизининът/Artemisinin/ е бил и остава най-ефективното средство за лечение на малария. Доскоро обаче, произходът на препарата беше тайна.
  "През 2005 г. в Шанхай се срещнах с китайски учени и попитах кой е изобретил артемизинина. Никой не знаеше отговора. Бях шокиран." – разказва Луис Милър, научен сътрудник в американския Национален здравен институт.
  Г-н Милър и колегата му Синчжуан Су решили да се поровят в историята на препарата. Прочитайки писма, бележки на изследователи и стенограми, от тайни някога конференции, стигнали до извода, че главната заслуга принадлежи на фармаколога Ту Юю/Tu Youyou/. Преди два месеца, тя получи най-високото отличие за медицина в САЩ - наградата Ласкер.

Гледане на Кафе
Tu Youyou при връчването на наградата Ласкер. (снимка: Stephanie Badini)

  Въпреки своите 80 години, г-жа Tу все още работи в пекинската лаборатория, където продължава да изследва Artemisinin. Малко преди получаването на наградата тя разказа на британското списание New Scientist, как се е случило всичко. Журналистът я описва като миниатюрна жена, с къса, черна като смола коса, къдреща се над ушите. Очилата висели на верижка около врата и. В отговор на всяка похвала, тя ставала все по-тиха и скромна, но при споменаването за славно свършената работа, се усещала неугасващата с годините страст на истинския изследовател.
  Г-жа Ту вървяла към откритието през 1960-те и 70-те години – разгара на Културната революция. Това било време на хаос и страх: учените и интелектуалците били смятани за класови врагове; изпращали ги да работят в селското стопанство "за превъзпитание". Научните публикации били забранени.
  В същото време кафкианското правителство разбирало неотложната необходимост да се направи някакъв научен пробив, за да бъде доказана вселенската правота на избраната политическа система. Един от малкото съюзници на комунистически Китай - Северен Виетнам, в тези години воювал с Южен Виетнам, който активно бил подпомаган от САЩ и губел повече войници от малария, отколкото от куршуми. Основното лекарство тогава бил хлороквин, но маларийният паразит бързо придобивал резистентност към него.
  На 23 май 1967 г. Мао Цзедун учредил секретен проект по разработката на нов препарат. Нарекли програмата «523» - просто в съответствие с датата. В продължение на няколко години, стотици учени правили опити с хиляди синтетични съединения – безуспешно. Аналогичен проект работел и в САЩ – също без резултат.
  Тогава китайците се обърнали към народната медицина. Правителството помолило Академията по традиционна китайска медицина да му изпрати на помощ един от сътрудниците си. Този сътрудник се оказал Ту Юю. Тя била в зората на кариерата си. Изучавала и китайска, и западна медицина, и разбирала, че нещата няма да са лесни. "По това време, в САЩ и Китай бяха тествани над 240 000 съединения." - казва тя.
  Малко след присъединяването към проекта, г-жа Ту е изпратена в южната провинция Хайнан – лично да наблюдава епидемията. Тъй като по същото време съпругът и бил заточен на село, тя трябвало да остави четиригодишната си дъщеря на грижите в детски дом. Шест месеца по-късно, когато майката се върнала, дъщерята не я познала и се скрила от "чуждата жена, дошла да я вземе." Но изследователката, изглежда, не съжалява за това. "Работата беше на първо място, така че аз безусловно бях готова да пожертвам личния си живот." - казва тя.
  Заедно с трима помощници, г-жа Ту изучила повече от 2000 рецепти на традиционната китайска медицина в библиотеката на Академията. Изследователите приготвили 380 билкови екстракти, които тествали на мишки. Едно от съединенията намалило броя на маларийните плазмодии в кръвта. Получили го от едногодишния пелин Artemisia annua - растение, широко разпространено в Китай. В древността било използвано за лечение на "интермитентна треска" (един от симптомите на малария).
  Допълнителните тестове разочаровали учените: лекарството престанало да дава резултат. Тогава г-жа Ту препрочела рецептите, написани преди 1600 години и обърнала внимание на думите, че връзката с пелин трябва да се подържи във вода и след това да се пие от настойката. Тя разбрала, че грешката е в това: изследователите кипвали отварата, в резултат на което, вероятно, повреждали основното активно вещество. Тогава направили друг препарат, използвайки разтворител, кипящ при 35 градуса. Тестовете върху мишки и маймуни показали 100 % ефективност.
  Оставало да изяснят, ще действа ли на човешкия организъм и доколко е безопасно. Г-жа Ту предложила да приеме лекарството първа. „Върху мен, като ръководител на изследователската група, лежеше специална отговорност.“ – пояснява учения. Всичко завършило по най – добрият начин. След това тествали лекарството на работници, заразени с малария в гората. Треската утихнала и паразитите изчезнали от кръвта 30 часа след началото на лечението.
  Резултатите от изследванията били публикувани едва през 1977 г., когато Културната революция утихнала. Както често се случва в тоталитарните общества, авторите останали анонимни. "Направих го в знак на благодарност за образованието, което ми даде страната." - казва г-жа Ту.
  Откриването на артемизинина остава източник на гордост за Китай. Той все още помага на десетки милиони хора всяка година и все още се произвежда от едногодишен пелин, растящ в Китай, Виетнам и на изток от  Африка. Сега се правят опити за получаване на щамове с по-високо съдържание на активното вещество.
  Първите признаци на резистентност са били забелязани едва през последното десетилетие – в Камбоджа. Препаратът все още работи, но по – бавно: лечението отнема четири дни, вместо два. За да се избегне развитието на резистентност, препаратът се назначава заедно с други противомаларийни средства, което затруднява паразита.

Гледане на Кафе
Дата: 16 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Историята за това, как скромни китайски учени са изобретили мощно лекарство срещу малария
Историята за това, как скромни китайски учени са изобретили мощно лекарство срещу малария
Преди четиридесет години, таен военен проект на комунистически Китай подари на света едно от най-големите открития в съвременната медицина.
Лекарство от хлебни дрожди ще лекува рани
Норвежката компания Biotec Pharmacon въз основа на хлебна мая е разработила средство, което ускорява зарастването на рани.
Картофите – средство срещу хипертония
Условието е - към картофите да не се добавя кетчуп, оцет или майонеза.
Учените са много близо до създаването на ваксина срещу рак
Получен е вирус, който сам намира раковите клетки и потиска растежа на метастатичните тумори, без да засяга здравите тъкани.
Как хипитата спасиха физиката
Книгата на професора от Масачузетския технологичен институт разказва за това, с какво квантовата физика е задължена на контра-културните учени от Бъркли.
Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
НАСА представи проект на най – мощната ракета в историята на космонавтиката
Супертежката Space Launch System е предназначена за извеждането на космически кораби далеч зад пределите на земната орбита и транспортиране на едрогабаритни товари.
Конфуций
Една от най – великите личности в историята на човечеството е китайският философ Конфуций. Той разработва учение опиращо се на личната нравственост и на схващането, че управниците трябва да служат на народа с личния си пример. Повече ...
Учени открили уникални свойства на светлината
Група учени под ръководството на Стивън Ранд е открила, че при подходяща интензивност, когато светлината преминава през материал, не провеждащ електричество, светлинното поле е способно да създава магнитно въздействие, което е 100 ...
Пет от най-големите американски интернет-доставчици започват борба срещу незаконно съдържание
Компаниите ще уведомяват доставчиците за незаконно онлайн разпространение на техни материали.
123456 ... 54
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други