ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Иновативна мембрана предпазва от дискомфорта при използването на Plug-in слушалки


Гледане на Кафе
При тези, които често ползват слушалки за слушане на музика, могат да възникнат болезнени усещания, причинени от умората на слуховия орган. Надуваемите ”тампони”, проектирани от американски инженери, значително намаляват отрицателните ефекти.
  Основателят на компанията „ Asius Technologies” Стивън Амброуз, който вече 35 години създава слушалки за поставяне в ушния канал, казва че проблемите, свързани с устройствата поставяни в ухото, имат не технически, а физиологичен характер.
  Използвайки компютърни симулации и лабораторни изследвания, г-н Амброуз и неговите колеги с поддръжката от Националната научна фондация NSF изяснили, че блокирането на ушния канал води до свръхналягане върху тъпанчето. Резултатът е акустичен рефлекс – защитен механизъм, който заглушава звуците /понякога до 50 децибела/, което кара човека със слушалки, да увеличава звука. Разбира се, от това за ушите става още по – трудно.
  За да се реши този проблем е необходима допълнителна мембрана, която частично да изпълнява функцията на тъпанчето, поглъщайки повишеното налягане и предотвратяваща акустичния рефлекс.
  Иноваторите предлагат два подхода. По – простият предлага използването на приспособление за съществуващите вече слушалки. В него има малки дупчици, предотвратяващи запушването. За да не се снижава качеството на звука, при преминаването на въздуха през отворите, те са покрити с тънък полимерен филм. 
  Вторият метод е залегнал в устройството Ambrose Diaphonic Ear Lens (ADEL), приличащо на балон, напомпващо се с мини-помпа. Това позволява на устройството да прилегне плътно към ушния канал, а гъвкавата вибрираща мембрана пропуска звука без загуба на качество, намалявайки същевременно излишната звукова енергия.
  Резултатите от разработката са представени на 14.05.2011 г., на звукоинженерната конференция AES 2011, провеждаща се в Лондон.
  Гледане на Кафе
Дата: 16 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Иновативна мембрана предпазва от дискомфорта при използването на Plug-in слушалки
Иновативна мембрана предпазва от дискомфорта при използването на Plug-in слушалки
При тези, които често ползват слушалки за слушане на музика, могат да възникнат болезнени усещания, причинени от умората на слуховия орган.
Слушалки ще пускат музика според настроението
Слушалките Mico с интерфейс BCI, на японската компания Neurowear, избират музика, анализирайки настроението на потребителя.
Революционна технология ще предпазва джаджите от вода
Компанията HzO съобщи за разработката на технология, предназначена за защита на електроника и други материали от въздействието на водата.
IBM и Micron започват производството на нов тип памет
Компаниите IBM и Micron започват производството на иновативна памет Hybrid Memory Cube (HMC), предназначена за компютърни устройства от ново поколение.
Чистият въздух предпазва от бактерии по време на операция
По време на хирургични вмешателства(особено при продължителните операции на крайниците, гръбначния стълб, гръдния кош и съдовата система) винаги има вероятност от попадане на вредни бактерии в разреза.
Определен е основният молекулярен защитник на сърцето
Митохондриален белтък предпазва клетките от смърт в следствие на окислителния стрес, предотвратявайки развитието на сърдечна недостатъчност.
След няколко години всяка болест ще може да се определя по звук
Скоро, лекарите ще могат да чуват не само хрипове в белите дробове: Британски учени са разработили метод, който дава възможност за откриване на болните тъкани в тялото посредством звучащи липозоми.
Британски учени са мумифицирали таксиметров шофьор
Британски таксиметров шофьор завещал да го мумифицират, като египетски фараон, което наскоро било изпълнено с използването на автентични методи за запазване на тялото.
Пръстови отпечатъци и електричество
Модерните техники за дактилоскопия на местопрестъплението се развиват, но за сега са далеч от съвършенството. Обикновените способи, не винаги са надеждни. При използването на химически агенти например, взетата проба би могла да се ...
Нилс Бор
След Айнщайн, Нилс Бор е физикът с най – голямо влияние през 20 в. Той е всепризнат баща на модерната квантова теория. Увековечен из целия свят върху марки, емблеми и други забележителни документи, атомът на Бор наподобява Слънчевата ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други