ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Изследвани са хидродинамичните и акустични свойства на тибетските пеещи чаши


 

Гледане на Кафе
Пеещи купи, изложени за продажба на площад Дурбар в Патан, Непал.  (снимка: Wolfgang Kaehler / Corbis)

Богатият звук се създава от сложна вълнова интерференция на водата в чашите. Откъсващите се от повърхността капки, подскачат и се плъзгат по нея.
  Звукът на пеещите чаши служи за молитва, медитация и релаксация. Тези звукови резонатори са популяризирани от будизма, макар, че първи са започнали да ги правят тибетските огнепоклонници.Традицията в изработването на чашите датира поне от V век пр. н. е. Изработват се от бронз с добавки на цинк, желязо, злато, сребро, никел, като съставът на сплавта варира, както дебелината на стените и размера на всяка чаша. За да се извлече звук от пеещите чаши, те се пълнят с вода. След това, с помощта на дървено или облечено с кожа чукче, се правят кръгови движения по ръба на чашата.
  Математикът Джон Буш/John Bush/ от Масачузетския технологичен институт (САЩ) и физикът Denis Terwagne от университета в Лиеж (Франция), изследвали хидродинамичните и акустични свойства на четири пеещи тибетски купи, използвайки микроснимки и аудио устройство, излъчващо звуци с резонансната честота на купите.

Деформацията на водната повърхност нараства (a–c) и надхвърля критичната стойност (d). (снимка: Denis Terwagne, John W. M. Bush)

  На повърхността на течността, вътре в купата, стените на която вибрират, възникват вълни на Фарадей. Когато честотата на вибрациите достигне критична граница, повърхността на течността влиза в нестабилно състояние и наподобява кипене.
  Уникалността на пеещите купи е в това, че за разлика от кристалните чаши, те много лесно се привеждат в състояние, при което насложените една върху друга вълни на Фарадей започват да откъсват от повърхността капки вода. Тези капки не се присъединяват веднага към основната маса – в някои случаи те отскачат от нея/когато поради движението на вълните и капките едни срещу други въздушната прослойка между тях рязко се свива/, а понякога пълзят по нея/когато капката се приземява по склона на вълната, повдигнала я при предходния и отскок от повърхността/. Безбройните капчици по различен начин се допират с вълните и една с друга, създавайки богат звук, на който се приписват лечебни свойства.
  Ползата от проучването е значителна. Първо, тези, които смятат купата за  нещо като трамплин в астралното, ще се радват да узнаят, че капките, оседлаващи повдигнатите от тях вълни, са рядкост в системите на макро света,  държащи се в много отношения, като квантови обекти. На второ място, изучаването на подробното описание на хидродинамичните свойства на чашите ще помогне на конструкторите, разработващи системи за впръскване на гориво.
  Резултатите от изследването са публикувани в списание Nonlinearity
  Една от използваните при проучването пеещи купи в действие. Водата образува мехурчета даже по – силно, отколкото при кипене:
 

Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Изследвани са хидродинамичните и акустични свойства на тибетските пеещи чаши
Изследвани са хидродинамичните и акустични свойства на тибетските пеещи чаши
Звукът на пеещите чаши служи за молитва, медитация и релаксация. Тези звукови резонатори са популяризирани от будизма, макар, че първи са започнали да ги правят тибетските огнепоклонници.
Описан е прост начин за контрол на магнитните свойства на полупроводниците
Японски физици са открили обещаващ метод за обратимо превръщане на парамагнитни във феромагнитни полупроводници.
Учени открили уникални свойства на светлината
Група учени под ръководството на Стивън Ранд е открила, че при подходяща интензивност, когато светлината преминава през материал, не провеждащ електричество, светлинното поле е способно да създава магнитно въздействие, което е 100 ...
PLOrk – лаптоп оркестър от Принстън
The Princeton Laptop Orchestra (или PLOrk) е действително пълноценен оркестър, но вместо акустични инструменти, музикантите държат в ръцете си лаптопи.
Могат ли да се лакират ноктите с вирус
Изследователи открили, че вирусите притежават оцветяващи свойства, неотстъпващи на традиционните пигментни оцветители.
Изобретен е най – лекият материал
Тобиас Шедлър от HRL Laboratories (САЩ) и колегите му са предложили нов метод за производство на много леки материали с неочаквани свойства, които ще изведат архитектурното проектиране на микро ниво.
Хлябът ни спасява от ... рак. Подробности
Хлебната кора, смятат учените, притежава уникални свойства, които е добре да използваме против нарастването на раковите клетки.
Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието ...
Създаден е свръх здрав и бързо втвърдяващ се материал, който да замени бетона
Разработеният в Япония строителен материал с такива свойства може значително да ускори строежа на сгради.
Лукът забавя стареенето
На всички е добре известно, че лукът укрепва имунитета, дезинфекцира и лекува от инфекции. Оказва се, че освен всички целебни свойства, лукът може да забави стареенето.
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други