ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Инфекциозните заболявания могат да се откриват от космоса


  Учените са потвърдили зависимостта между промяната в осветеността на градовете, видна от сателитните снимки, и разпространението на инфекции.
  Яркостта на осветлението в големите градове, ако се сравни нивото и на няколко места и за определен период от време - свидетелства за колебания в числеността на населението. Логично е да се предположи, че сезонните епидемии от инфекциозни заболявания в по – слабо развитите страни могат да бъдат свързани със сезонните миграции: плътността на хората расте и те по – често се заразяват един от друг.

Гледане на Кафе
Картата на Нигер; с "шипове" са обозначени населените пунктове и райони с най - високо ниво на осветеност.  (изображение: Science / AAAS)

  За да проверят тази хипотеза, учени от Принстънския университет (САЩ), под ръководството на Нита Бхарти/Nita Bharti/, избрали морбили – заболяване с много висок индекс на контагиозност, от което ежегодно умират десетки хиляди неваксинирани деца. Въпреки, че мащабните кампании по ваксиниране в бедните страни значително са снижили смъртността, цифрите са плашещи. Страната, чиито спътникови снимки за 2000 – 2004 г. послужили за изследването, е Нигер. Всяка година от морбили умират по 3000 малки нигерци.
  Учените установили, че когато в периодите на суша селските жители търсят работа в градовете, точно тогава възникват огнища на морбили. Това е най – забележимо в трите големи града: столицата Ниамей, Зиндер и Маради. Интересно е, че в северен Агадес, чиято основна промишленост е добивът на уран, такива колебания не се наблюдават.
  Според г-жа Бхарти, ако чрез спътниците се следи промяната в яркостта на градското осветление, биха могли да се забележат вътрешните миграции в града и дори в отделен район, и да се проведе ваксинация не само от морбили, а и срещу други заболявания.
  Резултатите са публикувани в списание Science.

Гледане на Кафе
Дата: 11 - ти декември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Инфекциозните заболявания могат да се откриват от космоса
Инфекциозните заболявания могат да се откриват от космоса
Учените са потвърдили зависимостта между промяната в осветеността на градовете, видна от сателитните снимки, и разпространението на инфекции.
Астрономите подсказаха, къде да се търси живот
След като учените осъзнали, че на Земята първоначално са липсвали съставките за живот, започнали търсенето на необходимите сложни органични молекули в космоса.
Затлъстяването дразни имунната система
Появата на наднормено тегло се съпровожда с активиране на имунната система, на клетките, които се включват при възпалителен процес. Това слабо протичащо възпаление може да причини много различни заболявания - от диабет до сърдечно-съдови ...
Човешки лактоферин – един от най-интересните лекарствени белтъци
Убива вируси, гъбички и има антиоксидантно действие, без да засяга естествената микрофлора, включително и тази на червата.
Синтетични бактерии ще помогнат за стабилизирането на земната екосистема и при колонизацията на Марс
Ръководителят на групата, първа доказала възможността за създаване на бактерии със синтетичен геном, описа перспективите, които се откриват пред човечеството в това направление.
Може ли да се успокои болката с помощта на огледало
Оказва се, че огледалната илюзия отслабва болката от възпаления при заболявания на костите и ставите.
Появи се социална мрежа за проследяване и геопозициониране на болести
Страхувате се да не прихванете настинка от свои приятели или познати, или искате да научите повече за най-типичните заболявания в даден регион? Социално – медицинска помощ ще ви окаже интернет услугата Sickweather.
Паразитните червеи управляват човешката еволюция
Най-силният сред факторите на околната среда за еволюцията на човека се оказали паразитните червеи: разликите в генотиповете на човешките популации в голяма степен се дължат на различни паразити, с които хората се сблъскват при своите ...
Горчивият кимион изобилства от антиоксиданти
Горчивият кимион широко се използва в традиционната медицина за лечение на множество заболявания – от витилиго до хипогликемия. Специално е предпочитан, като антипаразитно и антимикробно средство. Може да се използва като антипиретик ...
За да стане светът по – интелигентен, трябва да е защитен от инфекции
Умът е най – скъпото нещо на света. Не в пари, а в качеството си на цялата биологична валута – енергията. Едно проучване показало, че новородените губят 90 % от получените калории за изграждането и функционирането на мозъка.
123456 ... 24
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други