ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Исландия пише новата си конституция чрез Интернет


 

Гледане на Кафе
Това е техният Алтинг/парламент/ в столицата Рейкявик. (снимка: Dr. Jaus.)

Конституцията на страната се създава с участието на гражданите, общуващи с Конституционния съвет чрез Facebook.
  Колкото и да не ни се иска, пряката мрежова/електронна/ демокрация е малко вероятно да се установи веднага. Между нея и така наречената съвременна представителна демокрация може би ще има междинни етапи. Пример за това е работата над новата конституция на Исландия, в която чрез Интернет може да се включи всеки гражданин на най – старата демокрация в света.
  Старата конституция на Исландия датира от 1944 г. , когато е обявена  независимостта и от Дания. Всъщност конституцията е Датска, като „крал” е заменено с „президент”. Исландците решили да пренапишат конституцията си, подтикнати от икономическата криза: новото правителство счита, че старият основен закон не осигурява адекватна защита от разрушаването на околната среда, както и от международните финансови спекулации.
  Исландците с всеобщо гласуване избрали 25-те члена на Конституционния съвет от общо 522 кандидати. Този съвет започнал законотворчеството с изучаването на доклад от 700 страници, съдържащ желанията на 950 случайно избрани жители на страната/Национален форум/, които те изказали в рамките на един ден – 6 ноември 2010 г. Мненията на хората били излъчени директно в сайта на Конституционния съвет и на неговата Facebook страница. Гражданите могат да изпращат своите предложения на Съвета чрез Facebook /отчетни записи има у две трети от 320 хиляди исландци/ или чрез регистрация в Конституционния сайт. Всички мнения преминават през едно ниво на модерация, отсейващо „Творбите” на исландските „тролове”, след което всички коментари и предложения стават предмет на обсъждане. При съвместната работа на гражданите със Съвета се използват и Flickr, Twitter и YouTube.
  Сред „потребителския контен”, вече попаднало в проекта за Конституция, е хуманното отношение към животните. Този проект трябва да бъде одобрен и от Парламента, и от всенароден Референдум. В проекта са документирани правото на гражданите до чиста околна среда, достъп до всички документи на правителството/браво!/, а също така е посочено, че ресурсите на Исландия/включително рибата в икономическата зона/ са собственост на народа. /Риболовните дружества трябва да кажат „сбогом” на евтините лицензи за риболов./
  Конституцията, която получава Исландия вероятно ще се превърне в класика на конституционното право - като американската или тази, на Западна Германия. Би могла да служи и като модел за по-изостаналите страни.
 

Гледане на Кафе
Дата: 16 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Исландия пише новата си конституция чрез Интернет
Исландия пише новата си конституция чрез Интернет
Конституцията на страната се създава с участието на гражданите, общуващи с Конституционния съвет чрез Facebook.
Всички издания на списание Плейбой ще се появят в интернет
Списанието Playboy ще предостави достъп до пълната колекция на своите издания чрез интернет.
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Северна Корея засилва пропагандата чрез интернет
В правителственият уеб-сайт на Северна Корея са се появили икони на най – популярните социални мрежи - Twitter, Facebook и популярните южнокорейски портали - NHN и Daum, където могат да бъдат публикувани съобщения с критичен характер ...
Исландия може напълно да забрани тютюнопушенето
Внесеният за разглеждане в парламента закон ще позволява продажбата на цигари само в аптеките. С рецепта от лекар.
Интернет-архив създава хранилище за печатни книги
Целта на новият проект на Internet Archive е да събере по едно копие от всички отпечатани някога книги, като обещава запазването на томовете при оптимална температура и влажност.
Google ще пуска услуга за бърза доставка на стоки
Според вестник Wall Street Journal, можем да очакваме нова услуга на Google за експресна доставка на стоки, закупени в интернет.
Най – бързият интернет е в Южна Корея
Компанията Pando Networks, обработила данните, събрани от 20 милиона компютри по цял свят и оценила скоростта на достъп до Интернет в различните страни.
На добър път в надпреварата за кибервъоръжение
Добре дошли в новата ера приятели! Тя започна преди около година, когато някакъв ирански компютър, без всякаква видима причина, започнал да се рестартира непрекъснато.
20 години Web. Защо това изобретение на Тим Бърнърс-Лий е важно и до днес
Световната Мрежа, World Wide Web отпразнува на 6 август своя 20-годишен юбилей. На този ден през 1991 г. британският инженер Тим Бърнърс-Лий заедно с колегите си, работещи в Европейския център за ядрени изследвания (CERN), публикували ...
123456 ... 22
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други