ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Интернет-архив създава хранилище за печатни книги


 

Гледане на Кафе
Хранилище за печатни книги на Internet Archive . (снимка: Internet Archive Blogs.)

Целта на новият проект на Internet Archive е да събере по едно копие от всички отпечатани някога книги, като обещава запазването на томовете при оптимална температура и влажност.
  Интернет-архивът е организация с нестопанска цел основана от Брюстър Кейл и от 1996 г. насам се занимава с архивиране на съдържимото в Мрежата и цифровизацията на книгите в публичното пространство. Сега Интернет-архивът има намерение да се заеме и със съхранението на печатни книги – до дигиталното хранилище ще има резервно копие на хартия.
  Брюстър Кейл обръща нашето внимание на следното: при сканирането, печатните книги често се повреждат/отрязват им кориците/, след цифровизацията библиотеките  ги оставят в отдалечени хранилища, а понякога просто ги изхвърлят. В същото време, пише г-н Кейл, всяка книга може да бъде полезна за човечеството, било ако възникнат съмнения относно автентичността на цифровата и версия, или ако човечеството поиска да сканира съдържанието в друга резолюция. Цифровизацията не означава разбира се, заселване на книгата в света на идеите, а просто прехвърляне на съдържанието върху друг материален носител – твърди дискове, които трябва да се сменят на всеки 3-5 години.
  Целта на Internet Archive е амбициозна: да се сдобие с по един екземпляр от всички отпечатани някога книги. Това са приблизително 100 милиона тома, въпреки че Брюстър Кейл и неговите колеги ще се радват, ако постигнат реалистичната граница от 10 милиона тома. Каталогизираните книги ще се събират средно по 40 броя в кутия, 24 кутии ще се подреждат в палети върху скари, които ще се поставят в модифицирани контейнери за морски транспорт, с индивидуална поддръжка на температура от 10-15,50С и влажност 30%.
  Книгохранилището ще стане аналог на знаменитата банка за семена на растения в Шпицберген, смята Брюстър Кейл. Наистина, в случай на войни, епидемии, изригвания на супервулкани и др., библиотеката в Ричмънд (Калифорния) може да се окаже много полезна за човечеството (ако разбира се бъде оборудвана с автономна енергомрежа, захранвана от вятър).
 

Гледане на Кафе
Дата: 16 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Интернет-архив създава хранилище за печатни книги
Интернет-архив създава хранилище за печатни книги
Целта на новият проект на Internet Archive е да събере по едно копие от всички отпечатани някога книги, като обещава запазването на томовете при оптимална температура и влажност.
Великите комбинатори на Електронна литература: как се пишат десет книги на ден и как се забогатява от това?
Но как, по дяволите, могат да се напишат десет книги на ден? Тука всичко е по - просто. Разбира се, никой от спам-културните дейци не пише сам.
Цифровизирани са бележките на Дарвин в полетата на четени от него книги
В интернет са публикувани бележките на Чарлз Дарвин, които е правил в полетата на книги от други автори.
Разработено е онлайн приложение за създаване на книги въз основа на материали от Уикипедия
За броени минути програмата генерира книгоподобен текст, използвайки информация, открита в онлайн енциклопедията по търсения от потребителя въпрос.
Исландия пише новата си конституция чрез Интернет
Конституцията на страната се създава с участието на гражданите, общуващи с Конституционния съвет чрез Facebook.
Пет от най-големите американски интернет-доставчици започват борба срещу незаконно съдържание
Компаниите ще уведомяват доставчиците за незаконно онлайн разпространение на техни материали.
Ръководителят на eBay критикува интернет-политиката на Китай
Президентът и главен изпълнителен директор на eBay John Donahoe изрази недоволство от строгия контрол на киберпространството, предприет от китайските власти.
Най – бързият интернет е в Южна Корея
Компанията Pando Networks, обработила данните, събрани от 20 милиона компютри по цял свят и оценила скоростта на достъп до Интернет в различните страни.
Бил Гейтс създава - супер храна
Основателят на компанията Microsoft Бил Гейтс е решил да осъществи нов проект, който по негово мнение, ще преобърне представата на човечеството за храната.
Disney създава кресло с илюзия за физически допир
Доброволците, участвали в експериментите, съобщават за усещането на пълзящи по гърба насекоми и проливния дъжд.
123456 ... 10
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други