ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Изпробвана е плаваща вятърна турбина, която може да съхранява енергия


  Инсталацията, създадена в Швеция, не само превръща вятърната енергия в електричество, но може да се използва като място за съхранение на кинетична енергия.


  Ветрогенераторът SeaTwirl, разработен от компанията Ehrnberg Solutions, притежава редица предимства. Подобно на френският „ловец на вятър“, построен от Nenuphar и Technip, устройството има вертикална ос на въртене и се държи върху повърхността на водата. Такава конструкция позволява да се акумулира енергията от въздушните потоци във всяка посока и да се елиминира необходимостта от масивни и скъпоструващи опори.

 

Гледане на Кафе
SeaTwirl: въртяща се част (1), тор-маховик (2), поплавък (3), електрогенератор (4).

  Долният елемент, на въртящата се част на SeaTwirl, има форма на тор и действа като маховик: той се запълва с вода и продължава да се върти по инерция около оста си, дори при пълно безветрие.
  Въртящата част е разположена над водата, а в дълбочина се крие дълга „пръчкоподобна“ конструкция, прикрепена с въжета към дъното. В долната и част има електрогенератор с излизащи от него проводници, а в централната зона на „пръчката“  изплува и се потапя поплавък, който се върти заедно с надводния механизъм.
  При силен вятър, поплавъкът под действието на центробежните сили се вдига към повърхността, а натрупалата се в него вода се влива в тороида. С течение на времето „кравайчето“ се запълва изцяло. Ако вятърът спре, надводния елемент продължава да се върти, осигурявайки непрекъснато натрупване на енергия, докато не изтече от него всичката вода.
  През миналия месец Ehrnberg Solutions е тествала опитния модел Prototype III по шведското крайбрежие близо до град Халмстад, потвърждавайки работоспособността на конструкцията. Инженерите се фокусират върху големите обекти, които ще се възвишават до 210 м над водата и 228 м под вода. Номиналната мощност на такова съоръжение ще бъде 10 MW, а практическата - 4.5 MW. Акумулираната енергия от (25 MW • ч) ще бъде достатъчна, в рамките на един час, да осигури енергийните нужди на 8000 частни домове.

Гледане на Кафе
Дата: 28 - ми септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Изпробвана е плаваща вятърна турбина, която може да съхранява енергия
Изпробвана е плаваща вятърна турбина, която може да съхранява енергия
Инсталацията, създадена в Швеция, не само превръща вятърната енергия в електричество, но може да се използва като място за съхранение на кинетична енергия.
Новият компактдиск ще може да съхранява данните с хилядолетия
Английски учени заявиха, че са разработили диск, който може да съхранява данните вечно.
Електроенергия може да се получава от въздуха
Представена е ефективна технология за улавянето на излишната енергия, която се освобождава в процеса на работа на телевизионни и радиоприемници, мобилни устройства и различни системи за връзка.
Изгражда се най – голямата плаваща сцена в света
Оперният фестивал в австрийския град Брегенц се слави с най – голямата в света плаваща сцена, която се монтира във водите на езерото Бодензее и се декорира така, че неизменно поразява въображението. Предходните години не правят изключение.
Изобретение, което ще помогне на хората да преживеят в случай на мащабна катастрофа
Появи се изобретение от руски учени, което ще помогне на хората да оживеят в случай на мащабни природни или предизвикани от човека катастрофи.
Разработена е микротурбина предназначена за човешките артерии
Устройството ще предоставя мощност на пейсмейкъри /кардиостимулатори/, сензори за кръвно налягане, миниатюрни системи за доставка на лекарства и невростимулатори.
На Олимпиада – 2012 ще събират енергията от стъпките
Тротоарите на главния стадион на Олимпиада – 2012 ще бъдат покрити с плочки, събиращи енергията от стъпките на минувачите.
Нилс Бор
След Айнщайн, Нилс Бор е физикът с най – голямо влияние през 20 в. Той е всепризнат баща на модерната квантова теория. Увековечен из целия свят върху марки, емблеми и други забележителни документи, атомът на Бор наподобява Слънчевата ...
Открит е важен източник на енергия за главния мозък
Масата на главния мозък е около 2 % от масата на тялото, а именно той консумира около 20 % от кислорода и 60 % от глюкозата. Обикновено, при условия на достатъчно кислород, глюкозата, се окислява до въглероден двуокис и вода.
Превърнаха виадукт в мощен алтернативен генератор на енергия
Идейният проект на италианските архитекти включва комбинирано използване на слънчеви панели и вятърни турбини. Едно мостово съоръжение ще осигури енергийните нужди на малък град.
123456 ... 51
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други