ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Исландия може напълно да забрани тютюнопушенето


 

Гледане на Кафе
Рейкявик от птичи полет. (снимка: Jose Fuste Raga / Corbis)

Внесеният за разглеждане в парламента закон ще позволява продажбата на цигари само в аптеките. С рецепта от лекар.
В Русия, едва наскоро копираха американската кампания от 1980-те срещу тютюнопушенето, включваща големите надписи „Пушенето убива” върху цигарените кутии. В България ситуацията е подобна. Америка съвсем наскоро реши да постави върху цигарените пакети зловещи снимки на последиците от пушенето. Австралия пък, едва сега се готви да продава цигарените кутии в неприятен маслинен цвят без лого. В родината на интернет-демокрацията, Исландия, пушачите скоро могат да бъдат приравнени към болните.
  Законопроектът, който ще се разглежда от парламента през есента, включва планомерно 10 годишно настъпление срещу тютюнопушенето. На всички обществени места, дори в автомобилите, където има деца, пушенето ще бъде забранено; никотинът ще бъде признат за наркотик; цигари ще се продават само в аптеките, без лого и със стандартен шрифт – отначало само на навършилите 20 години, а след това само на тези, които имат рецепта от лекар, че са безнадеждно никотинозависими, не подлежащи на терапия. Отначало цените на цигарите ще се покачват с 10 % на година, а когато започне продажбата само по рецепти, цените ще паднат, защото е неправилно да се възползват от БОЛНИТЕ!
  Зад проекта стоят бившият министър на здравеопазването Siv Fridleifsdottir, Исландската медицинска асоциация и активисти против тютюнопушенето. Един от лекарите/и активист/, председател на Исландското кардиологично дружество Thorarinn Gudnason, привежда осем аргумента в полза на забраната на цигарите. Само пет месеца след въвеждането през 2007 г на тотална забрана за пушене в кафенета и ресторанти, количеството на случаите с остър коронарен синдром сред мъжете непушачи е намалял с 21%. Г-н Gudnason очаква, че забраната ще  намали броят на смъртните случаи от инфаркт и рак на белия дроб поне три пъти. Сега от 1500 смъртни случая годишно в Исландия, 20% са причинени от тези заболявания.
  Докато много членове на правителството се съмняват, че парламента ще приеме плана на бившия министър и лекарите, трябва да се отбележи, че на исландците им е присъща волята за борба с тютюнопушенето: през последните 20 години, пушачите са намалели наполовина - от 30% до 15%. И това е най-ниският процент в Европа.
 

Гледане на Кафе
Дата: 5 - ти юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Исландия може напълно да забрани тютюнопушенето
Исландия може напълно да забрани тютюнопушенето
Внесеният за разглеждане в парламента закон ще позволява продажбата на цигари само в аптеките. С рецепта от лекар.
Исландия пише новата си конституция чрез Интернет
Конституцията на страната се създава с участието на гражданите, общуващи с Конституционния съвет чрез Facebook.
Може ли робот да обича и да бъде обичан?
Ако се вярва на създателите на механичния симулатор на емоции Lovotics, напълно е възможно. Друг е въпросът, дали може да се разчита на взаимност…
Съдбата на Международната космическа станция остава неясна заради аварията на руската ракета - носител
Днешните обитатели на МКС могат да издържат не много дълго, а към края на годината станцията може напълно да се обезлюди.
Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
Apple ще представят часовниците iWatch още тази година
Това, което преди няколко години изглеждаше фантастика, днес придобива напълно реални черти.
Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието ...
От електронен - към изкуствен мозък
Изкуственият аналог на малкия мозък в експерименти върху животни се оказал напълно функционален: електронната протеза превеждала сензорните данни в двигателни реакции и осигурявала изработването на условен рефлекс.
Nokia може скоро да загуби лидерството си в пазара на смартфони
Анализаторите на Nomura прогнозират съществено пренареждане на силите в световния пазар на смартфони.
Всяка повърхност може да стане тъчскрийн
Системата OmniTouch, създадена от специалисти на Microsoft Research и Mellon University в Карнеги, се състои от устройство за разпознаване на жестове и лазерен пико проектор.
123456 ... 43
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други